Atık EPS'lerin agrega olarak harçta kullanımının araştırılması
Investigating the utilization of waste EPS as aggregate in mortar
- Tez No: 970997
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif agrega, Mekanik özellikler, Lightweight aggregate, Mechanical properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Günümüzde binalarda ısıtma ve soğutma için harcanan enerji, toplam enerji tüketiminin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır ve bu durum, hem enerji verimliliğini artıracak hem de çevresel etkileri azaltacak alternatif yapı malzemelerinin geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir. Yapı sektöründe doğal kaynakların korunması ve atıkların geri kazanılarak üretime dâhil edilmesi sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, geleneksel çimento esaslı harçlarda doğal dere kumu ve pomza yerine modifiye edilmiş EPS (MEPS) ve ham atık EPS (HEPS) agregalarının belirli oranlarda ikame edilmesiyle elde edilen harçların mekanik ve fiziksel performansları incelenmiştir. Karışımlarda su/çimento oranı 0.40 sabit tutulmuş, çimentonun %1'i silis dumanı ile ikame edilmiştir. Agrega karışımında %35 kum ve %65 pomza esas alınmış, farklı oranlarda MEPS ve HEPS kullanılarak üç ana grup altında çeşitli karışımlar hazırlanmıştır. Her karışımdan 7 ve 28 günlük kür süreleri için 96'şar adet 5×5×5 cm küp ve 36'şar adet 4×4×16 cm prizma numune üretilmiş, toplamda 264 numune üzerinde deneyler yürütülmüştür. Numunelerin taze halde işlenebilirlik, birim hacim kütle ve kütle kaybı özellikleri; sertleşmiş halde ise basınç dayanımı, eğilme dayanımı, ultrases geçiş hızı (UPV), su emme, boşluk oranı, yoğunluk ve termal iletkenlik değerleri ölçülmüştür. Ayrıca mikroyapı özelliklerini ortaya koymak amacıyla SEM analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, EPS agregalarının kullanımının harçların yoğunluğunu belirgin şekilde azalttığını ve termal iletkenliği düşürdüğünü göstermiştir. Mekanik dayanımlar EPS oranı arttıkça azalsa da belirli oranlarda kabul edilebilir seviyede kalmıştır. Elde edilen bulgular, atık EPS'nin yapı malzemesi olarak yeniden kullanılabilirliğini doğrulamış ve çevre dostu, enerji verimli ve ekonomik bir alternatif olarak öne çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the energy consumed for heating and cooling buildings represents a significant portion of total energy usage, which makes the development of alternative construction materials essential to improve energy efficiency and reduce environmental impacts. In the construction sector, the conservation of natural resources and the utilization of waste materials as inputs have become increasingly important for sustainability. In this study, the mechanical and physical performance of cement-based mortars in which natural river sand and pumice were partially replaced with modified EPS (MEPS) and raw waste EPS (HEPS) aggregates at various ratios was investigated. The mixtures were prepared with a constant water-to-cement ratio of 0.40 and 1% of the cement was replaced with silica fume. The aggregate composition consisted of 35% sand and 65% pumice, and three main groups of mixtures were prepared with different proportions of MEPS and HEPS. For each mixture, a total of 264 specimens were produced for 7 and 28 day curing periods, including 96 cubic specimens (5×5×5 cm) and 36 prism specimens (4×4×16 cm). Fresh-state properties such as workability, unit weight, and mass loss were measured, while hardened-state properties included compressive and flexural strength, ultrasonic pulse velocity (UPV), water absorption, void ratio, density, and thermal conductivity. Additionally, SEM analyses were conducted to evaluate the microstructural characteristics of the mortars. The results demonstrated that the use of EPS aggregates significantly reduced the density of the mortars and decreased their thermal conductivity. Although mechanical strengths decreased with increasing EPS content, acceptable performance levels were maintained at certain replacement ratios. These findings confirmed the potential of recycled EPS as a sustainable construction material, offering an environmentally friendly, energy-efficient, and cost-effective alternative for building applications.