İstanbul İli Beşiktaş İlçesinin halka açık sosyal tesislerinde alphaguard ile radon konsantrasyon ölçümü
Radon concentration measurement with alphaguard in public social facilities of Beşiktaş District of Istanbul Province
- Tez No: 970964
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ÖKTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer radyasyon, Nuclear radiation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
Özet
Radon, uranyum-238'in bozunmasıyla oluşan, renksiz, kokusuz ve tatsız bir radyoaktif gazdır. Toprak, kayaç ve yapı malzemelerinde bulunan uranyumdan açığa çıkar. Gaz formunda olması, radonun yer altı kaynaklarından yüzeye sızarak kapalı alanlarda birikmesine neden olur. Binaların zeminlerinden, çatlaklardan ve yapı elemanlarının gözenekli yapılarından geçerek iç mekân havasına karışır. Solunum yoluyla alındığında ise başta akciğer kanseri olmak üzere ciddi sağlık riskleri oluşturabilir. Bu tezde, İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki halka açık sosyal tesislerde iç hava radon seviyeleri ölçülmüştür. Ölçümler, yüksek hassasiyetli AlphaGUARD cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Ölçüm sırasında sıcaklık, basınç ve nem gibi çevresel değişkenler de kaydedilerek kapsamlı bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuçlara göre, tüm tesislerde radon düzeyleri Türkiye'deki sınır değer olan 300 Bq/m³'ün altında kalmıştır. Bu durum, tesislerin mevcut koşullarda halk sağlığı açısından güvenli olduğunu göstermektedir. Ancak havalandırma, zemin yapısı ve kullanım yoğunluğu gibi unsurlar dikkate alınarak düzenli izleme yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Radon is a colorless, odorless, and tasteless radioactive gas formed through the decay of uranium-238. It is released from natural sources such as soil, rocks, and building materials that contain uranium. Due to its gaseous state, radon can migrate from underground sources to the surface and accumulate in enclosed spaces. It infiltrates indoor air through cracks in foundations, porous building materials, and structural gaps. When inhaled, radon poses significant health risks, primarily increasing the likelihood of developing lung cancer. In this thesis, indoor radon concentrations were measured in public social facilities located in the Beşiktaş district of Istanbul. The measurements were conducted using the highly sensitive AlphaGUARD active radon detector. Environmental variables such as temperature, pressure, and humidity were also recorded to enable a comprehensive evaluation of radon levels. According to the findings, radon concentrations in all measured facilities remained below the national reference level of 300 Bq/m³ established in Türkiye. This indicates that, under current conditions, the facilities are considered safe in terms of public health regarding radon exposure. However, considering factors such as ventilation, structural materials, and occupancy intensity, regular monitoring is recommended to mitigate potential future risks.