Bir aile sağlığı merkezinde kayıtlı diyabet hastalarının değerlendirilmesi
Evaluation of registered diabetic patients in a family health center
  1. Tez No: 970342
  2. Yazar: BİROL SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-tip 2, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-type 2
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda Samsun İli Çarşamba İlçesi Sarıcalı Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı Tip 2 diyabet hastalarının, TEMD 2024 diyabet kılavuzunda önerilen takiplerinin tanı aldığı andan çalışma verilerinin toplandığı ana kadar geçen sürede gerçekleştirilme durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız retrospektif, tanımlayıcı bir çalışma olup 01.04.2025-31.05.2025 tarihleri arasında Samsun İli Çarşamba İlçesi Sarıcalı Aile Sağlığı Merkezi'nde yürütüldü. Bu merkeze kayıtlı hastalardan dahil edilme kriterlerimizi karşılayan toplam 449 hastanın sosyodemografik verileri ile TEMD diyabet kılavuzunda yapılması gereken fizik muayene, konsültasyon ve laboratuvar tetkiklerinin önerilen şekilde düzenli aralıklarla yapılıp yapılmadığı aile sağlığı merkezinin otomasyon sistemi ve katılımcılar ile yüz yüze görüşmeler yapılarak veri formuna kayıt edilmiştir ve elde edilen veriler IBM SPSS 22 (IBM Statistical Package for Social Sciences) aracılığıyla bilgisayar ortamına yüklenip analiz edilmiştir. P<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya toplam 449 hasta dahil edilmiştir. Bu hastaların %56,3'ü kadındı. Katılımcıların %79,7'i evliydi. Yaş ortalaması 63,65±10,54 yıl olarak saptandı. Hastaların diyabet tanı süreleri %59,9 oranında 5-10 yıl arasındaydı. %33,6'ının hafif obez olduğu görüldü. Diyabet dışında ek hastalık en sık %84,2 ile hipertansiyon olarak bulundu. Hastaların %54,8'sinin kan şekeri regüleydi. Katılımcıların %84,2'i sadece oral antidiyabetik kullanmaktaydı. Takip parametreleri incelendiğinde 3-6 ayda bir beden kitle indeksi bakılma oranı %54,6, yılda bir bel çevresi ölçümü oranı %86,9, 3-6 ayda bir kan basıncı ölçümü %87,1, 3-6 ayda bir açlık kan glukozu / random glukoz ölçüm oranı %81,3, 3-6 ayda bir HbA1c bakılma oranı %55,7, yılda bir spot idrarda albümin/kreatinin bakılma oranı %8'di. Sonuç: Çalışmamızda aile sağlığı merkezimize kayıtlı diyabet hastalarının, diyabet kılavuzu önerilerine göre yapılması gereken takiplerinin geçmiş yıllara nazaran artmasına rağmen, hala yetersiz olduğu saptanmıştır. Aile sağlığı merkezinde sağlık hizmeti sunan ekibin diyabet farkındalığının arttırılması açısından düzenli eğitim almasının sağlanması ve diyabet hastalarının ilaç kullanımları ve komplikasyonlar açısından sürekli olacak şekilde düzenli aralıklarla bilgilendirilmesi diyabet yönetimine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the implementation status of the follow-up procedures recommended in the TEMD 2024 Diabetes Guideline for type 2 diabetes patients registered at the Sarıcalı Family Health Center in the Çarşamba District of Samsun Province, from the time of diagnosis to the point of data collection. Materials and Methods: This retrospective, descriptive, and cross-sectional study was conducted between April 1 and May 31, 2025, at the Sarıcalı Family Health Center. A total of 449 patients who met the inclusion criteria were included. Sociodemographic data and information regarding whether the physical examinations, consultations, and laboratory tests recommended by the TEMD guideline were performed at the recommended intervals were collected using the family health center's digital records and through face-to-face interviews with participants. The collected data were uploaded to a computer and analyzed using IBM SPSS 22 (IBM Statistical Package for Social Sciences). A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 449 patients were included in the study. Of these, 56.3% were female and 79.7% were married. The mean age was 63.65 years. The duration since diabetes diagnosis ranged between 5–10 years for 59.9% of the patients. Mild obesity was observed in 33.6% of them. Hypertension was the most common comorbid condition (84.2%). Blood sugar was regulated in 54.8% of the patients, and 84.2% were using only oral antidiabetic drugs (OADs). When follow-up parameters were examined, the rate of BMI measurement every 3–6 months was 54.6%, waist circumference measurement once a year was 86.9%, blood pressure measurement every 3–6 months was 87.1%, fasting/random blood glucose measurement every 3–6 months was 81.3%, HbA1c testing every 3–6 months was 55.7%, and spot urine albumin/creatinine ratio testing once a year was 8%. Conclusion: Although the follow-up practices of diabetic patients registered at our family health center have improved compared to previous years in line with the diabetes guideline recommendations, they are still insufficient. Providing regular training to healthcare personnel to increase diabetes awareness and ensuring that diabetic patients are regularly informed about medication use and potential complications would contribute significantly to diabetes management.