Neoadjuvan tedavi uygulanmış rektum kanserinde tedavi yanıtı üzerine etkili klinik, radyolojik ve biyokimyasal prediktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, radiological and biochemical predictors of treatment response in rectal cancer patients treated with neoadjuvant therapy
- Tez No: 971271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİMAY GÜROCAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, neoadjuvan kemoradyoterapi, patolojik yanıt, prediktif faktörler, Rectal cancer, neoadjuvant chemoradiotherapy, pathological response, predictive factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rektum kanseri, kolorektal kanserlerin üçte birini oluşturur ve lokal ileri evrede neoadjuvan tedaviyle tedavi yanıtı ve organ koruma oranları artmaktadır. Tedavi yanıtını öngörebilecek belirteçlerin tanımlanması, hasta seçimi ve tedavi planlaması açısından kritik rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı neoadjuvan tedavi uygulanmış ve ameliyat edilmiş rektum kanseri olgularında tedavi yanıtı ile klinik, radyolojik ve biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Temmuz 2020 – Kasım 2024 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde neoadjuvan radyoterapi (RT) veya kemoradyoterapi (KRT) uygulanıp ameliyat edilen 144 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Hastalar American Joint Committee on Cancer/College of American Pathologists (AJCC/CAP) tümör regresyon derecesine (TRG) göre iyi yanıt grubu (TRG 0-1) ve kötü yanıt grubu (TRG 2-3) grup olarak sınıflandırıldı. Klinik, radyolojik ve biyokimyasal faktörlerle tedavi yanıtı arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Medyan yaşı 62 (31–88) olan 144 hastanın 45'i patolojik iyi yanıt, 99'u kötü yanıt grubunda yer aldı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performans skoru 1 olması (ref: ECOG 0; OR=0,272; p=0,014), T4 tümör varlığı (ref: T3; OR=0,173; p=0,012), ekstramural vasküler invazyon (EMVİ) pozitifliği (ref: negatif; OR=0,140; p=0,002) ve manyetik rezonans tümör regresyon derecesinin (MR-TRG) 3–5 olması (ref: 1–2; OR=0,089; p=0,001) iyi yanıt olasılığını anlamlı biçimde azaltan bağımsız faktörler olarak saptandı. Tedavi yanıtını etkileyen parametrelerden oluşturulan modelin ayırt ediciliği yüksek bulundu (AUC=0,852; %95 GA 0,781–0,923; p<0,001). Modelin duyarlılığı %78, özgüllüğü %74 olarak hesaplandı. Sonuç: Neoadjuvan tedavi uygulanmış rektum kanserinde; ECOG performans skoru, T evresi, EMVİ ve MR-TRG skoru patolojik yanıtı predikte eden faktörlerdi. Tek bir biyobelirteç yerine çoklu parametrelerin birlikte değerlendirilmesi; organ koruyucu yaklaşım için adayların seçimi, cerrahi zamanlaması ve tedavi yoğunluğunun belirlenmesinde daha güvenilir karar desteği sağlar. Bu bulgular geniş ölçekli prospektif çalışmalarla desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rectal cancer accounts for one-third of colorectal malignancies, and in locally advanced stages, neoadjuvant therapy improves treatment response and organ preservation rates. Identifying predictive markers of treatment response plays a critical role in patient selection and therapeutic planning. This study aims to evaluate the relationship between treatment response and clinical, radiological, and biochemical parameters in rectal cancer patients who received neoadjuvant therapy followed by surgical resection. Materials and Methods: In this study, data from 144 patients who received neoadjuvant radiotherapy (RT) or chemoradiotherapy (CRT) followed by surgery between July 2020 and November 2024 at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were retrospectively analyzed. Patients were classified into good response (TRG 0–1) poor response (TRG 2–3) groups according to the tumor regression grade (TRG) defined by the American Joint Committee on Cancer/College of American Pathologists (AJCC/CAP). The relationship between treatment response and clinical, radiological, and biochemical factors was evaluated Results: Among 144 patients with a median age of 62 (range: 31–88), 45 were classified as having a good pathological response, while 99 fell into the poor response group. In multivariate logistic regression analysis, having an Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) performance score of 1 (ref: ECOG 0; OR=0.272; p=0.014), presence of a T4 tumor (ref: T3; OR=0.173; p=0.012), positive extramural vascular invasion (EMVI) status (ref: negative; OR=0.140; p=0.002), and a magnetic resonance tumor regression grade (MR-TRG) of 3–5 (ref: 1–2; OR=0.089; p=0.001) were identified as independent factors significantly reducing the likelihood of a good response. The model constructed from parameters affecting treatment response demonstrated high discriminative ability (AUC = 0.852; 95% CI: 0.781–0.923; p<0.001). Sensitivity and specificity of the model were calculated as 78% and 74%, respectively. Conclusion: In rectal cancer patients who received neoadjuvant therapy, pathological response was predicted by ECOG performance score, T stage, EMVI status, and MR-TRG score. Rather than relying on a single biomarker, evaluating multiple parameters in combination provides more reliable decision support for selecting candidates for organ-preserving strategies, determining surgical timing, and adjusting treatment intensity. These findings should be validated through large-scale prospective studies.