Astın emrin hukuka aykırılığını denetleme yetkisinin kapsamı ve ceza hukuku sorumluluğu
Scope of the authority to supervise the unlawfulness of the subordinate order and criminal law liability
- Tez No: 970426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA UMAY GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yetkili merciin emrini ifa, Carrying out order of component authority
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İdare, kamu hizmetinin düzenli ve sürekli bir şekilde yürümesi için en üst amirden en alt kamu görevlisine doğru bir hiyerarşi içerisinde örgütlenmektedir. İdarenin yapı taşını oluşturan kamu görevlileri gerek kanun hükmünün icrası gerekse amirin emrini yerine getirerek kamu hizmetinin görülmesini sağlamaktadırlar. Bir hukuk devletinin gereği olarak kamu görevlisinin hukuka aykırı bir işlem ya da eylem yapmaması gerekir. Bunun sağlanması için amirin emrini yerine getirecek olan ast emrin hukuka aykırılığını denetleyecektir. Astın emrin hukuka aykırılığının denetlenmesindeki araştırma yükümlülüğü ile bu yükümlülüğün kapsamı neticesinde astın ve amirin ceza hukuku sorumluluğu hasıl olacaktır.
Özet (Çeviri)
The administration is organized in a hierarchy from the highest chief to the lowest civil servant in order to ensure the regular and continuous operation of the public service. Public officials, who constitute the building block of the administration, ensure the provision of public service by both executing the provisions of the law and fulfilling the orders of the superior. As a requirement of the rule of law, a public official must not take any action or action that is against the law. To ensure this, the subordinate who will carry out the superior's order will check the illegality of the order. As a result of the subordinate's obligation to investigate the illegality of the order and the scope of this obligation, the criminal law liability of the subordinate and the superior will arise.