Akut ve kronik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonun klinik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical and functional evaluation of acute and chronic anterior cruciate ligament reconstruction
- Tez No: 973492
- Danışmanlar: PROF. DR. MERT AYDOĞMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, Anterior cruciate ligament
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, akut ve kronik dönemde ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonu yapılan bireylerde klinik, fonksiyonel ve psikolojik sonuçları ile cerrahi zamanlamasının spora dönüş üzerine etkisi karşılaştırılmıştır. Hamstring tendon grefti (HTG) ile ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan, 18–45 yaş aralığında ve rekreatif spor yapan 44 birey (38 erkek, 6 kadın) çalışmaya dahil edildi. Rekreatif spor yapanlar cerrahi zamanlamasına göre akut dönem (ilk 48 saat–3 hafta) ve kronik dönem (≥12 hafta) olarak iki gruba ayrıldı. Klinik ve fonksiyonel değerlendirme için VAS, Lysholm, IKDC, KOOS, TAMPA ve ACL-RSI skorları ile eklem hareket açıklığı, diz çevresi çap ölçümleri ve izokinetik kas kuvvet testleri (kuadriseps ve hamstring, 60° ve 180°/sn) uygulandı. Çalışmaya dahil edilen tüm katılımcılara, 6 ay (24 hafta) süreyle standartlaştırılmış rehabilitasyon protokolü ve ev egzersiz programı uygulandı. İstatistiksel analizler IBM SPSS v.22 (IBM Corp, 2013, Armonk, NY) programı ile yapılmıştır. Ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmelerin gruplar arasında karşılaştırılmasında, iki yönlü tekrarlanan ölçümlü faktöriyel varyans analizi (two-way repeated measure ANOVA) kullanılmış, anlamlı bulunan sonuçların çoklu karşılaştırmaları için Bonferroni ve LSD post hoc testleri kullanılmıştır. Ameliyat öncesi ağrı düzeyleri benzer bulunmuştur. Ancak, 6. ay değerlendirmesinde kronik grupta ağrı skorları akut gruba göre anlamlı şekilde daha düşüktür (p=0,043). Fonksiyonel skorlar LYSHOLM, Uluslararası diz dokümantasyon komitesi (IKDC), (Ön çapraz bağ yaralanma sonrasi spora dönüş anketi) KOOS her iki grupta da zamanla anlamlı iyileşme göstermiştir (p<0,001). Kronik gruptaki LYSHOLM ve KOOS skorlarındaki artışlar akut gruba göre daha belirgin ve anlamlıdır. Psikolojik açıdan (Ön çapraz bağ yaralanma sonrasi spora dönüş anketi) ACL-RSI skorları kronik grupta sürekli olarak daha yüksek bulunurken, Tampa Kinezyofobi skorlarında gruplar arası fark anlamlı değildir. İzokinetik kuvvet değerlendirmelerinde ise Hamstring İndeksi (Hİ) ve Kuadriseps İndeksi (Qİ) açısından kronik grubun ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. ve 6. aylardaki değerleri akut gruba göre anlamlı şekilde daha yüksektir (p=0,035). Sonuç olarak, ÖÇB rekonstrüksiyonunda ameliyatın zamanlaması; rekreatif spor yapanların klinik durumu, fonksiyonel kapasitesi ve psikolojik iyilik hâli üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Kronik dönemde yapılan cerrahilerde kas kuvveti, ağrı kontrolü, hareket açıklığı ve psikolojik adaptasyon açısından daha olumlu sonuçlar gözlenmiştir. Bu bulgular, rehabilitasyon programlarının rekreatif spor yapanların cerrahi zamanlamasına göre bireyselleştirilmesi ve multidisipliner yaklaşımla desteklenmesinin tedavi başarısını artıracağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study compared the clinical, functional, and psychological outcomes, as well as the effect of surgical timing on return to sport, in individuals who underwent anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction in the acute and chronic periods. A total of 44 amateur athletes (38 males, 6 females), aged 18-45 years, who underwent ACL reconstruction with hamstring tendon graft (HTG), were included in the study.Participants were divided into two groups according to surgical timing: acute period (first 48 hours–3 weeks) and chronic period (≥12 weeks). Clinical and functional evaluations included VAS, Lysholm, IKDC, KOOS, TAMPA, and ACL-RSI scores, as well as range of motion, thigh circumference measurements, and isokinetic strength tests (quadriceps and hamstring at 60°/s and 180°/s). All participants followed a standardized 6-month (24-week) rehabilitation protocol combined with a home exercise program. Statistical analyses were performed using IBM SPSS v.22 (IBM Corp., 2013, Armonk, NY). Two-way repeated measures ANOVA was used for comparisons between groups before and after surgery, and Bonferroni and LSD post hoc tests were applied for multiple comparisons of significant results. Preoperative pain levels were similar between groups. However, at the 6-month follow-up, pain scores were significantly lower in the chronic group compared to the acute group (p=0.043). Functional scores (Lysholm, IKDC, and KOOS) showed significant improvements over time in both groups (p<0.001), with greater and statistically significant gains in Lysholm and KOOS scores in the chronic group. Psychologically, ACL-RSI scores were consistently higher in the chronic group, while no significant difference was observed between groups in Tampa Kinesiophobia scores. In isokinetic strength assessments, the Hamstring Index (HI) and Quadriceps Index (QI) were significantly higher in the chronic group preoperatively and at the 3rd and 6th postoperative months compared to the acute group. For the H/Q ratio of the injured limb, only the time effect was significant (p=0.035). In conclusion, surgical timing in ACL reconstruction plays a crucial role in clinical status, functional capacity, and psychological well-being of recreational athletes. Surgeries performed in the chronic period were associated with superior outcomes in muscle strength, pain control, range of motion, and psychological adaptation. These findings highlight the importance of individualizing rehabilitation programs based on surgical timing and supporting recovery through a multidisciplinary approach to enhance treatment success.