Brand sentiment analysis by social media monitoring
Sosyal medya izleme yoluyla marka duyarlılığı analizi
  1. Tez No: 970811
  2. Yazar: ONUR MERT ÇELDİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan-yapay zeka etkileşimi, Human-artificial intelligence interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Büyük Dil Modelleri (BDM), müşteri şikayetlerinin yanıtlanması ve çözüme ulaştırılması süreçlerinde giderek artan bir kullanım alanı bulmaktadır. Ancak yeterince doğru yanıtlar üretmek, müşteriyle empatik bir ilişki kurabilmek, müşterinin duygusal durumunu dikkate almak hala bir zorluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tezde farklı istem tekniklerinin uygulanmasının, otomatik müşteri hizmetleri yanıtlarının kalitesine etkisi incelenmiştir. Müşteri şikayetlerini yanıtlamaya yönelik farklı istem tekniklerinin kullanıldığı dört farklı metot uygulanmıştır. İstem teknikleri kullanarak sentetik veri üretimi, şikayet yanıtı üretimi ve bunların değerlendirilmesi aşamalarını içermektedir. Çalışma sonuçları sistematik bir şekilde tasarlanmış hibrit istem mühendisliği yöntemlerinin başarılı sonuçlar getirebileceğini göstermektedir. Özellikle BDM'de çoklu-ajan sistemlerinin de dahil edildiği Düşünce İpliği ve Tekil Performans İstem yöntemlerinin birleşiminden oluşan hibrit yöntem diğer yöntemlere oranla daha yüksek bir başarı elde etmiştir. Ayrıca doğru yapılandırılmış istem çerçevelerinin, BDM'de görülen halüsinasyon oranını önemli ölçüde azaltabileceği gösterilmiştir. Sonuç olarak bu tezde, yapay zeka odaklı müşteri hizmetleri sistemlerinin marka itibarı yönetimi süreçlerine katkı sağlayabilecek yeni yaklaşımlar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Large Language Models (LLMs) are increasingly being used to respond to and resolve customer complaints. Furthermore, it is still a challenge to produce sufficiently accurate responses, establish an empathetic relationship with the customer, and take into account the emotional state of the customer. This thesis investigates the effect of applying different prompting techniques on the quality of automated customer service responses. Four different methods for responding to customer complaints using different prompting techniques have been implemented. It includes synthetic data generation using prompting techniques, complaint response generation, and their evaluation. The results of the study show that systematically designed hybrid prompt engineering methods can bring successful results. In particular, the hybrid method, which is a combination of Thread-of-Thought and Solo Performance Prompting methods, including Multi-Agent Systems in LLMs, achieved a higher success rate than other methods. It has also been shown that correctly structured prompt frames can significantly reduce the hallucination rate seen in LLMs. In conclusion, this thesis presents new approaches that can contribute to the brand reputation management processes of AI-driven customer service systems.