A Study on the demand and supply of financial leasing services
Finansal kiralama hizmetlerinin talep ve arzı üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 97082
  2. Yazar: SERDAR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arz, Finansal kiralama, Talep, Şirketler, Supply, Financial leasing, Demand, Companies
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
KISA ÖZET FİNANSAL KİRALAMA HİZMETLERİNİN TALEP YE ARZI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA SERDAR ÖZTÜRK Bu çalışma, finansal kiralama işlemini, finansal kiralamanın satın alınmasını etkileyen faktörleri, finansal kiralama hizmeti veren şirketin seçilmesinde etkili kriterleri ve finansal kiralama hizmetinden faydalanma isteğinin derecesini incelemek üzere hazırlanmıştır. Çalışma için iki finansal kiralama şirketi yöneticisiyle görüşülmüş ve daha önce finansal kiralama hizmetini kullanmış ya da potansiyel kullanıcı 83 şirkete uygulanan anketler analiz edilmiştir. Çalışmadan çıkan sonuçlara göre, finansal kiralama hizmetlerinin satm alınmasında en önemli nedenler, kira bedellerinin vergilendirilebilir gelirden düşülebilmesi ve likiditenin korunmasıdır. Finansal kiralama şirketlerinin seçilmesindeki en önemli kriterler ise, yine çalışma sonuçlarına göre, hizmetin maliyeti, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi ve hizmetin genel kalitesi ve hızıdır. Bunlara ek olarak, çalışma, finansal kiralama hizmetinden daha önce faydalanmış ve potansiyel kullanıcı şirketlerin sözkonusu hizmetten faydalanma istek derecelerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Finansal Kiralama piyasasının mevcut durumu incelendiğinde, daha ucuza finansal kiralama hizmeti sunabilen şirketlerin tercih edildiği görülmektedir. Ancak, viyakın gelecekte rekabetin artmasıyla müşteri memnuniyeti en önemli kriter haline gelecektir. Bu nedenle, müşterileriyle iyi ilişkiler kurmayı başarabilen ve yüksek kalitede hizmet sunabilen şirketler sektörde başardı olacaklardır. Diğer taraftan, müşterilerine yankzca vergi ve KDV avantajlarını sunan finansal kiralama şirketleri sorunlarla karşılacak, ve pazar paylarını büyük ölçüde kaybedeceklerdir. vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE DEMAND AND SUPPLY OF FINANCIAL LEASING SERVICES SERDAR ÖZTÜRK This thesis aims to investigate the nature of leasing as a service, the factors that are important in the purchase of leasing, the criteria used in selecting a financial leasing firm and the degree of willingness to use leasing services. The research is conducted by having interviews with two financial leasing firm managers and by analyzing the questionnaires applied to eighty-three companies that are already using leasing and those which are potential clients. The results showed that the main reasons for purchasing leasing were the deduction of rental payments from the taxable income and the preservation of liquidity. The most important criteria used in the selection of financial leasing firms are the cost of the service, completing the obligations on time and the general quality and the speed of the service. Moreover, the results of the study showed that there is a high degree of willingness to use leasing both by the present purchasers and the potential purchasers. When the leasing market is examined today, it is seen that firms that can supply leasing services with lower costs are preferred. But in the near future with the increasing competition, customer satisfaction will be the most important criteria in ivleasing market. For this reason, it is expected that firms, which establish good relations with the customers and those, which give high quality service, will be successful in the sector. The leasing firms that present only the tax and VAT advantages to the customers will face great difficulties and lose share in the market.