Investigation of yellow meal worm (tenebrio molitor) frass activity on soil fertility and growth of cucurbita pepo under normal and biotic stress conditions
Normal ve biyotik stres koşulları altında un kurdu (tenebrio molitor) gübresinin toprak verimliliği ve cucurbita pepo'nun büyümesi üzerindeki etkisinin
- Tez No: 970358
- Danışmanlar: PROF. DR. RIDVAN KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alternaria alternata, Cucurbita pepo, Organik gübreler, Sürdürülebilir tarım, Alternaria alternata, Cucurbita pepo, Organic fertilizers, Sustainable agriculture
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Tenebrio molitor (sarı un kurdu) frasinin toprak verimliliği ve Cucurbita pepo (kabak) büyümesi üzerindeki etkisi normal ve biyotik stres (Alternaria alternata) koşulları altında araştırılmıştır. Kullanılan fras, yüksek azot, fosfor, ve potasyum konsantrasyonu ile besin maddeleri açısından zenginmiş. Fras ve gübre uygulaması ile pozitif kontrol, negatif kontroldekilere kıyasla fotosentezde daha büyük bir artış ve bitkilerde daha fazla klorofil miktarı içerdiği tespit edilmiştir. Fras ile muamele edilen bitkiler, biyotik stres altında da, daha yüksek fotosentetik aktivite ve daha güçlü stoma iletkenliği göstererek güçlü biyotik stres azaltımını kanıtlamıştır. Biyokimyasal analizden elde edilen veriler, hem fras hem de biyotik stres altındaki bitkilerde bulunan guaiacol peroksidaz aktivitesi ve polifenollerin, yalnızca biyotik stres kontrolüne göre daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Fras kullanımı ayrıca bitki boyu ve bitki yaş ağırlığında da önemli iyileşmelere neden olmuştur. En yüksek toprak solunumu seviyeleri fraslı stres uygulamalarında bulunmuştur. Bu da savunma ve besin döngüsü süreçlerinin büyük mikrobiyal aktivite ile desteklendiğini göstermektedir. En düşük bitki su içeriği pozitif kontrolde, en yüksek bitki su içeriği ise negatif kontrolde bulunmuştur, bu da suyun daha iyi kullanıldığını göstermektedir. Cucurbita pepo'nun beslenme profili de, özellikle frasın erken uygulanması durumunda, protein ve azot içeriğinin arttığını göstermiştir. Verimlilik durumuna yönelik müteakip toprak analizi, biyotik stresten önce fras uygulandığında daha yüksek nitrat, fosfor ve potasyum seviyeleri vermiştir. Genel olarak, sarı un kurdu frası kullanımı toprak besin içeriğini önemli ölçüde artırmış, bitki sağlığını ve büyümesini iyileştirmiş ve biyotik stresten korunmalarına yardımcı olarak sürdürülebilir tarıma uygunluğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The influence of Tenebrio molitor (yellow mealworm) frass on soil fertility and Cucurbita pepo (zucchini) growth was investigated in this study under normal and biotic stress (Alternaria alternata) conditions. The frass used was rich in nutrients, with a high concentration of nitrogen, phosphorus, and potassium. The positive control with frass and fertilizer treatment showed a greater increase in photosynthesis and more chlorophyll in plants compared to those in the negative control. Frass-treated plants, even under biotic stress, showed higher photosynthetic activity and stronger stomatal conductance, proving strong biotic stress mitigation. The data from the biochemical analysis revealed that guaiacol peroxidase activity and polyphenols found in plants with both frass and biotic stress were lower than for biotic stress control alone. The use of frass also led to significant improvements in plant height and plant fresh weight. The highest soil respiration levels were found under stressed treatments with frass, which shows that defence and nutrient cycling processes were supported by large microbial activity. The lowest plant water content was found in the positive control, and the highest plant water content was found in the negative control, which indicates better use of water. The nutritional profile of the Cucurbita pepo also demonstrated enhanced contents of protein and nitrogen, notably under early application of frass. Subsequent soil analysis aimed at fertility status yielded higher levels of nitrate, phosphorus, and potassium when frass was applied before the biotic stress. Overall, the use of yellow mealworm frass significantly increased soil nutrient content, improved plant health and growth and helped protect them from biotic stress, suggesting its suitability for sustainable farming.