Acil servise sevkle gelen hastalar: Üçüncü basamak acil servisteki deneyimler, sonuçlar ve çözüm önerileri
Patients referred to the emergency department: Experiences, outcomes, and recommendations in a tertiary emergency department
  1. Tez No: 970655
  2. Yazar: MUHAMMET RAŞİT KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Kurumlararası Sevk, Üçüncü Basamak Hastane, Tanı Uyumsuzluğu, Gereksiz Sevk, Acil Servis Kalabalıklığı, Sevk Zinciri, Emergency Department, Inter-hospital Transfer, Tertiary Hospital, DiagnosticDiscrepancy, Inappropriate Referral, Emergency Department Crowding, Referral Chain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil Servise Sevkle Gelen Hastalar: Üçüncü Basamak Acil Servisteki Deneyimler, Sonuçlar ve Çözüm Önerileri Amaç: Bu çalışmanın amacı, üçüncü basamak bir eğitim ve araştırma hastanesi acil servisine yapılan kurumlararası sevklerin çok boyutlu dinamiklerini analiz etmektir. Bu kapsamda, sevkle gelen hastaların demografik, zamansal ve klinik profillerinin tanımlanması; sevk nedenleri, başvuru zamanı ve gönderen kurumun türü gibi değişkenlerin klinik sonlanımlar üzerindeki etkisinin incelenmesi; ön tanı ile nihai tanı arasındaki uyumsuzlukların ve“uygunsuz sevk”olarak nitelendirilebilecek vakaların niceliksel olarak ortaya konularak ilişkili faktörlerin saptanması hedeflendi. Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı-kesitsel tipte planlanan bu çalışmada, 01 Ocak 2024 – 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Samsun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne sevk edilen 6877 hastanın verileri incelendi. Hastaların demografik bilgileri, başvuru zamanları, gönderen kurum bilgileri, ön ve son tanıları ile acil servisteki klinik sonlanımları hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden manuel olarak taranarak elde edildi. Verilerin analizinde Ki-Kare ve Fisher-Freeman-Halton Exact testleri ile post-hoc Bonferroni düzeltmeli Z-testi kullanıldı, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 6877 vakanın %61,9'u erkek olup, yaş ortalaması 58,5±SD idi ve hastaların %48,0'ı 65 yaş ve üzerindeydi. En yoğun sevk saat aralığı 16:00–24:00 (%44,4), en yoğun mevsim ise yaz (%29,1) olarak saptandı. En sık son tanılar cerrahi (%33,9), kardiyak (%22,5) ve dahili (%17,5) acillerdi. Tanı grupları ile sonlanımlar arasında çok güçlü bir ilişki bulundu (p<0,001); kardiyak acillerin %82,8'i yoğun bakıma yatırılırken, Ortopedi sevklerinin %77,7'si taburcu edildi. Tüm sevklerin %11,9'unun 'acil gereksinimi saptanmayan vaka' olduğu ve bu oranın gece saatlerinde (%15,8) anlamlı olarak arttığı görüldü. Tanı uyumsuzluğu oranı %23,7 olup, mesai saatlerinde (%21,5) en düşük seviyedeydi ve tanı uyumsuzluğu olan vakalar anlamlı derecede daha yüksek oranda taburcu edildi (%63,1). Sevklerin %88,9'u devlet hastanelerinden kaynaklanmakta olup, gönderen hastanenin kapasitesinin hastanın kritiklik düzeyini ve sonlanımını doğrudan etkilediği (p<0,001), böylece il içinde“işlevsel bir sevk hiyerarşisi”olduğu gösterildi. Sonuç: Çalışmamız, kurumlar arası sevklerin rastgele değil; hastanın özellikleri, tanısı, başvuru zamanı ve gönderen kurumun kapasitesi gibi etkenlere bağlı olarak şekillendiğini göstermiştir. Bulgular, sevk zincirinde üç temel soruna işaret etmektedir: mesai dışı saatlerde artan tanısal belirsizlik, yüksek riskli vakalarda (özellikle akut koroner sendrom) düşük eşikli savunmacı sevk uygulaması ve alt basamakta çözülebilecek basit vakaların (örneğin küçük ortopedik travmalar) yarattığı verimsizlik. Ayrıca, üçüncü basamak merkezlerin hem il içinde kritik bakım üssü, hem de bölge genelinde ihtisas merkezi rolü üstlendiği teyit edilmiştir. Bu dinamiklerin anlaşılması, kaynakların daha verimli kullanılması için kademeli ve protokole dayalı sevk politikalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Patients Referred to the Emergency Department: Experiences, Outcomes, and Recommendations in a Tertiary Emergency Department Objective: The aim of this study is to analyze the multidimensionaldynamics of inter-hospital transfers to the emergency department of a tertiary training and researchhospital. The study seeks to define the demographic, temporal, and clinicalprofiles of referred patients; to examine the impact of variablessuch as referral reasons, time of admission, and the type of sendinginstitution on clinicaloutcomes; and to quantifydiagnosticdiscrepancies and casesthatcould be classified as“inappropriate referrals”in order to identifyassociatedfactors. Methods: In this retrospective, descriptive-cross-sectional study, the data of 6,877 patients referred to the Samsun University Training and ResearchHospital Emergency Department betweenJanuary 1, 2024, and December 31, 2024, wereanalyzed. Patients' demographicinformation, admissiontimes, referringinstitutiondetails, preliminary and final diagnoses, and clinicaloutcomes in the ED weremanuallyretrieved from the hospitalinformationmanagementsystem. Chi-Square, Fisher-Freeman-Halton Exact tests, and post-hoc Z-testswith Bonferroni correctionwereused for data analysis, with a significancelevel set at p<0.05. Findings: Of the 6,877 casesincluded in the study, 61.9% weremale, the meanagewas 58.5±SD, and 48.0% of the patients wereaged 65 and over. The peak referral time wasbetween 16:00–24:00 (44.4%), and the busiestseasonwassummer (29.1%). The mostcommon final diagnosesweresurgical (33.9%), cardiac (22.5%), and internal medicine (17.5%) emergencies. A verystrongrelationshipwasfoundbetweendiagnosticgroups and outcomes (p<0.001); 82.8% of cardiacemergencieswereadmitted to the ICU, while 77.7% of orthopedic referrals weredischarged. Itwasfoundthat 11.9% of all referrals were“caseswithno emergency needidentified,”and this rate significantlyincreasedduringnighthours (15.8%). The diagnosticdiscrepancy rate was 23.7%, was at itslowestlevelduringofficehours (21.5%), and caseswith a discrepancyweredischarged at a significantlyhigher rate (63.1%). Referrals originated from statehospitals in 88.9% of cases, and it wasshownthat the capacityof the sendinghospitaldirectlyaffected the patient'sacuity and outcome (p<0.001), indicating a“functional referral hierarchy”within the province. Conclusion:Our study demonstratesthat inter-hospital transfersare not random but areshapedbyfactorssuch as patientcharacteristics, diagnosis, time of admission, and the capacity of the sendinginstitution. The findingspoint to three main problems in the referral chain: increaseddiagnosticuncertaintyduringafter-hours, low-thresholddefensive referral practices in high-risk cases (especiallyacutecoronarysyndrome), and inefficiencycreatedbysimplecasesthatcould be resolved at lower-levelfacilities (e.g., minororthopedictraumas). Furthermore, it is confirmedthat tertiary centersassume a dual role as both a criticalcarehubwithintheirprovince and a subspecialtycenter for the widerregion. Understandingthesedynamicscontributes to the development of tiered and protocol-based referral policies for moreefficientresourceutilization.