Ön çapraz bağ(ÖÇB) sonrası spora dönüş yapan sporcularda yaralı ve sağlam taraftaki hamstring ve quadriceps kuvvet ölçümleri ile stiffness farkının karşılaştırılması
The comparison of hamstring and quadriceps muscle strength and stiffness between injured and uninjured limbs in athletes returning to sport after anterior cruciate ligament (ACL)
- Tez No: 970242
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZHAN ÖZGÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ yaralanması, ÖÇB, İzokinetik kuvvet, Kas sertliği, Anterior cruciate ligament injury, ACL, Isokinetic strength, Muscle stiffness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ön Çapraz Bağ(ÖÇB) Sonrası Spora Dönüş Yapan Sporcularda Yaralı Ve Sağlam Taraftaki Hamstring Ve Quadriceps Kuvvet Ölçümleri İle Stiffness Farkının Karşılaştırılması Giriş ve Amaç Ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanmaları, özellikle profesyonel sporcularda spora dönüş sürecini olumsuz etkileyen yaygın sakatlıklardır. Spora dönüş kriterlerinde kas kuvveti ölçümleri standart kabul edilmekle birlikte, kas sertliği (stiffness) ölçümleri son yıllarda ilgi çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, ÖÇB rekonstrüksiyonu geçiren ve aktif spora dönen sporcularda yaralı ve sağlam taraf arasındaki hamstring ve quadriceps kas kuvveti ile stiffness düzeyi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Yöntem Çalışmaya ÖÇB rekonstrüksiyonu geçiren ve en az 6 ay sonra spora dönmüş 32 profesyonel sporcu dahil edildi. Katılımcıların yaş, cinsiyet, spor branşı ve antropometrik verileri kaydedildi. Hamstring ve quadriceps kaslarının 60°/s ve 180°/s açısal hızlarda konsantrik ve eksantrik izokinetik kas kuvveti testleri ile kas stiffness düzeyi (MyotonPro) karşılaştırılmıştır. Bulgular Çalışmaya katılan sporcuların %75'inde yaralanma sağ dizde görülmüştür. Dominant tarafın VL, BFcl ve BFbr kaslarında non-dominant tarafa göre anlamlı derecede daha yüksek stiffness değerleri saptanmıştır (p<0.05). Erkek sporcuların tüm kas gruplarında stiffness düzeyleri kadınlara göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.01). Eksantrik hamstring kuvveti ile BFcl ve BFbr stiffness değerleri arasında pozitif korelasyon bulundu (r=0.41–0.52, p<0.05). Konsantrik ve izometrik kuvvet ile stiffness düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç ÖÇB rekonstrüksiyonu sonrası spora dönüş yapan sporcularda kas stiffness düzeyi ile özellikle eksantrik hamstring kuvveti arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. bulgular, spora dönüş kriterlerinde stiffness ölçümlerinin kas kuvveti değerlendirmelerine tamamlayıcı olarak eklenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Hamstring and Quadriceps Muscle Strength and Stiffness Between Injured and Uninjured Limbs in Athletes Returning to Sport After Anterior Cruciate Ligament (ACL) Background and Aim Anterior cruciate ligament (ACL) injuries are common injuries that negatively affect the return-to-sport process, particularly among professional athletes. While muscle strength testing is considered the standard in return-to-sport criteria, muscle stiffness assessments have gained increasing attention in recent years. The aim of this study was to investigate the relationship between hamstring and quadriceps muscle strength and stiffness levels between the injured and uninjured limbs of athletes who underwent ACL reconstruction and returned to sport. Methods Thirty-two professional athletes who had undergone ACL reconstruction and returned to sport after at least 6 months were included in the study. Age, gender, sport discipline, and anthropometric datas were recorded. Hamstring and quadriceps muscle strength was evaluated at angular velocities of 60°/-180°/s using concentric/eccentric isokinetic tests, and muscle stiffness was measured using the MyotonPro device for comparison. Results In 75% of the participants, the injury occurred in the right knee. Stiffness values of the VL, BFcl, and BFbr muscles were significantly higher on the dominant side compared to the non-dominant side (p<0.05). Male athletes demonstrated significantly higher stiffness values in all muscle groups compared to female athletes (p<0.01). A positive correlation was observed between eccentric hamstring strength and BFcl and BFbr stiffness values (r=0.41–0.52, p<0.05). No significant relationship was found between concentric or isometric strength and stiffness levels. Conclusion In athletes returning to sport after ACL reconstruction, a significant relationship exists between muscle stiffness and eccentric hamstring strength. These findings suggest that muscle stiffness assessments may be incorporated as a complementary measure alongside muscle strength evaluations in return-to-sport criteria..