“Groundscape”kavramı üzerinden yeryüzü ve yeraltı arakesitindeki mekânsal olanakların irdelenmesi
Exploring the spatial possibilities between the ground and underground through the concept of“Groundscape”
  1. Tez No: 971057
  2. Yazar: BENGİSU ŞEN ARVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN ZENGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Peyzaj, Space, Landscape
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Kentsel alanlardaki artan nüfus yoğunluğu ve çeşitlenen mekânsal ihtiyaçlar, modern kentlerin sınırlarının yalnızca yatayda değil; düşeyde de ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Geleneksel tasarım ve kent planlama yöntemleri, kent zeminini genellikle yatayda genişleyen iki boyutlu bir yüzey; yeraltını ise çoğunlukla altyapı sistemlerinin yer aldığı teknik bir bölge olarak ele almaktadır. Yerkürenin kavranışına yönelik bu perspektif, kentlerin mekânsal potansiyelini kısıtlamakta ve tasarıma elverişli bölgelerini daraltmaktadır. Bu bağlamda tezde, yeryüzünü bir sınır olarak kabul eden tasarım anlayışlarına alternatif olarak, yeraltını sürdürülebilir bir yerküre kavrayışı içinde yeniden konumlandıran Groundscape yaklaşımı ele alınmaktadır. Mimar Dominique Perrault tarafından geliştirilen bu yaklaşım, yeraltı bölgesini, yeryüzünün zemin ve peyzajları ile bütünleşik bir perspektiften değerlendirerek çok katmanlı bir kentsel kesit önermektedir. Yeraltına doğru genişletilmiş bir kentsel alan tarifi yapan Groundscape yaklaşımının ortaya koyduğu tasarım stratejileri doğa-mimarlık, yeraltı-yeryüzü ve zemin-peyzaj arasındaki sınırları bulanıklaştıran yapma yöntemleri ileri sürmektedir. Bu bağlamda tezde, Perrault'nun söylem ve uygulamalarıyla somutlaşan Groundscape stratejileri derinlemesine irdelenmiş; ardından Groundscape mekanlarında öne çıkan mimari ve kentsel mekân bileşenleri tartışılmıştır. Tez kapsamında bir araç seti olarak yapılandırılan bu bileşenler, Groundscape yaklaşımının tasarım pratiklerine adapte edilerek uygulanabilir, somut stratejilere dönüştürülmesine imkan sağlamakla birlikte; mevcut Groundscape örneklerinin sistematik biçimde irdelenmesine olanak tanımaktadır. Bu doğrultuda tezde,“Groundscape Araç Seti”nde yer alan mekânsal bileşenler üzerinden, yeryüzü-yeraltı arakesitinde özgün mekânsal kurgular üreten yedi yerel Groundscape örneği incelenmiş; böylece yeraltı, yeryüzü, zemin ve peyzaja yönelik konvansiyonel yaklaşımların dışında özgün mimari tavırlar geliştiren bu yapı örnekleri üzerinden, Groundscape stratejisinin Türkiye mimarlığındaki karşılıkları ve farklı uygulanma biçimleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing population density and the diversification of spatial needs in urban areas necessitate considering the boundaries of modern cities not only horizontally but also vertically. Traditional design and urban planning methods often regard the urban ground as a two-dimensional surface that expands horizontally, while the underground is mostly treated as a technical zone where infrastructure systems are located. This perspective on the comprehension of the Earth restricts the spatial potential of cities and narrows the areas available for design. In this context, the thesis addresses the Groundscape approach as an alternative to design paradigms that perceive the earth's surface as a boundary, repositioning the underground within a sustainable understanding of the planet. Developed by architect Dominique Perrault, this approach evaluates the underground through an integrated perspective with the ground and landscapes of the surface, proposing a multi-layered urban section. The Groundscape approach, which defines an urban domain extended downward, introduces design strategies that blur the boundaries between nature and architecture, underground and above ground, and ground and landscape. In this regard, the thesis thoroughly examines Groundscape strategies as conceptualized through Perrault's discourse and practice; subsequently, the architectural and urban spatial components prominent in Groundscape spaces are discussed. These components, structured within the scope of the thesis as a toolkit, not only allow the adaptation of the Groundscape approach into design practices through applicable, tangible strategies but also enable the systematic analysis of existing Groundscape examples. Accordingly, the thesis examines seven local Groundscape examples that produce unique spatial configurations at the interface of above and below ground through the spatial components included in the“Groundscape Toolkit.”Thus, through these architectural cases that develop original spatial attitudes beyond conventional approaches to the underground, surface, ground,and landscape, the thesis discusses the relevance and diverse applications of the Groundscape strategy in contemporary Turkish architecture.