Anksiyete bozukluğu tanılı çocuk ve ergenlerde bağırsak ve kan- beyin bariyeri geçirgenliği belirteçlerinin incelenmesi
Investigation of intestinal and blood-brain barrier permeability markers in children and adolescents with anxiety disorder
  1. Tez No: 970427
  2. Yazar: ZEYNEP TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete Bozukluğu, Bağırsak Geçirgenliği, Kan- Beyin Bariyeri, Klaudin-5, Okludin, I-FABP, Ayrılma anksiyete bozukluğu, Ayrılık kaygısı, Patolojik kaygı, Sosyal kaygı, Yaygın kaygı bozukluğu, Anxiety Disorder, Intestinal Permeability, Blood-Brain Barrier, Claudin-5, Occludin, I-FABP, Separation anxiety disorder, Separation anxiety, Pathological worry, Social anxiety, Generalized anxiety disorder
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Anksiyete bozuklukları, kaygı belirtilerinin kişinin işlevselliğini bozucu hale gelmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Merkezi sinir sistemi ile bağırsak dokularında enflamasyonun ve bariyer fonksiyon bozulmalarının anksiyete bozukluğu patogenezinde rol oynayabileceği ileri sürülmektedir. Bağırsak ve kan- beyin bariyerlerindeki proteinlerden I-FABP, okludin ve klaudin-5 düzeylerinin, literatürde çeşitli psikiyatrik hastalıklarla ilişkisi saptanmıştır. Bu çalışmada, anksiyete bozukluğu olan çocukların ve sağlıklı kontrollerin I-FABP, okludin ve klaudin-5 serum düzeylerini karşılaştırmak ve bu parametrelerin inflamasyon belirteçleri olan hs-CRP ve IL-6 ve anksiyete semptom şiddeti ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma, tek merkezli bir olgu-kontrol çalışmasıdır. Olgu grubuna 8-18 yaş aralığında, en az bir anksiyete bozukluğu tanısının bulunduğu ve eşlik eden psikiyatrik bir bozukluk tanısı olmayan 44 çocuk ve ergen dahil edilmiştir. Kontrol grubuna ise herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan, olgu grubuyla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 44 çocuk ve ergen dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar, DSM-5'e dayalı tanısal psikiyatrik görüşme, Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi -Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu (ÇDŞG-ŞY), Yenilenmiş Çocuk Ansiyete ve Depresyon Ölçeği (ÇADÖ-Y) çocuk ve ebeveyn formları, Klinik Global İzlenim Ölçeği (KGİÖ) ile değerlendirilmiştir. Katılımcılardan alınan kan örneklerinden hemogram parametreleri, IL-6, hs- CRP, I-FABP, okludin ve klaudin-5 düzeyleri çalışılmıştır. Bulgular: İki grup karşılaştırma analizlerinde I-FABP değeri olgu grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p = 0,001). Diğer taraftan IL-6, hs-CRP klaudin-5 ve okludin serum düzeylerinde olgu ve kontrol grubu arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (IL-6 için p = 0,897; hs-CRP için p = 0,483; klaudin-5 için p = 0,260; okludin için p = 0,685). Yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi kontrol edilerek gerçekleştirilen kovaryans analizleri sonucunda da IFABP düzeyinin olgu grubunda anlamlı düzeyde (F=13,305, p<0.001, ηp2= 0,141) yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak IL-6, hs-CRP, klaudin-5 ve okludin düzeyleri açısından kovaryans analizlerinde olgu ve kontrol grubu arasında farklılık bulunmamıştır (logIL6 için F=0,096, p=0,758, ηp2= 0,001; logHsCRP için F=0,671, p=0,415, ηp2=0,008; logKlaudin-5 için F=1,919 p= 0,170, ηp2= 0,023; okludin için F=0,443, p=0,508, ηp2= 0,005). Ölçülen parametreler ile anksiyete semptom şiddeti arasında anlamlı düzeyde korelasyon bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, anksiyete bozukluğu tanılı çocuk ve ergen olguları kandaki bariyer geçirgenliği belirteçleri I-FABP, okludin ve klaudin-5 açısından inceleyen ilk çalışmadır. Çalışmamızda serum I-FABP değeri, anksiyete tanılı çocuklarda anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Bu parametrenin bağırsak hasarıyla kan dolaşımına geçişinin arttığı düşünüldüğünde, bu sonuç anksiyete gelişimi ile mikrobiyota-bağırsak-beyin ekseninin ilişkisi hakkında yeni bir kanıt olmuştur. Çalışmamızın kesitsel tasarımı sebebiyle nedensellik hakkında kesin bir sonuca varılamasa da bu ön kanıtlar, bağırsak geçirgenliğinin anksiyete etiyolojisindeki yerini aydınlatacak ileri çalışmalara yol gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Anxiety disorders are defined as anxiety symptoms that become disruptive to the functioning of the person. It has been suggested that inflammation and barrier dysfunction in the central nervous system and intestinal tissues may play a role in the pathogenesis of anxiety disorders. The levels of I-FABP, occludin and claudin-5, which are proteins in the intestinal and blood-brain barriers, have been associated with various psychiatric disorders in the literature. In this study, we aimed to compare the serum levels of I-FABP, occludin and klaudin-5 in children with anxiety disorders and healthy controls. Additionally; we aimed to examine the correlation of these parameters with inflammation markers hs-CRP and IL-6 and anxiety symptom severity. Method: This study is a single-center case-control study. The case group included 44 children and adolescents aged 8-18 years with at least one anxiety disorder and no comorbid psychiatric disorder. The control group included 44 children and adolescents who were age- and gender-matched with the case group without any psychiatric disorder. All participants were evaluated with a diagnostic psychiatric interview based on DSM-5, the KSADS-PL (The Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia -Present and Lifetime Version), the Revised Child Anxiety and Depression Scale (R-CADS) child & parent forms and the Clinical Global Impression Scale (CGI). Hemogram parameters, IL-6, hs-CRP, I-FABP, occludin and claudin-5 levels were measured in blood samples obtained from the participants. Results: In the two-group comparison analyses, I-FABP value was significantly higher in the case group compared to the control group (p = 0.001). On the other hand, no statistically significant difference was found in serum levels of IL-6, hs-CRP claudin-5 and occludin between the case and control groups (p = 0.897 for IL-6; p = 0.483 for hs-CRP; p = 0.260 for claudin-5; p = 0.685 for occludin). Analysis of covariance controlling for age, gender and body mass index showed that IFABP level was significantly higher in the case group (F=13.305, p<0.001, ηp2= 0.141). However, no difference was found between the case and control groups in covariance analyses in terms of IL-6, hs-CRP, claudin-5 and occludin levels (F=0.096, p=0.758, ηp2= 0.001 for logIL6; F=0.671, p=0.415, ηp2=0.008 for logHsCRP; F=1.919 p= 0.170, ηp2= 0.023 for logKlaudin-5; F=0.443, p=0.508, ηp2= 0.005 for occludin). There was no significant correlation between the measured parameters and anxiety symptom severity. Conclusion: This is the first study to examine children and adolescents with anxiety disorder in terms of the barrier permeability markers I-FABP, occludin and claudin-5 in blood. In our study, serum I-FABP was found to be significantly higher in children with anxiety. Considering that the passage of this parameter into the bloodstream increases with intestinal damage, this result provides new evidence for the relationship between anxiety development and the microbiota-gut-brain axis. Although a definitive conclusion about causality cannot be reached due to the cross-sectional design of our study, this preliminary evidence may lead to further studies that will elucidate the role of intestinal permeability in the etiology of anxiety.