Çocukluk çağında Epstein-Barr virüs enfeksiyonlarının klinik seyri
Clinical course of Epstein-Barr virus infections in childhood
- Tez No: 971120
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ALABAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ateş, Çocuk hastalıkları, Fever, Child diseases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocukluk çağında genellikle asemptomatik seyreden Epstein-Barr Virüs (EBV) enfeksiyonu, ilk bakışta masum bir viral tablo olarak değerlendirilse de, bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri ve yol açabileceği komplikasyonlar nedeniyle dikkatle incelenmesi gereken yaygın bir enfeksiyondur. Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağındaki EBV enfeksiyonlarının klinik ve laboratuvar bulgularını değerlendirmek, semptom ve bulguların erken tanısına katkı sağlamak, immün yetmezlik veya malignite tanısı almış hastalarda EBV enfeksiyonu ile olası ilişkileri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, EBV VCA IgM ve/veya EBV PCR testi pozitifliği ile EBV enfeksiyonu tanısı almış, 0–18 yaş aralığındaki çocuk hastalar değerlendirilmiştir. Çalışma verileri, hastane bilgi yönetim sistemi ve hasta dosyaları aracılığıyla geriye dönük olarak toplanmıştır. EBV enfeksiyonu tanısı ile izlenen olguların demografik, epidemiyolojik ve klinik özellikleri, hematolojik, biyokimyasal, serolojik ve görüntüleme bulguları ile tedavi yaklaşımları detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2018–2024 yılları arasında Epstein-Barr virüsü (EBV) enfeksiyonu tanısı almış 0–18 yaş arası 70 çocuk hastanın klinik, laboratuvar bulguları ve prognozları değerlendirilmiştir. Bulgular, EBV enfeksiyonunun çocukluk çağında geniş bir klinik spektrum ile seyrettiğini, yaş grupları ve immünolojik durumlara göre klinik özellikler ve prognozda belirgin farklılıklar görülebileceğini ortaya koymuştur. Hastaların çoğunluğunun 10 yaş altında tanı aldığı, cinsiyet dağılımında kızların oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Mevsimsel dağılım incelendiğinde en sık kış aylarında tanı konulduğu belirlenmiştir. Klinik başvurularda en sık semptom ateş olup, küçük çocuklarda hepatik tutulumun daha belirgin, okul çağındaki çocuklarda ise klasik enfeksiyöz mononükleoz triadının ön planda olduğu görülmüştür. Fizik muayenede hepatomegali, splenomegali ve hepatosplenomegali dikkate değer oranlarda izlenmiştir. Laboratuvar incelemelerinde, lökositozun küçük yaşta, lökopeninin ise ileri yaşlarda daha sık görüldüğü; lenfositoz, lenfopeni, monositoz ve atipik lenfosit varlığının EBV enfeksiyonunda tanıyı destekleyen parametreler olduğu belirlenmiştir. Özellikle <24 ay grubunda transaminaz yüksekliği ön plandayken, 5 yaş üstü çocuklarda inflamatuvar belirteçlerin (CRP, ESR) daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda EBV enfeksiyonu ile ilişkili ciddi komplikasyonlar (HLH, ITP, aplastik anemi, masif splenomegali, malignite birlikteliği) kaydedilmiş olup, EBV'nin yalnızca benign seyirli bir çocukluk enfeksiyonu olmadığı, immünolojik disregülasyon ve malignite gelişiminde rol oynayan ciddi bir etken olduğu bir kez daha ortaya konmuştur. Hastaların önemli bir kısmı hastaneye yatırılarak izlenmiş ve yaş arttıkça yatış oranlarında artış gözlenmiştir. Antiviral tedavi olarak asiklovir kullanımının özellikle ileri yaş gruplarında daha yaygın olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma çocukluk çağında EBV enfeksiyonlarının klinik seyri, laboratuvar özellikleri ve komplikasyonları konusunda bölgesel düzeyde önemli veriler sunmuş; EBV'nin erken tanı, riskli grupların belirlenmesi ve uzun dönem izleminin gerekliliğini vurgulamıştır. Sonuç: EBV, çocukluk çağında yaygın görülen enfeksiyonlara neden olmasının yanı sıra, immün sistemi etkileyerek bazı otoimmün hastalıklar ve malignitelerin gelişiminde rol oynaması nedeniyle klinik açıdan oldukça önemli bir patojendir. Enfeksiyonu önlemeye yönelik etkili bir aşı programının bulunmaması nedeniyle, toplumsal farkındalığın artırılması ve hijyen önlemlerinin vurgulanmasını gerektirmektedir. Ayrıca, erken tanı konularak uygun tedavi planlamasının yapılması konusunda sağlık çalışanlarının bilinçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Epstein-Barr Virus (EBV) infection, which is generally asymptomatic in childhood, is often regarded as a benign viral condition at first glance. However, due to its effects on the immune system and the potential complications it may cause, EBV is a common infection that warrants careful investigation. The aim of this study is to evaluate the clinical and laboratory findings of EBV infections in the pediatric population, to contribute to the early diagnosis of symptoms and signs, and to elucidate possible associations between EBV infection and patients diagnosed with immunodeficiency or malignancy. Materials and Methods: In this retrospective study, pediatric patients aged 0–18 years who were diagnosed with EBV infection based on positive EBV VCA IgM and/or EBV PCR tests between January 1, 2018, and December 31, 2024, at Çukurova University Faculty of Medicine Hospital were evaluated. Data were collected retrospectively via the hospital information management system and patient records. Demographic, epidemiological, and clinical characteristics, as well as hematological, biochemical, serological, and imaging findings and treatment approaches of cases monitored with EBV infection diagnosis, were analyzed in detail. Results: In this study, the clinical and laboratory findings as well as the prognosis of 70 pediatric patients aged 0–18 years who were diagnosed with Epstein-Barr virus (EBV) infection between 2018 and 2024 at Çukurova University Faculty of Medicine were evaluated. The findings demonstrated that EBV infection in childhood presents with a wide clinical spectrum and that clinical characteristics and prognosis may vary significantly depending on age group and immunological status. The majority of the patients were diagnosed before the age of 10, and the proportion of female patients was found to be higher. Seasonal distribution analysis revealed that the highest number of diagnoses occurred during the winter months. Fever was the most common presenting symptom, with hepatic involvement being more prominent in younger children, while the classic infectious mononucleosis triad was more frequently observed in school-aged children. On physical examination, hepatomegaly, splenomegaly, and hepatosplenomegaly were detected at notable rates. Laboratory findings showed that leukocytosis was more common in younger children, whereas leukopenia was more frequent in older patients. Lymphocytosis, lymphopenia, monocytosis, and the presence of atypical lymphocytes were identified as important supportive parameters in the diagnosis of EBV infection. Elevated transaminase levels were most prominent in children under 24 months, while higher levels of inflammatory markers (CRP, ESR) were observed in children over 5 years of age. Serious complications associated with EBV infection, including HLH, ITP, aplastic anemia, massive splenomegaly, and hematological malignancies, were recorded in this study. These findings highlight that EBV is not merely a benign childhood infection, but also a significant factor in immunological dysregulation and malignancy development. A considerable proportion of patients required hospitalization, with admission rates increasing with age. The use of antiviral therapy, particularly acyclovir, was more common among older children. In conclusion, this study provides important regional data on the clinical course, laboratory characteristics, and complications of EBV infection in childhood, emphasizing the need for early diagnosis, identification of high-risk groups, and long-term follow-up. Conclusion: EBV is a clinically significant pathogen not only because it commonly causes infections during childhood but also due to its impact on the immune system and its role in the development of certain autoimmune diseases and malignancies. The absence of an effective vaccination program against EBV necessitates increased public awareness and emphasis on hygiene measures. Furthermore, raising healthcare professionals' awareness about early diagnosis and appropriate treatment planning is of great importance.