Spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile kişilik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between mental endurance levels and personality levels of university students who do and do not do sports
  1. Tez No: 970671
  2. Yazar: RASİM KUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA LÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Kişilik Özellikleri, Zihinsel Dayanıklılık, Student, Personality Traits, Mental Toughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışma spor yapan ve yapmayan öğrencilerin zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile kişilik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelenmeyi amaçlayan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini 375 kadın ve 162 erkek olmak üzere toplam 537 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları olarak Karancı, Dirik & Yorulmaz (2007) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan“Eysenck Kişilik Envanteri”ve Altıntaş ve Koruç Bayar (2016) tarafından geçerlik güvenirlik çalışması yapılan“Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri”kullanılmıştır. Ölçümler için, tek örneklem Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk normallik testlerine başvurulmuştur. Test sonucunda normal dağılıma uygun olmadığından dolayı ikili karşılaştırmalar için Mann Whitney-U ve çoklu karşılaştırmalar için ise Kruskal Wallis-H testleri yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, katılımcıların zihinsel dayanıklılık ölçeği puan ortalamaları Ort.= 2,81 ile orta düzeyin üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kişisel özelliklere göre katılımcıların kişilik özellikleri ile zihinsel dayanıklılık düzeyleri bazı değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu, fakat bazı değişkenlere göre ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşturmadığı bulgulanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin kişilik özellikleri ile zihinsel dayanıklılıkları düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study is a descriptive study aiming to examine the relationship between mental endurance levels and personality levels of students who do and do not do sports. The sample of the study consisted of 537 university students, 375 females and 162 males.“Eysenck Personality Inventory”, the validity and reliability study of which was conducted by Karancı, Dirik & Yorulmaz (2007), and“Mental Endurance Inventory in Sports”, the validity and reliability study of which was conducted by Altıntaş and Koruç Bayar (2016), were used as data collection tools used in the study. For the measurements, single sample Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk normality tests were applied. Since the test results were not suitable for normal distribution, Mann Whitney-U tests were used for pairwise comparisons and Kruskal Wallis-H tests were used for multiple comparisons. According to the results of the research, the mean score of the students' mental resilience scale was above the medium level with mean=2,81According to the personal characteristics, it was found that there was a statistically significant difference between the personality traits and mental resilience levels of the participants according to some variables, but there was no statistically significant difference according to some variables. It was found that there was a significant positive relationship between the personality traits and mental resilience levels of the students participating in the study.