İntravezikal prostat protrüzyonunun prostat kanseri tanısı üzerine etkisi
The effect of intravesical prostatic protrusion on the diagnosis of prostate cancer
  1. Tez No: 971238
  2. Yazar: AHMET VARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖKHAN DOLUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, intravezikal prostat protrüzyonu, multiparametrik MRG, transizyonel zon, PSA dansitesi, Prostate cancer, intravesical prostatic protrusion, multiparametric MRI, transitional zone, PSA density
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen malignitelerden biri olup, erken tanı ve risk sınıflandırması için yeni görüntüleme ve biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, intravezikal prostat protrüzyonunun (İPP) lineer ve volümetrik ölçümlerinin, prostatın zonal hacimlerinin ve PSA dansitesi (PSAD) gibi parametrelerin, klinik anlamlı prostat kanseri (csPCa) tanısındaki öngörü değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya prostat manyetik rezonans görüntüleme (mpMRG) sonrasında MR-TRUS füzyon biyopsisi uygulanan 152 hasta dahil edildi. Her hastada İPP lineer uzunluğu ve median lob volümü (MLV) 3D Slicer uygulaması aracılığıyla otomatik segmentasyon yöntemiyle ölçüldü. Transizyonel zon volümü de segmentasyon yöntemiyle ölçüldü, periferal zon ise total volümden çıkarılarak hesaplandı. PSA dansitesi (PSAD) ve transizyonel zon PSA dansitesi (TZPSAD) kaydedildi. Bu parametreler biyopsi sonuçları, PI-RADS skorları, csPCa varlığı ve ISUP dereceleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada İPP uzunluğu ile TZ volümü arasındaki ilişki değerlendirildiğinde orta düzeyde anlamlı bir pozitif korelasyon saptandı (r=0,518, p<0,0001). İPP ve MLV'nin artışı ile malign patoloji oranı, csPCa ve ISUP derecesinde azalma izlendi. Ayrıca, TZ volümünün prostat kanseri öngörüsünde anlamlı bir parametre olduğu belirlendi (p=0,002). TZPSAD'nin csPCa varlığında anlamlı şekilde yüksek olduğu saptandı(p=0,048). Elde edilen sonuçlar, median lob protrüzyonunun çoğunlukla benign histopatolojiyle ilişkili olabileceğini, prostat kanserinin esas olarak periferik zondan köken alması nedeniyle bu olgularda csPCa oranının daha düşük saptanmasını açıklayabilir. Sonuç: Bu çalışma, İPP ve MLV ölçümleri, TZ volümü ve TZPSAD csPCa tanısında yol gösterici olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle İPP uzunluğu ve median lob volümü, csPCa öngörüsünde anlamlı prediktif parametreler olarak değerlendirilebilir. Bulgularımız, klinik pratikte mpMRG eşliğinde PI-RADS skoru ile birlikte değerlendirilerek biyopsi kararının daha doğru verilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Prostate cancer represents one of the leading malignancies among men, and the demand for new imaging modalities and blood-based biomarkers remains high to enhance early diagnosis and risk classification. This study aimed to evaluate the prognostic utility of intravesical prostatic protrusion (IPP) assessments (both linear and volumetric), zonal prostate volume measurements, and prostate-specific antigen density (PSAD) in identifying clinically significant prostate cancer (csPCa). Materials and Methods: The study included 152 patients who underwent multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) followed by MR–TRUS fusion-guided biopsy. In each case, the linear measurement of IPP and the volume of the median lobe (MLV) were obtained through an automated segmentation technique on the 3D Slicer platform. The transitional zone (TZ) volume was directly segmented, whereas the peripheral zone (PZ) volume was determined by subtracting the TZ from the whole prostate volume. Prostate-specific antigen density (PSAD) and transitional zone-specific PSAD (TZPSAD) were also calculated. All parameters were analyzed in relation to biopsy outcomes, PI-RADS assessment, the presence of clinically significant prostate cancer (csPCa), and ISUP grade group classification. Results: A moderate positive correlation was observed between IPP length and TZ volume. Increasing IPP and MLV were associated with lower rates of malignant pathology and csPCa, and with lower ISUP grade groups. TZ volume was identified as a significant parameter for predicting csPCa. Furthermore, TZPSAD values were significantly higher in patients with csPCa. These findings suggest that median lobe protrusion is mostly linked to benign histopathology, while the predominantly peripheral zone origin of prostate cancer may account for the lower csPCa detection rates in patients with greater IPP. Conclusion: IPP and MLV measurements, along with TZ volume and TZPSAD, may serve as useful predictive markers in the diagnosis of csPCa. In particular, IPP length and median lobe volume may be considered reliable independent predictors. Our findings indicate that integrating these measurements with PI-RADS scoring in mpMRG may enhance decision- making for biopsy and improve diagnostic accuracy.