The Family in the Kemalist project of modernty in Turkey (1928-1950)
Kemalist modernleşme projesinde 'Aile' (1928-1950)
  1. Tez No: 97081
  2. Yazar: SELDA ŞERİFSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ARAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, sosyalleşme, ulus yaratma, yurttaşlık, milliyetçilik, Family, nation-building, socialization, citizenship, nationalism
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
KISA ÖZET Kemalist Modernleşme Projesinde“Aile”(1928-1950) by Selda Şerifsoy Bu çalışmanın amacı, 1928-1950 yıllan arasında Türkiye Cumhuriyeti'nde, inkılapların ve milliyetçi değerlerin meşruriyetinin ve halk tararından benimsenmesinin sağlanması amacıyla,“aile”nin Kemalistler tarafından, kurumsal ve sembolik olarak nasıl kullanıldığını saptamak ve bunun siyasal toplumsallaşma sürecine etkisini tartışmaktır. Çalışmada,“aile”nin, ulus yaratma projelerinde yer alışım teorik bazda inceledikten sonra, 1928-1950 yıllan arasında, Türkiye örneğinde“aile”nin farklı kullanımlarının nasıl gerçekleştiğini tartışılıyor. Bu analiz için, dönemin ilkokul, ortaokul/lise kitaplanndan Aile Bilgisi ve Yurt (veya Yurttaşlık) Bilgisi kitaplan, ordudaki eğitimde kullanılmak üzere Genel Kurmay Başkanlığı'nca onaylanan sosyoloji kitabı ve Halkevi dergilerinden Ülkü ile Yeni Türk Mecmuası yaygın biçimde taranmıştır. Kemalist modernleşme projesininde,“aile”kurum olarak, hızlı nüfus artışının sağlaması ve yeni doğan neslin“vatandaş”olarak yetiştirilmesinde, sembolik olarak ise“aile”gibi dayanışma, aidiyet, birlik- beraberlik ve ahlak kurallarının geçerli olduğu bir siyasa yaratmak için kullanılıyordu.“Aile”nin her iki kullanımının yaygın olarak benimsetilmesi sürecinde Kemalistler, okul (ilk ve orta), ordu ve Halkevleri'ni aktif olarak kullanıyorlardı. Bu çalışma, ulus yaratma sürecinde, Türkiye'de“aile”nin kapsamlı kullanımının, kişilerin siyasi bilinçlerinin gelişimine darbe vurduğunu savunmaktadır. Özellikle, kişinin temel eğitimi sonrasında bilincine vardığı“yükümlülükleri”nin yaşamının diğer safhalannda farklı rollerde bile olsa yapısal olarak sürekli yinelenmesi, kişinin siyasi kimliğim hür iradesi ile kazanması önünde engel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Family in the Kemalist project of Modernity by Selda Şerifsoy The purpose of the present study is to examine how in the Turkish Republican regime, Kemalist elite utilized family, both as an institution and a metaphor, in the legitimization and consolidation of nationalist values and reforms in the period of 1928-1950. The study first focuses on the use of family in national projects in theoretical terms. Then the utilization of family in the example of the Kemalist project of modernity is traced from 1928 up to 1950. Textbooks of the Turkish primary and secondary public schools {Aile Bilgisi and Yurt Bilgisi), sociology textbook assigned to the Turkish military, and periodicals of the People's Houses (Ülkü and Yeni Türk Mecmuası) are examined as primary sources in the study. The Kemalists used the family as an institution to promote procreation and socialize“citizens”. They used it metaphorically to construct a polity, which emulates the moral and emotional aspects of the“ideal”family; i.e. a nation where citizens are linked to one another through ties of symbolic kinship based upon solidarity, feelings of belonging, devotion to the group and morality. The three institutions of socialization were primarily in charge for the achievement of this goal: These were the public schools, the military and the People's Houses. The study argues that this double-faceted use of family in the national project embodies themes of social and political socialization. The realization of one's“obligations”towards his/her family mostly defines his/her“obligations”towards the nation and the state. And further use of the familial relations metaphorically contaminates one's political consciousness as a“citizen”.