XIX. yüzyılın ikinci yarısında Kavala'nın sosyal ve ekonomik yapısı
The social and economic structure of Kavala in the second half of the XIXth century
  1. Tez No: 971154
  2. Yazar: FURKAN DOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUCİZE ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kent tarihi, Osmanlı tarihi, Türk ekonomi tarihi, Türk sosyoloji tarihi, Yunan tarihi, Urban history, Ottoman history, Turkish sociology history, Greek history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Kavala XIX. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı Devleti'nin sosyal ve ekonomik açıdan önemli kazalarından birisidir. Tarihi ve coğrafyasıyla bütünleşen bir şehir yaşantısına sahip olan Kavala'nın sosyal ve ekonomik yapısı da bu doğrultuda şekillenmiştir. Geçmişte Antik Yunan, Makedonya Krallığı ve Roma gibi devletlerin hakimiyeti altında kalmış olan Kavala, Hristiyanlar açısından da önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Osmanlı'nın Balkanlarda gerçekleştirdiği fetihler neticesinde şehirde beş yüz yıldan fazla süren Osmanlı hakimiyeti başlamıştır. Akabinde Türklerin Balkanlara ve Kavala'ya göç etmesiyle birlikte şehir giderek Türk ve Müslümanların çoğunlukta olduğu bir yerleşim yeri halini almıştır. Bunun yanı sıra farklı etnik unsurlar bölgede yaşamaya devam etmiştir. XIX. yüzyılın ikinci yarısına gelindiğinde Kavala çok uluslu ve dinli bir sosyal yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda, Kavala, merkez kasabası ve köyleriyle birlikte, XIX. yüzyılın ikinci yarısında nüfus artışının gözlemlendiği yerleşim birimleri arasında yer almaktadır. XIX. yüzyılda Osmanlı merkezinde değişen eğitim sisteminin yansımaları Kavala'da da görülmüştür. Dönemin Kavala'sında eğitim geleneksel yapısını koruduğu gibi yeni kurumlar da eklenmiştir. Sosyal hayatın bir yansıması olan mekânlar demografik yapının da bir yansıması niteliğindedir. Osmanlı Devleti şehirde kamu binalarıyla olduğu gibi şehrin kalkınması için yapılan hizmetlerle de kendisini göstermiştir. Kavala'da meydana gelen afetler sosyal yapı ve fiziki mekânlarda tahribata yol açmıştır. Kavala zamanla dükkanların ve mağazaların bulunduğu, tarım ve hayvancılığın olduğu, tütüncülük ve ticaretle insanların geçimini sağladığı bir liman şehri halini almıştır.
Özet (Çeviri)
In the second half of the XIXth century, Kavala was one of the Ottoman Empire's socially and economically significant districts. The city, whose urban life was shaped in harmony with its historical and geographical characteristics, also developed its social and economic structure accordingly. In the past, Kavala had come under the rule of various states such as Ancient Greece, the Kingdom of Macedonia, and the Roman Empire, and had long been an important settlement for Christians. Following the Ottoman conquests in the Balkans, the city came under Ottoman rule for more than five centuries. Subsequently, with the migration of Turks to the Balkans and Kavala, the city gradually transformed into a settlement predominantly inhabited by Turks and Muslims. Nevertheless, various ethnic groups continued to reside in the region. By the second half of the XIXth century, Kavala had become a multi-ethnic and multi-religious society. In this context, Kavala, including its central town and surrounding villages, was among the settlements that experienced population growth during this period. The reforms in the Ottoman education system in the XIXth century also had an impact on Kavala. While traditional forms of education were preserved, new educational institutions were established in the city. Spaces that reflected social life also served as indicators of the demographic structure. The presence of the Ottoman Empire was evident not only through public buildings but also through services aimed at the development of the city. Although natural disasters caused damage to the social structure and physical spaces of Kavala, economic activities in the city continued without interruption. Over time, Kavala evolved into a port city where people earned their livelihoods through commerce and tobacco production, and where shops, markets, agriculture, and livestock breeding were actively pursued.