Investigation of miRNA 204-5P as a predictive biomarker in preeclampsia prediction
Preeklampsi tahmininde miRNA 204-5P'nin öngörücü bir biyobelirteç olarak araştırılması
  1. Tez No: 970713
  2. Yazar: TANJU DEMİRÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKSET ATTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: preeklampsi, prematürite, büyüme kısıtlılığı, tanısal biyobelirteç, mirna, preeclampsia, prematurity, growth restriction, diagnostic biomarker, mirna
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmada preeklamptik gebelerde (PE) serum miR-204-5p ekspresyon düzeylerinin değerlendirilmesi, tanısal ve prognostik biyobelirteç potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gestasyonel hipertansiyon (GHT) ile komplike olan gebelikler ve normotansif kontroller karşılaştırma grupları olarak dahil edildi. PE grubundan 28, GHT grubundan 7 ve kontrol grubundan 41 olmak üzere toplam 76 serum örneği analiz edildi. miR-204-5p ekspresyonu kantitatif RT-PCR kullanılarak ölçüldü. miR-204-5p ekspresyon düzeylerinin değerlendirilmesi sonucunda,gebe grupları arasında sayısal olarak anlamlı bir artış mevcuttu. Preeklampsi (PE) grubunda miR-204-5p ekspresyon seviyeleri, normotensive gebe grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı şekilde artmış bulundu (p = 0.001; p < 0.05). Gebelikte preeklampsi (PE) tanısında miR-204-5p'nin ayırt edici gücünü değerlendirmek amacıyla, 2^-ΔΔCt değerlerine dayalı olarak ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi gerçekleştirildi. Elde edilen ROC eğrisi altında kalan alan (AUC), 0.845 olarak hesaplanmış ve buna karşılık gelen standart hata 0.05 olarak belirlenmiştir. Bu sonuç, rastlantısal ayrım gücünü temsil eden 0.5 değerine oranla anlamlı olarak yüksektir (p = 0.001; p < 0.05). PE tanısı için miR-204-5p ekspresyon analizi ile belirlenen rölatif ekspresyon artışı eşik değeri >10.7 olup, bu eşik değerin duyarlılığı %85.7, özgüllüğü ise %74.4 olarak saptanmıştır. Ayrıca, ortalama arter basıncı (OAB) açısından da miR-204-5p ekspresyon düzeylerinde gruplar arasında anlamlı bir artış saptandı (p = 0.001; p< 0.05). Trombosit sayımı ile doğum ve gebelik sayıları yönünden gebeler arasında ayırtedici farklılık izlenmedi (p>0.05). Birinci dakika Apgar skorları değerlendirildiğinde ise gruplar karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulundu (p = 0.001; p<0.05). PE grubundaki yenidoğanlarda orta dereceli depresyon oranı (%63), kontrol grubuna (%22,5) kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. Gebeler arasında ortalama doğum ağırlıkları yönünden ayırtedici bir fark tespit edildi (p = 0.001; p <0.05). Elde edilen bulgular, miR-204-5p'nin preeklampsiye özgü bir moleküler belirteç olabileceğini ve gebeliğin etkilenme düzeyini yansıtabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the expression levels of miR-204-5p in pregnancies complicated by preeclampsia (PE) and to explore its potential role as a non-invasive biomarker for the diagnosis of this pregnancy-related hypertensive disorder. Pregnancies with gestational hypertension (GHT) and normotensive pregnancies were included as comparison groups. Serum samples from 76 participants were analyzed, consisting of 28 with PE, 7 with GHT, and 41 normotensive controls. miR-204-5p gene expressions were calculated by quantitative RT-PCR (Reverse transcription PCR). A considerable variation in miR-204-5p levels was observed among the groups, with the PE group showing significant upregulation compared to normotensive controls (P<0.05). Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis was conducted to assess the diagnostic performance of miR-204-5p expression levels in distinguishing preeclamptic cases from normotensive pregnancies. The diagnostic efficacy of miR-204-5p was quantified by calculating the area under the ROC curve (AUC), which yielded a value of 0.845 substantially exceeding the non-informative threshold of 0.5, with statistical significance (P = 0.001) ROC curve analysis using a 2^−ΔΔCt threshold of 10.7 for miR-204-5p expression demonstrated a sensitivity of 85.7% and a specificity of 74.4% in the identification of preeclampsia. Also, miR-204-5p levels calculated to be meaningfuly increased in relation to patients' mean arterial pressure (MAP) (P = 0.001; P < 0.05). Thrombocyte counts, pregnancy and delivery counts of patients, did not show considerable variation across the groups (P > 0.05). A considerable variation was also identified in 1st-minute Apgar values among the groups (P=0.001; P<0.05). The occurrence of moderate neonatal depression was significantly more frequent among preeclamptic patients (63%) compared to those with normotensive pregnancies (22.5%). Regarding the mean birth weight, a meaningful variation was noted among the patients. The data implying that miR-204-5p could help as a molecular signature specific to preeclampsia, reflecting both its presence and severity. The elevated expression of miR-204-5p detected in preeclampsia, along with its associations with maternal hemodynamic parameters and indicators of fetal well-being, underscore its potential utility as a clinically relevant biomarker for diagnostic purposes