Osteoporozu olan hastalarda pankreas ekzokrin yetersizliği
Pancreatic exocrine insufficiency in patients with osteoporosis
  1. Tez No: 970846
  2. Yazar: AYŞE HACIÇAVUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÖZGÜR KEŞKEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Malabsorbsiyon, Pankreas Ekzokrin Yetersizliği, PEI-Q Anketi, Osteoporosis, Malabsorption, Pancreatic Exocrine Insufficiency, PEI-Q Questionnaire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Osteoporoz; genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin etkisiyle geliştiği düşünülen multisistemik bir kemik hastalığıdır. Toplum genelinde artan yaşlı nüfus ile birlikte sık görülmesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemidir. Birçok sistem ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Son dönemlerde yapılan çalışmalarda gastrointestinal sistem ile ilişkisi de merak konusu olmuştur. Pankreas ekzokrin yetersizliği (PEY), pankreastan salgılanan sindirim enzimlerinin eksikliği ya da etkisizliği sonucu gelişen bir hastalıktır. Sebep olduğu malabsorbsiyon nedeniyle kemik sağlığını da olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Buradan yola çıkarak çalışmamızda osteoporoz hastalarında PEY sıklığının araştırılması amaçlandı. Kesitsel olarak planlanan çalışmaya osteoporozu olan 109 hasta ve osteoporozu olmayan 92 hasta olmak üzere toplam 201 postmenopozal kadın dahil edildi. Tüm katılımcılar pankreas ekzokrin yetersizliği için PEI-Q (Pancreatic Exocrine Insufficiency Questionnaire) anketi ile tarandı. Biyokimyasal parametreleri kaydedildi. Osteoporozlu hastalarda pankreas ekzokrin yetersizliği anlamlı düzeyde daha fazla bulundu (p=0.003). Ayrıca, PEI-Q skorları osteoporozu olan hastalarda daha yüksek hesaplandı (p=0.001). Osteoporozun erken tanısı ve etkili bir şekilde tedavi edilmesi, sebep olduğu sonuçlardan dolayı önemlidir. PEY; sık görülen ancak farkındalığı az olan bir gastrointestinal hastalık olup, osteoporozun nedenlerinden birisi olabilir. Osteoporozlu hastalarda PEY'in araştırılması ve tedavi edilmesi, osteoporoz tedavisinde tamamlayıcı bir etki yaratabilir.
Özet (Çeviri)
Osteoporosis is a multisystemic bone disorder influenced by genetic, hormonal, and environmental factors. Its high prevalence, particularly in the context of an aging global population, renders it a major public health concern. While its associations with various organ systems have been well established, recent studies have drawn attention to its potential links with the gastrointestinal system. Pancreatic exocrine insufficiency (PEI), a condition characterized by inadequate secretion or activity of pancreatic digestive enzymes, is known to impair nutrient absorption and may negatively impact bone health. Based on this premise, the present study aimed to assess the prevalence of PEI in individuals with osteoporosis. This cross-sectional study included 201 postmenopausal women, comprising 109 individuals with osteoporosis and 92 age-matched controls without osteoporosis. All participants were evaluated for PEI using the Pancreatic Exocrine Insufficiency Questionnaire (PEI-Q), and relevant biochemical parameters were recorded. The prevalence of PEI was significantly higher among patients with osteoporosis (p = 0.003). In addition, PEI-Q scores were notably elevated in the osteoporotic group compared to controls (p = 0.001). Given the debilitating consequences of osteoporosis, early diagnosis and comprehensive management are essential. PEI, a frequently overlooked gastrointestinal condition, may contribute to the pathogenesis of osteoporosis through malabsorption-related mechanisms. Therefore, screening for and addressing PEI in osteoporotic patients may represent a valuable adjunct to conventional osteoporosis treatment strategies.