Investıgatıon of The Relationship Between Dietary Thiamine Intake Level And Depression In Adults: Descriptive Study
Yetişkin Bireylerde Diyetsel Tiamin Alım Düzeyi ile Depresyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Tanımlayıcı Araştırma
  1. Tez No: 970845
  2. Yazar: ECE ÖZBIYIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE DUMLU BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tiamin, Depresyon, Beck Depresyon Ölçeği, Beslenme durumu, Tanımlayıcı çalışma, Thiamine, Depression, Beck Depression Inventory, Nutritional status, Descriptive study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Özbıyık, E. (2025). Yetişkin Bireylerde Diyetsel Tiamin Alım Düzeyi ile Depresyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Yürütmüş olduğumuz tez çalışmamız tanımlayıcı bir çalışma olup Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzeri yetişkin bireylerde diyetsel tiamin alım düzeyi ile depresyon şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Veriler; demografi, sağlık ve yaşam tarzı ile ilgili bilgileri içeren çoktan seçmeli soruları, tiamin açısından zengin besinlere yönelik bir besin tüketim sıklığı tablosunu, tiamin kaynaklarının tüketim miktarlarını ölçen soruları ve Beck Depresyon Ölçeği'ni içeren çevrim içi bir anket yoluyla toplanmıştır. Günlük tiamin alım düzeyi mg olarak BeBiS yazılımı ile hesaplanmış, istatistiksel analizler SPSS 27 programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmaya 176'sı kadın, 124'ü erkek olmak üzere 300 kişi katılmıştır. Kadınların günlük ortalama tiamin alımı 1.08 ± 0.18 mg, erkeklerin ise 1.17 ± 0.17 mg'dır; erkeklerin alımı anlamlı düzeyde daha yüksektir (p = 0.001). Önerilen Günlük Alım Miktarı (RDA) temel alındığında, kadınların %61.36'sı, erkeklerin ise %68.55'i yetersiz alıma sahiptir. Beck Depresyon Ölçeği skorlarına göre kadınların depresyon düzeyi erkeklerden anlamlı olarak yüksektir (p=0.001). Kadınlar hafif, orta ve şiddetli depresyon şiddeti düzeylerinde; erkekler ise minimal depresyon düzeyinde daha yüksek oranlara sahiptir. Sigara kullanan bireylerin depresyon skorları anlamlı şekilde daha yüksektir bulunmuştur (p<0.05), diğer yaşam tarzı değişkenleriyle depresyon skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Katılımcıların tiamin alım düzeyleri ile depresyon skorları arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (p = 0.012). Sonuç olarak, tez çalışmamız yetişkin bireylerde diyetsel tiamin alımı ile depresyon şiddeti arasında ters yönlü bir ilişki olduğu hipotezimizi desteklemekle birlikte literatürde bulunan diğer çalışmaların sonuçlarıyla da paralellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Özbıyık, E. (2025). Investigation of the Relationship Between Dietary Thiamine Intake Level and Depression in Adults. Yeditepe University, Institute of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program, Master's Thesis, Istanbul. Our thesis is a descriptive study aiming to examine the relationship between dietary thiamine intake levels and depression severity in adults aged 18 and over living in Turkey. Data were collected through an online questionnaire that included multiple-choice questions on demographics, health and lifestyle; a food frequency table for thiamine-rich foods; questions evaluating the amount of thiamine sources consumed; and the Beck Depression Inventory. Daily thiamine intake levels in milligrams were calculated using the BeBiS software, and statistical analyses were performed using the SPSS 27 program. A total of 300 individuals participated in the study, including 176 women and 124 men. The average daily thiamine intake was 1.08 ± 0.18 mg for women and 1.17 ± 0.17 mg for men; men had significantly higher intake levels (p = 0.001). Based on the Recommended Dietary Allowance (RDA), 61.36% of women and 68.55% of men had an insufficient intake. According to the Beck Depression Inventory scores, depression severity was significantly higher in women compared to men (p = 0.001). Women had higher rates in mild, moderate, and severe levels of depression severity, while men had higher rates in the minimal depression level. Depression scores were significantly higher among smokers (p < 0.05), while no significant relationship was found between depression scores and other lifestyle variables. A statistically significant negative correlation was found between thiamine intake levels and depression scores (p = 0.012). In conclusion, this thesis study supports our hypothesis that there is an inverse relationship between dietary thiamine intake and depression severity in adults, and it is in line with the findings of other studies in the literature.