Adölesan sporcularda ayak bileği instabilite prevelansının belirlenmesi
Determining the prevalence of ankle instability in adolescent athletes
  1. Tez No: 970233
  2. Yazar: FURKAN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak bileği instabilitesi, Adölesan sporcular, Kronik ayak bileği instabilitesi, Kinezyofobi, Denge, Ankle instability, Adolescent athletes, Chronic ankle instability, Kinesiophobia, Balance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET ADÖLESAN SPORCULARDA AYAK BİLEĞİ İNSTABİLİTE PREVELANSININ BELİRLENMESİ Bu çalışma, adölesan sporcularda ayak bileği instabilite prevalansının belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmaya yaş ortalaması 15.66±1,22 yıl olan, 73'ü erkek ve 71'i kadın toplam 144 öğrenci katılmıştır. Çalışma kapsamında katılımcıların demografik bilgileri, spor geçmişi, ayak bileği instabilite durumu, aktivite düzeyi, kinezyofobisi, ayak postürü, dengesi değerlendirilmiştir. Ayak bileği instabilitesi değerlendirmesinde Fonksiyonel Ayak Bileği İnstabilite Tanımlama Testi (FABİT), kinezyofobi için Tampa Kinezyofobi Ölçeği, aktivite düzeyini değerlendirmek için Tegner Aktivite Ölçeği, denge değerlendirmesi için Tek Ayak Üzerinde Durma Testi ve Tek Bacak Sıçrama Testi, ayak pronasyonu için Naviküler Düşme ve Kayma testi kullanılmıştır. Çalışma bulguları, adölesan sporcularda kronik ayak bileği instabilitesi (KAİ) görülme sıklığının anlamlı düzeyde olduğunu ortaya koymuştur (p<0,05). Ayrıca ayak postürü, spor türü, cinsiyet ve kinezyofobi (p=0.007) gibi değişkenlerin KAİ ile anlamlı ilişkisi bulunmuştur. Bu çalışmanın bulguları, adölesan sporcularda kronik ayak bileği instabilitesinin dikkat çekici bir prevalansa sahip olduğunu göstermektedir. KAİ ile cinsiyet, spor türü, ayak postürü ve kinezyofobi arasındaki anlamlı ilişkiler ve biyopsikososyal faktörlerin bu durumun gelişiminde rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, genç sporcularda erken tarama ve önleyici rehabilitasyon programlarının geliştirilmesi açısından literatüre önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE PREVALENCE OF ANKLE INSTABILITY IN ADOLESCENT ATHLETES This study aimed to determine the prevalence of ankle instability in adolescent athletes. A total of 144 students, 73 male and 71 female, with a mean age of 15.66±1.22 years, participated in the study. Participants' demographic information, sports history, ankle instability status, activity level, kinesiophobia, foot posture, and balance were evaluated. The Functional Ankle Instability Identification Test (FAIT) was used for ankle instability assessment, the Tampa Kinesiophobia Scale for kinesiophobia, the Tegner Activity Scale for activity level, the Single-Leg Stand Test and Single-Leg Hop Test for balance assessment, and the Navicular Drop and Slip test for foot pronation. The study findings revealed that the prevalence of chronic ankle instability (CAI) was significant in adolescent athletes (p<0.05). Additionally, variables such as foot posture, type of sport, gender, and kinesiophobia (p=0.007) were found to be significantly associated with CAI. The findings of this study demonstrate the remarkable prevalence of chronic ankle instability in adolescent athletes. The significant relationships between CAI and gender, type of sport, foot posture, and kinesiophobia, as well as the role of biopsychosocial factors in the development of this condition, suggest that these results offer significant contributions to the literature regarding the development of early screening and preventive rehabilitation programs for young athletes.