Plastik cerrahi polikliniklerine başvuran hastaların mizaç özellikleri ile sosyal görünüş kaygı düzeylerinin beden algıları ile ilişkisi
The relationships between the temperament, social appearance anxiety, and body perceptions in patiens applied to plastic surgery clinics
  1. Tez No: 970474
  2. Yazar: DİDEM MIHÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPTEKİN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: estetik operasyon, görünüş kaygısı, beden algısı, mizaç, plastic surgery, social apperance, body perception, temparement
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüzde oldukça yaygınlaştığı düşünülen estetik cerrahi operasyonlar birçok disiplin tarafından ele alınmaktadır. Cerrahiden diyetisyenliğe, sosyolojiden psikolojiye birçok bilim dalının ilgilisini de çekmektedir. Bu araştırmada, estetik cerrahi operasyon geçirmiş ve geçirmemiş kişilerin mizaç özellikleri, sosyal görünüş kaygıları ve beden algıları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca bu iki grupta, mizaç özelliklerinin ve sosyal görünüş kaygısının beden algıları üzerindeki yordayıcı etkisi değerlendirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel olarak yürütülmüş nicel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini estetik cerrahi operasyon geçirmiş 52 ve henüz cerrahi operasyon geçirmemiş ama bekleme listesinde olan 48 kişi olmak üzere toplam 100 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara kartopu örnekleme yöntemi ile ulaşılmıştır. Bu örnekleme yönteminde bir katılımcıdan diğerine ulaşılmaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen sonuçlar incelendiğinde, estetik cerrahi operasyon geçirmiş bireylerde hiptertimik mizaç özelliğine sahip olmanın beden algısını olumlu yönde; irritalb mizaca sahip olmanın ise negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Sosyal görünüş kaygısının ise her iki örneklem grubu için de anlamlı bir yordama etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Benzer şekilde, bazı mizaç özelliklerinin estetik cerrahi operasyon geçirmiş kişiler örnekleminde beden algısını anlamlı şekilde yordadığı belirlense de, estetik cerrahi operasyon geçirmemiş, bekleme listesinde olan kişiler örnekleminde mizaç özelliklerinin ve sosyal görünüş kaygısının anlamlı bir yordama etkisi olmadığı görülmüştür. Araştırma bulguları literatür çerçevesinde tartışılmış ve bulgular yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aesthetic surgery operations, which are thought to be quite common today, are handled by many disciplines. It also attracts the attention of many branches of science from surgery to dietitian, from sociology to psychology. In this study, temperament characteristics, social appearance concerns and body perceptions of people who had and did not undergo plastic surgery were evaluated comparatively. In addition, the predictive effects of temperament characteristics and social appearance anxiety on body perceptions were evaluated in these two groups. The research is a quantitative study that was conducted descriptively in the relational survey model. The sample of the study consists of a total of 100 people, 52 of whom have undergone plastic surgery and 48 who have not yet undergone surgery, but who are on the waiting list. Participants were reached by snowball sampling method. In this sampling method, one participant is reached to another. When the results obtained within the scope of the research are examined, it is seen that having a hypterthymic temperament feature positively affects body perception in individuals who have undergone plastic surgery; It has been determined that having an irritable temperament affects negatively. It was determined that social appearance anxiety did not have a significant predictive effect for both sample groups. Similarly, although some temperament characteristics were found to significantly predict body image in the sample of people who had undergone plastic surgery, it was observed that temperament characteristics and social appearance anxiety did not have a significant predictive effect in the sample of people who had not undergone plastic surgery and were on the waiting list. The research findings were discussed within the framework of the literature and the