Dansçılar için pilatesin bale hareket prensipleri bağlamında bütünleşik incelenmesi
Analysis of pilates for dancers in the context of ballet movement principles: An integrated perspective
  1. Tez No: 971153
  2. Yazar: MELİS BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYRİN ERSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates Bale İlişkisi, Pilates Prensipleri, Bale Prensipleri, Dansçılar İçin Pilates, Pilates Ballet Relationship, Pilates Principles, Ballet Principles, Pilates and Ballet Relationship, Pilates for Dancers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
ÖZET DANSÇILAR İÇİN PILATESİN BALE HAREKET PRENSİPLERİ BAĞLAMINDA BÜTÜNLEŞİK İNCELENMESİ Bu çalışma, bale tekniği ile Pilates yöntemi arasındaki ilişkiyi temel kavramlar ve hareket prensipleri doğrultusunda incelemeyi amaçlamaktadır. Hem bale tekniği hem de Pilates yöntemi, harekette beden hizalanması, merkez kontrolü, denge, kas gücü ve esneklik gibi unsurlara odaklanarak hareketin kalitesini ve dansçıların bedensel performansını artırmada önemli rol oynamaktadır. Bu ortak odak noktaları özellikle dansçılar için her iki alan arasında işlevsel bağ kurmasına olanak sağlamaktadır. Pilates pratikleri dansçılarda dans tekniğinin gelişimine fayda sağlamanın yanında yaralanmaların önlenmesinde ve rehabilitasyonunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Pilates yönteminin tarihsel gelişim sürecine dansçıların belirgin etkileri ve dans alanında yaygın kullanımı bu iki alanı birbirine yakınlaştırmıştır. Pilates uygulamalarının bale ve diğer dans tekniği pratiklerine dahil edilmesinin dansçıların teknik becerilerini ve sanatsal ifadelerini geliştirmede değerli bir araç olduğu dünya literatüründe bu konudaki kaynakların incelenmesinden edinilen bilgilere göre anlaşılmaktadır. Bu çalışmada her iki disiplinin ortak noktaları Pilates ve bale hareket prensiplerinin karşılaştırılarak incelenmesi ve analizi yoluyla belirlenmektedir. Bu analiz sonucunda Pilates egzersizlerinin dans tekniği gelişiminde etkili ve verimli kullanımını kolaylaştıracak yöntem bilgilerine ulaşılmaktadır. Bu bağlamda elde edilen bilgilerin Pilates egzersizlerinin bale pratiklerine dahil edilmesindeki kavramsal yapının anlaşılmasında temel bir kaynak sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kaynağın yalnızca bale tekniği ile sınırlı olmayıp, diğer dans tekniklerinde de paralel incelemeler ve uygulamalar yapılmasına olanak verdiği düşünülmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın sonuçlarının dans eğitmenleri ve dansçılar için uygulamaya elverişli bir egzersiz mantığı oluşturduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF PILATES FOR DANCERS IN THE CONTEXT OF BALLET MOVEMENT PRINCIPLES: AN INTEGRATED PERSPECTIVE This study aims to examine the relationship between ballet technique and the Pilates method in terms of fundamental concepts and movement principles. Both ballet technique and the Pilates method play a crucial role in enhancing the quality of movement and the physical performance of dancers by focusing on elements such as body alignment, core control, balance, muscle strength, and flexibility. These shared focuses particularly allow for a functional connection between both fields for dancers. In addition to aiding the development of dance technique, Pilates practices are widely used in preventing injuries and facilitating rehabilitation among dancers. The historical development of the Pilates method, with significant contributions from dancers and its widespread use in the dance field, has brought these two areas closer together. Information from the examination of sources in the world literature indicates that the inclusion of Pilates practices in ballet and other dance technique practices is a valuable tool in enhancing dancers' technical skills and artistic expression. In this study, the common points of both disciplines are identified through the comparison and analysis of Pilates and ballet movement principles. As a result of this analysis, methodological insights are gained that facilitate the effective and efficient use of Pilates exercises in the development of dance technique. It is considered that the information obtained in this context will provide a fundamental resource for understanding the conceptual framework in the integration of Pilates exercises into ballet practices. It is thought that this resource not only applies to ballet technique but also allows for parallel studies and practices in other dance techniques. In this context, it is believed that the results of the study provide an exercise rationale that is applicable for dance instructors and dancers.