Tomografik ölçümlerle keser, küçük azı ve büyük azı dişleri arasındaki biyolojik genişlik farklarının ve diş eti kalınlığı ile alveol kemik kalınlığı arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of biological width differences between incisor, premolar, and molar teeth with tomographic measurements, and the correlation between gingival thickness and alveolar bone thickness
- Tez No: 970343
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT NİZAM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak doku kalınlığı, Biyolojik genişlik, CBCT, Soft tissue thickness, Biological width, CBCT
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Biyolojik aralık tespitinde kullanılabilecek yeni bir yöntemin geliştirilmesi ve farklı diş gruplarındaki biyolojik aralık mesafelerinin tespit edilmesi, farklılıklarının karşılaştırılması ve yumuşak dokunun boyutsal parametreleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 15 sağlıklı, implant planlanan hasta dahil edilmiştir. CBCT ile yumuşak doku ve kemik kalınlıkları ölçüldü; özellikle, radyoopak materyal uygulamasıyla biyolojik genişlik ve diş eti kalınlığı tanımlandı. Farklı diş tipleri ve bölgelerde alınan ölçümler analiz edildi. Bulgular: Ölçümü yapılan klinik verilerin birbiriyle korelasyonu değerlendirildi yumuşak doku kalınlığı ve alveol kemik kalınlığı arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır(p<0.05). Diğer klinik parametreler arasında herhangi bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç:. BG mesafesi diş grupları arasında ve kişiler arasında ortalama değerleri benzer görülse de bireysel farklılıklar fazladır ve bu ölçümler klinik ortamda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: To develop a novel method for determining biological width and to identify biological width distances in different tooth groups, compare their differences, and evaluate the relationship between the dimensional parameters of soft tissue. Materials and Methods: 15 healthy patients planned for implant placement were included in the study. Soft tissue and bone thicknesses were measured with CBCT; in particular, biological width and gingival thickness were defined with the application of radiopaque material. Measurements taken in different tooth types and regions were analyzed. Results: The correlation of the clinical data measured with each other was evaluated, and a positive relationship was found between soft tissue thickness and alveolar bone thickness (p<0.05). No correlation was found between other clinical parameters. Conclusion: Although the average values of BW distance are similar between tooth groups and between individuals, individual differences are high, and these measurements should be used carefully in the clinical setting.