Hematoloji onkoloji hastalarında deri, burun, boğaz, idrar ve anorektal bölge floraları ile enfeksiyon hastalıklar arasındaki muhtemel ilişkinin tespiti
Determination of the eventual relationship between skin, nasal, throat, anorectal and urinary flora and infectious diseases in patients of the division of hematology and oncology
  1. Tez No: 970679
  2. Yazar: MOCK JUVEDAN BANTSIMBA NDZIONA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOĞRUL NAĞIYEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococcus, Febril nötropeni, Enterococcus, Febrile neutropenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Pediatrik hematoloji-onkoloji hastalarında tedavi komplikasyonu olan febril nötropeni, hastane enfeksiyonu riskini artırarak morbidite ve mortalite oranlarını yükseltmektedir. Bu hastalarda, hospitalizasyon süresi ve uygulanan ampirik tedavileri dikkate alarak, mikrobiyal flora parçası olan potansiyel patojenlerle enfeksiyon hastalıkları arasındaki olası ilişkileri belirlemeyi amaçladık. Febril nötropenili 35 çocuk kanser hastasından, hastaneye girişte, üçüncü günde ve taburculukta olmak üzere üç farklı zamanda alınan boğaz, burun, deri sürüntüleri, anorektal ve idrar örneklerinden potansiyel patojen kolonizasyonu karakterize edildi. En sık izole edilmiş tür olan E.faecium izolatlarından vankomisine dirençli olanları (VREfm)'nda direnç ve virülans genlerinin varlığı PCR yöntemiyle, üç zaman diliminde de VREfm izole edebildiğimiz 4 hastaya ait 12 izolat arasındaki olası genetik ilişkiler MLST yöntemiyle araştırıldı. İzolatların %62,85 (340/541)'inin Gram pozitif bakteri (GPB) olduğu, GPB kolonizasyonunun taburculukta azaldığı, Gram negatif bakteri (GNB)'lerin dalgalı bir seyir izlediği ve mantarların kademeli olarak azaldığı gözlendi. McNemar testi, E.faecium, Micrococcus luteus ve C.albicans kolonizasyonunda hospitalizasyon süresince anlamlı farklılıklar saptamıştır. Lojistik regresyon analizine göre, anorektal (OR=15,4) ve orofaringeal bölgeler (OR=4,48) kolonizasyon riskinde artışla ilişkilendirimişken, risk taburculukta azalmıştır (OR=0,265). GNB'lerde %76,92'sı meropeneme dirençli olan S.maltophilia dışında düşük bulunan karbapenem direnci 3. günde zirveye ulaşıp sonra azalmıştır. S.aureus izolatlarının tamamı metisiline dirençliyken, E.faecium izolatlarında vankomisin direnci yüksek ve stabil idi. VREfm izolatlarının %58,33'ü vanA direnç geni pozitifken, vanB hiçbir izolatta saptanmamış, virülans genlerinden yalnızca esp (%52,08) ve cylA (%2,08) pozitif bulunmuştur. MLST ile, hospitalizasyon süresince atpA, ddl ve pstS lokuslarında yeni mutasyonların ortaya çıktığı saptanmıştır. Hastane ortamında klonal persistans ve adaptif evrimin birlikteliğine işaret eden bu bulgular, hastane enfeksiyonlarının sürveyans çalışmalarına önemli veri sunacaktır.
Özet (Çeviri)
Febrile neutropenia, a treatment complication in pediatric haematology-oncology patients, increases the risk of hospital infection and increases morbidity and mortality rates. In these patients, we aimed to determine the possible relationships between potential pathogens that are part of the microbial flora and infectious diseases, considering the duration of hospitalisation and empirical treatments applied. Potential pathogen colonisation was characterised by throat, nose, skin swabs, anorectal and urine samples taken from 35 pediatric cancer patients with febrile neutropenia at three different times: on admission to the hospital, on the third day and at discharge. The presence of resistance and virulence genes in vancomycin-resistant (VREfm) isolates of E.faecium, the most frequently isolated species in our study, was investigated using PCR. The possible genetic relationships between 12 isolates from 4 patients from whom we were able to isolate VREfm in three time periods were analysed by MLST. It was observed that 62.85% (340/541) of the isolates were Gram-positive bacteria (GPB), GPB colonisation decreased at discharge, Gram-negative bacteria (GNB) followed a fluctuating course, and fungi decreased gradually. The McNemar test detected significant differences in the colonisation of E.faecium, Micrococcus luteus and C.albicans during hospitalisation. According to logistic regression analysis, anorectal (OR=15.4) and oropharyngeal regions (OR=4.48) were associated with an increased colonisation risk, while the risk decreased at discharge (OR=0.265). Carbapenem resistance was low in GNBs, except for S.maltophilia, 76.92% of which were resistant to meropenem, with a peak on day 3 and a subsequent decrease. All S.aureus isolates were resistant to methicillin, while vancomycin resistance was high and stable in E.faecium isolates. While 58.33% of VREfm isolates were positive for the vanA resistance gene, vanB was not detected in any isolate. Only esp (52.08%) and cylA (2.08%) were found to be positive among virulence genes. MLST revealed that new mutations emerged in the atpA, ddl, and pstS loci during hospitalisation. These findings, which indicate the coexistence of clonal persistence and adaptive evolution in the hospital environment, will provide essential data for surveillance studies of hospital infections.