Sünnet olacak çocuklarda ameliyat öncesi dönemde sanal gerçeklik uygulaması ile verilen eğitimin anksiyete ve korku düzeyine etkisi
The effect of preoperative education given with virtual reality application on anxiety and fear levels in children who will be circumcised
- Tez No: 970232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELDA CANDAN DÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Çocuklarda ameliyat öncesi dönemde yaşanan kaygı ve korku, cerrahi sürecin psikolojik ve fizyolojik sonuçlarını olumsuz etkileyebilir. Sünnet olacak çocuklarda ameliyat öncesi dönemde sanal gerçeklik uygulaması ile verilen eğitimin anksiyete ve korku düzeyine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir araştırma olarak yürütüldü.Örneklemi, Şubat-Eylül 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği'nde, sünnet amacıyla genel anestezi altında ilk kez cerrahi girişim planlanan ve 5–10 yaş arası 72 çocuk oluşturdu. Randomizasyon ile girişim ve kontrol gruplarına 36'şar çocuk atandı. Veriler Hasta Bilgi Formu, Modifiye Yale Preoperatif Anksiyete Ölçeği(m-YPAS), Çocuk Korku Ölçeği(ÇKÖ) ve Sanal Gerçeklik(SG) Gözlüğü ile toplandı. Veriler SPSS for Windows 25.0 ve DataBeeg 1.0 programı kullanılarak analiz edildi. Gruplar arası karşılaştırmada hasta yatışında, ameliyattan en az 30 dakika önce, ameliyathane transferi ve anestezi indüksiyonu esnasındaki m-YPAS puanlarında anlamlı fark bulunmazken, ameliyathane bekleme salonunda anlamlı fark saptandı(p=0.002). Grup içi karşılaştırmada; girişim grubunda hem ameliyathaneye transfer, bekleme salonu hem de indüksiyon aşamalarında m-YPAS puanları hasta yatışına göre anlamlı düzeyde yüksek belirlendi(p<0.05). Aynı zamanda anestezi indüksiyonu esnasında m-YPAS puanlarının, ameliyattan en az 30 dk önce olan puanlara göre daha fazla olduğu bulundu. ÇKÖ için gruplar arası karşılaştırmada anlamlı bir fark bulunmadı. Grup içi karşılaştırmada; girişim grubunda anestezi indüksiyonu esnasında ÇKÖ puanlarının, hasta yatışında ve ameliyattan en az 30 dk öncesine göre anlamlı şekilde yüksek olduğu bulundu. Her iki grupta da çocukların korku düzeylerinin zamanla değiştiği ve en yüksek korkunun anestezi indüksiyonu aşamasında yaşandığı belirlendi.SG ile girişim, bekleme alanında kaygıyı azaltmada etkili olsa da, her iki grupta kaygı ve korku cerrahi süreç ilerledikçe artmış ve anestezi indüksiyonu sırasında en yüksek düzeye ulaşmıştır. Çocuklarda cerrahi kaygıyı azaltmak için SG, oyun terapisi, ebeveyn katılımı ve çocuk dostu ortamlar kullanılmalı; çok merkezli, geniş ölçekli araştırmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Anxiety and fear experienced by children in the preoperative period may negatively affect both the psychological and physiological outcomes of the surgical process.This randomized controlled experimental study was conducted to examine the effect of virtual reality (VR)-based education on anxiety and fear levels in children undergoing circumcision in the preoperative period.The sample consisted of 72 children aged 5–10 years who were scheduled to undergo circumcision under general anesthesia for the first time at the Pediatric Surgery Clinic of the University of Health Sciences Dr. Behçet Uz Pediatric Diseases and Surgery Training and Research Hospital between February and September 2023. Randomization was used to assign 36 children each to the intervention and control groups. Data were collected using the Patient Information Form, Modified Yale Preoperative Anxiety Scale(m-YPAS), Children's Fear Scale(CFS), and a VR headset. Data were analyzed using SPSS for Windows 25.0 and DataBeeg 1.0 software.In the between-group comparison, no significant difference was found in m-YPAS scores at admission, 30 minutes before surgery, during operating room transfer, or anesthesia induction, while a significant difference was observed in the operating room waiting area(p=0.002). In within-group comparisons, the intervention group showed significantly higher m-YPAS scores during transfer, waiting area, and induction stages compared to admission(p<0.05). Additionally, induction scores were higher than 30 minutes before surgery. For the CFS, no significant between-group difference was found. In the intervention group, induction scores were significantly higher than admission and 30 minutes before surgery(p<0.05). In both groups, fear levels varied over time, peaking during induction.Although the VR intervention was effective in reducing anxiety in the waiting area, anxiety and fear increased in both groups as the surgical process progressed and reached the highest level during anesthesia induction. To reduce surgical anxiety in children, VR, play therapy, parental involvement, and child-friendly environments should be utilized, and large-scale, multicenter studies should be conducted.