Muhyiddin İbnü'l-Arabî'de ahlâk anlayışı
Ethical approach in Muhyiddin Ibn al-Arabi
- Tez No: 971172
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER GÜRER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbnü'l-Arabî, varlık, ilâhî isimler, ahlâk, ahlâklanma, insân-ı kâmil, Fütûhât-ı Mekkiyye, Ibn al-Arabi, existence, divine names, morality, becoming moral, perfect human, al-Futûhât al-Makkiyya
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
Özet
Tasavvuf tarihindeki merkezi konumu, görüşlerindeki zenginlik ve derinlik, bütün bir tasavvuf tarihinde hissedilen etkileri, kendisini sadece yaşadığı çağ için değil tüm İslâm tarihi için öncü ve rehber bir noktaya yükseltmiştir. İbnü'l-Arabî herhangi bir âlemi, hâli, mertebeyi ya da ilâhî bir hükmü açıklamaya çalıştığında önce onun görünümlerini de açıklar ve daha önemlisi ona bir isim verir. Bu sebepten sûfî muhakkikler nazarında İbnü'l-Arabî, tasavvuf dilinin ve terimlerinin kutbudur. Özellikle Fütûhât-ı Mekkiyye adlı büyük eserinde işlediği her konuyu ilâhî isimlerle ilişkilendirerek kapsamlı bir sistem ortaya koymuştur. Bu çalışma, İbnü'l-Arabî'nin varlık anlayışı çerçevesinde Esmâ-i İlâhiyye ile ahlâk ve ahlâklanma süreci arasındaki metafizik ilişkiyi ele almaktadır. İbnü'l-Arabî'ye göre Mutlak Varlık yalnızca Hak'tır ve tüm mümkînât, bu mutlak Varlık'ın zuhûr mertebelerinde tecellî eden isim ve sıfatlarının sûretidir. Bu bağlamda insan, ilâhî isimlerin en camî mazharı olarak kâinatta ilâhî hakîkatin en yüksek temsilcisi konumundadır. Ahlâk, bu tecellîlerin insan nefsinde idrak edilip fiile dönüşmesiyle meydana gelir. İlâhî isimlerin insânda tezahürü, ahlâkî kemâlin temelini oluşturur.“Ahlâklanma”, İbnü'l-Arabî için sadece bireysel veya sosyal bir davranış hâli değil varlığın derûnunda yer alan hakîkatin ontolojik olarak insanda tahakkuk etmesidir. Bu süreç, nefsin ilâhî hakîkatler ile saflaşarak insân-ı kâmile doğru yol almasıyla ve böylece kalbin Hak Teâlâ'nın“nazargâh-ı ilâhî”sine dönüşerek kulun gerçek saâdete erişmesi ile neticelenir.
Özet (Çeviri)
His central position in the history of Sufism, the richness and depth of his views, and his effects felt in the entire history of Sufism have elevated him to a leading and guiding point not only for the era in which he lived, but also for the entire history of Islam. When Ibn al-Arabi tries to explain any world, state, stage or divine decree, he first explains its appearances and, more importantly, gives it a name. For this reason, in the eyes of Sufi scholars, Ibn al-Arabi is the pole of the language and terms of Sufism. Especially in his great work called al-Futûhât al-Makkiyya, he has presented a comprehensive system by associating every subject he has dealt with with divine names. This study examines the metaphysical relationship between the Divine Names and morality and the process of moralization within the framework of Ibn al-Arabi's understanding of existence. According to Ibn Arabi, absolute Being is only Truth and all possible things are the forms of the names and attributes of this absolute Being that manifest in the degrees of manifestation. In this context, man is the highest representative of the divine truth in the universe as the most comprehensive manifestation of the divine names. Morality occurs when these manifestations are perceived in the human soul and become actual. The manifestation of the divine names in man forms the basis of moral perfection. For Ibn al-Arabi,“becoming moral”is not only an individual or social behavior, but the ontological realization of the truth that lies in the depths of existence in man. This process ends with the soul becoming pure with divine truths and moving towards the perfect man, thus transforming the heart into the“Divine gaze”of God Almighty and the servant reaching true happiness.