tanbul ili Şile ilçesi köyleri örneğinde yerel halkın ekoturizm algısının belirlenmesi
Determination of local people's ecotourism perception in the example of villages of Şile district of Istanbul province
  1. Tez No: 970870
  2. Yazar: RUMEYSA ÇELİK GÜNAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA KİPER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Kırsal Alan, Ekoturizm Potansiyeli, Yerel Halkın Algısı, Şile İlçesi, Ecotourism, Rural Area, Ecotourism Potential, Local People's Perception, Şile District
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Tez genel hipotezini ''Ekoturizmin sürdürülebilir gelişiminde yerel halkın algı ve farkındalığının belirlenmesi önemlidir" oluşturmuştur. Bu çerçevede temel amaç, İstanbul Şile İlçesi özelinde seçilen Ovacık, Yeniköy ve Karamandere örnek köyleri üzerinden ekoturizme yönelik olarak, yerel halkın bu konudaki algısının belirlenmesidir. Yöntem dahilinde; öncelikle ekoturizm kavramı ve gelişimi, amaç, ilke, özellikleri ve türleri ile ekoturizm sürecinde yerel halkın rolü ve katılımı hakkında literatüre dayalı genel açıklamalar yapılmıştır. Ardından örnek seçilen Ovacık, Yeniköy ve Karamandere köylerine yönelik ekoturizme kaynak teşkil edecek değerleri ile ulaşım ve nüfus durumuna ilişkin genel değerlendirmeler yapılmıştır. Sonrasında Ovacık, Yeniköy ve Karamandere köylerini içeren, çalışma alanına ilişkin olarak yerel halkın ekoturizme yönelik algılarının saptanması amacıyla toplam 230 kişiye anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anketlerden elde edilen veriler, Excel ve SPSS programına aktarılmıştır. İlgili verilere frekans ve yüzde dağılımlarını içeren tanımlayıcı istatistiki analizlerin yanı sıra ki kare testi, faktör analizi ile kümeleme analizi gibi değerlendirmeler yapılmıştır. Tez çalışması sonucunda; çalışma alanının önemli bir ekoturizm potansiyeli oluşturduğu ve bunun geliştirilmesi gerektiği konusunda yerel halkın olumlu tutum sergilediği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde; yerel halkın ekoturizm algısının ve farkındalığının arttırılabilmesi temelinde eğitim ve bilinçlendirme, katılımcı planlama ve iş birliği ile tanıtım ve pazarlama öncelikli çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The general hypothesis of the thesis is ''It is important to determine the perception and awareness of the local people in the sustainable development of ecotourism''. In this context, the main purpose is to determine the perception of the local people on this subject through the sample villages of Ovacık, Yeniköy and Karamandere selected in the Şile District of Istanbul. Within the scope of the method; firstly, general explanations based on the literature were made about the concept and development of ecotourism, its purpose, principle, characteristics and types, and the role and participation of the local people in the ecotourism process. Then, general evaluations were made regarding the values that will constitute a resource for ecotourism and the transportation and population status for the sample villages of Ovacık, Yeniköy and Karamandere selected. Afterwards, a survey was conducted with a total of 230 people in order to determine the perceptions of the local people towards ecotourism in the study area including Ovacık, Yeniköy and Karamandere villages. The data obtained from the surveys were transferred to Excel and SPSS programs. In addition to descriptive statistical analyzes including frequency and percentage distributions, evaluations such as chi-square test, factor analysis and cluster analysis were made on the relevant data. As a result of the thesis study; It has been determined that the area has an important ecotourism potential and that the local people have a positive attitude towards its development. Within the framework of the results obtained; various suggestions have been developed with priority on education and awareness, participatory planning and cooperation, and promotion and marketing, in order to increase the local people's perception and awareness of ecotourism.