Meta-analytic reliability generalization of the comprehensive assessment of psychopathic personality – self report (CAPP-SR) and symptom rating scale (CAPP-SRS)
Psikopatik kişiliğin kapsamlı değerlendirmesi – özbildirim (CAPP-SR) ve belirti derecelendirme ölçeği (CAPP-SRS) için güvenilirlik genelleme meta analiz çalışması
  1. Tez No: 970359
  2. Yazar: BETÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞENUR ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Meta analizi, Psikopati, Meta analysis, Psychopathy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu meta-analitik güvenilirlik genelleme çalışması, Psikopatik Kişiliğin Kapsamlı Değerlendirmesi (CAPP) çerçevesinden geliştirilen iki ölçme aracının psikometrik özelliklerini değerlendirmeyi amaçlamıştır: Öz-bildirim Ölçeği (CAPP-SR) ve Belirti Derecelendirme Ölçeği (CAPP-SRS). 2004–Şubat 2025 yılları arasında yayımlanmış toplam 28 özgün ampirik çalışma, rastgele etkiler modelleri ve Bonett ile Fisher dönüşümleri kullanılarak sistematik biçimde analiz edilmiştir. İç tutarlılık sonuçları, CAPP-SR için mükemmel (Toplam α = .93) ile düşük-orta düzey (Emotional α = .62) arasında değişirken; CAPP-SRS için mükemmel (Toplam α = .93) ile orta düzey (Emotional α = .72) arasında bulunmuştur. ICC değerleri de iyi düzeyde güvenilirlik göstermiştir (CAPP-SRS Toplam ICC = .87; Self-SRS ICC = .76). Çalışmalar arasında önemli düzeyde heterojenlik gözlenmiş (I² > %95) ve bu, moderatör analizleri ile incelenmiştir. Yayın yanlılığı ise her iki ölçek ve alt boyutlar için gözlemlenmemiştir. Bulgular, CAPP temelli araçların psikometrik sağlamlığını desteklemekte ve kültürlerarası geçerleme, alanlara özgü iyileştirmeler ile standartlaştırılmış değerlendirici eğitimlerinin önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma, CAPP ölçme araçlarına ilişkin ilk güvenilirlik genelleme meta-analizini sunarak literatüre katkı sağlamaktadır ve bu araçların hem adli hem de genel popülasyon bağlamlarında uygulanabilirliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This meta-analytic reliability generalization study aimed to evaluate the psychometric properties (coefficient alpha and intraclass correlation coefficient) of two instruments derived from the Comprehensive Assessment of Psychopathic Personality (CAPP) framework: the Self-Report version (CAPP-SR) and the Symptom Rating Scale (CAPP-SRS). A total of 28 unique empirical studies published between 2004 and February 2025 were systematically analyzed using random-effects models and Bonett and Fisher transformations. Internal consistency results ranged from excellent (CAPP-SR Total α = .93) to low-moderate (CAPP-SR Emotional α = .62) for the CAPP-SR, and from excellent (CAPP-SRS Total α = .93) to moderate (CAPP-SRS Emotional α = .72) for the CAPP-SRS. ICC values indicated good inter-rater reliability (CAPP-SRS Total ICC = .87; Self-SRS ICC = .76). Considerable heterogeneity was observed across studies (I² > 95%) and explored through moderator analyses. No evidence of publication bias was found for either scale or their subscales. The findings support the psychometric robustness of CAPP-based instruments and highlight the importance of cross-cultural validation, domain-specific refinement, and standardized evaluator training. This study contributes to the literature by offering the first reliability generalization meta-analysis of CAPP instruments and underscores their applicability in both forensic and general population contexts.