Beyaz yakalı X Y ve Z kuşağı çalışanların besin seçimi, yeme davranışı ve yiyecek hizmetleri memnuniyetlerinin incelenmesi
An examination of food choice, eating behaviors, and satisfaction with food services among white-collar employees of generations X, Y, and Z
- Tez No: 970432
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM OLCAY EMİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Besin tercihleri, Beslenme davranışı, Toplu beslenme hizmetleri, Food preferences, Feeding behavior, Institutional food services
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; X, Y ve Z kuşağına mensup beyaz yakalı çalışanların besin seçimleri, yeme davranışları ve yiyecek hizmetlerinden memnuniyetleri arasındaki farklılıklarının incelenmesi amaçlı planlanmıştır. Araştırma, Şubat- Ekim 2024 tarihleri arasında, Ankara ili Kahramankazan ilçesinde bir şirket yemekhanesinde gerçekleştirilmiş olup; çalışmaya gönüllü katılmayı kabul eden X, Y ve Z kuşağına mensup beyaz yakalı şirket çalışanları dahil edilmiştir. Çalışanlara çevrimiçi olarak uygulanan anket formunda; demografik bilgiler, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri içeren soruların yanında“Besin Seçim Testi (BST)”,“Yetişkin Yeme Davranışı Ölçeği (YYDÖ)”ve“Menü Değerlendirme Anketi”yer almaktadır. Çalışmaya X Y ve Z kuşağından 70'şer kişi olmak üzere toplam 210 birey dahil edilmiştir. Çalışanların büyük çoğunluğunun işyeri yemekhanesini her gün kullandığı ve Z kuşağı katılımcıların (%71) en yüksek oranda kullanıma sahip olduğu saptanmıştır (p<0.05). X, Y ve Z kuşağı katılımcılar için besin seçiminde en önem verilen faktörün“duyusal çekicilik”olduğu; yeme davranışında en önem verilen faktörün“yeme keyfi”olduğu bulunmuştur. YYDÖ,“Yavaş yeme”alt boyutu ortalama puanları Z kuşağında (3.3±1.28), Y kuşağına (2.6±1.27) göre istatistiksel açıdan önemli olarak yüksek bulunmuştur (p<0.05). Ölçeklerin birbiri ile ilişkisi incelendiğinde BST“doğal içerik”alt boyutu ile YYDÖ“duygusal aşırı yeme”alt boyutu arasında negatif yönlü bir korelasyon saptanmıştır (p<0.01). BST“duygu durum”alt boyutu ile YYDÖ“tokluk hissi”arasında negatif yönlü bir korelasyon saptanmıştır (p<0.05). Menü Değerlendirme Anketi“yemek çeşitliliği”alt boyutu X kuşağı (3.6±0.82) ortalama puanının Y (3.2±1.05) ve Z kuşağına (3.3±0.98) göre istatiksel açıdan önemli olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır.“Menülerde yer alan yemeklerin genel olarak beslenme alışkanlıklarına uygunluğu”ve“Menüde yer alan yemeklerin sağlıklı olma durumu”nun beğenilme oranı X kuşağında diğer kuşaklara göre istatistiksel açıdan daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). X kuşağından Z kuşağına gidildikçe besin seçiminde BST“doğal içerik”alt boyutuna verilen önemin azaldığı bulunmuştur (p>0.05). Araştırmanın sonucunda X, Y ve Z kuşaklarının besin seçimleri, yeme davranışları ve yiyecek hizmetlerinden memnuniyetlerine ilişkin bulgular elde edilmiş, kuşaklar arasında farklılıkların olduğu görülmüştür. Toplu beslenme hizmetlerinde kuşaklararası farklılıkların ve beklentilerin dikkate alınması memnuniyet açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the differences in food choices, eating behaviors, and satisfaction with food services among white-collar employees belonging to Generations X, Y, and Z. The research was conducted between February and October 2024 in a company cafeteria located in Kahramankazan, Ankara. The study included white-collar company employees from Generations X, Y, and Z who voluntarily agreed to participate. The online questionnaire administered to employees contained questions on demographic characteristics, health information, dietary habits, and anthropometric measurements, as well as the“Food Choice Questionnaire (FCQ),”the“Adult Eating Behavior Questionnaire (AEBQ),”and the“Menu Evaluation Questionnaire.”A total of 210 individuals, with 70 participants from each generation, were included in the study. The majority of employees reported daily use of the workplace cafeteria, with Generation Z participants showing the highest rate of use (71%) (p<0.05). For participants from Generations X, Y, and Z,“sensory appeal”was identified as the most important factor in food choice, while“enjoyment of food”emerged as the most significant factor in eating behavior. The mean scores of the AEBQ“slowness in eating”subscale were significantly higher in Generation Z (3.3±1.28) compared to Generation Y (2.6±1.27) (p<0.05). When examining the relationships between the scales, a negative correlation was found between the FCQ“natural content”subscale and the AEBQ“emotional overeating”subscale (p<0.01). A negative correlation was also observed between the FCQ“mood”subscale and the AEBQ“satiety responsiveness”subscale (p<0.05). The“meal variety”subscale of the Menu Evaluation Questionnaire had significantly higher mean scores among Generation X (3.6±0.82) compared to Generations Y (3.2±1.05) and Z (3.3±0.98). Additionally, the ratings for“the suitability of meals in the menu to overall dietary habits”and“the healthiness of meals in the menu”were found to be statistically higher among Generation X compared to the other generations (p<0.05). It was determined that from Generation X to Generation Z, the importance placed on the FCQ“natural content”subscale in food choice decreased (p>0.05). As a result of the study, findings regarding the food choices, eating behaviors, and satisfaction with food services of Generations X, Y, and Z were obtained, and differences among generations were observed. Considering intergenerational differences and expectations in mass catering services is of importance in terms of satisfaction.