Diyabetik ayak yarası olan bireylerde Watson'ın insan bakım kuramına temellendirilmiş motivasyonel görüşmenin tedaviye uyum, öz etkililik ve memnuniyete etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of motivational interviewing based on Watson's theory of human caring on treatment adherence, self-efficacy, and satisfaction in individuals with diabetic foot ulcers: A randomized controlled trial
- Tez No: 970656
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇEVİRME
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak yarası, İnsan bakım kuramı, Motivasyonel görüşme, Tedaviye uyum, Öz etkililik, Hasta memnuniyeti, Diabetic foot ulcer, Human caring theory, Motivational interviewing, Treatment adherence, Self-efficacy, Patient satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Diyabetik ayak yaraları (DAY), diyabetin ciddi komplikasyonlarından biri olup, hastaların yaşam kalitesini düşürmekte ve tedaviye uyumlarını zorlaştırmaktadır. Watson'ın İnsan Bakım Kuramı (İBK), holistik bakım sunarken, Motivasyonel Görüşme (MG) bireylerin sağlık davranışlarını iyileştirmeye yönelik etkili bir yöntemdir. Bu çalışma, İBK temelli MG'nin diyabetik ayak yarası olan bireylerde tedaviye uyum, öz etkililik ve memnuniyet üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu randomize kontrollü tek kör deneysel çalışma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde Wagner sınıflamasına göre 1. derece diyabetik ayak yarası olan 73 hasta (müdahale=37, kontrol=36) ile yürütülmüştür. Müdahale grubuna 8 hafta boyunca haftada bir MG uygulanmıştır. Veriler, Hasta Bilgi Formu, Diyabetik Ayak Değerlendirme Formu, İlaç Uyumunu Bildirim Ölçeği, Ayak Bakım Davranış Ölçeği, Yara Boyutu, HbA1c Düzeyi, Diyabetik Ayak Bakımı Öz Etkililik Ölçeği ve Hasta Memnuniyeti Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. SPSS 22.0 programında t testleri ve ki-kare analizi kullanılmış, anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. BULGULAR: Müdahale grubunda ilaç uyumu, ayak bakım davranışı, yara boyutu, HbA1c ve öz etkililik düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme saptanmıştır (p<0,05). Müdahale grubunda, ilaç uyumu ve öz etkililik düzeylerinde belirgin iyileşmeler gözlenirken, kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). SONUÇLAR: Watson'ın İnsan Bakım Kuramına temellendirilmiş MG'nin, diyabetik ayak yarası olan bireylerde tedaviye uyumu, öz etkililiği ve hasta memnuniyetini artırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Diabetic foot ulcers (DFUs) are one of the serious complications of diabetes, reducing patients' quality of life and hindering treatment adherence. Watson's Theory of Human Caring (THC) provides a holistic care approach, while Motivational Interviewing (MI) is an effective method for improving individuals' health behaviors. This study aims to determine the effects of MI based on THC on treatment adherence, self-efficacy, and satisfaction in individuals with DFUs. MATERIALS AND METHODS: This randomized controlled single-blind experimental study was conducted in a training and research hospital with 73 patients diagnosed with first-degree diabetic foot ulcers (DFUs) according to the Wagner classification (intervention group = 37, control group = 36). The intervention group received MI based on THC once a week for eight weeks. Data were collected using the Patient Information Form, Diabetic Foot Assessment Form, Medication Adherence Report Scale, Foot Care Behavior Scale, Wound Size, HbA1c Level, Diabetic Foot Care Self-Efficacy Scale, and Patient Satisfaction Assessment Form. Statistical analyses were performed using SPSS 22.0, employing t-tests and chi-square analysis, with a significance level set at p<0.05. RESULTS: In the intervention group, statistically significant improvements were observed in medication adherence, foot care behavior, wound size, HbA1c levels, and self-efficacy (p<0.05). While notable enhancements in medication adherence and self-efficacy were detected in the intervention group, no significant changes were found in the control group (p>0.05). CONCLUSIONS: Motivational Interviewing (MI) based on Watson's Theory of Human Caring (THC) has been found effective in improving treatment adherence, self-efficacy, and patient satisfaction in individuals with diabetic foot ulcers.