Kronik böbrek hastalığında SGLT2 inhibitörlerinin ateroskleroza etkisi
The effect of SGLT2 inhibitors on atherosclerosis in chronic kidney disease
- Tez No: 971272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: SGLT-2 inhibitörü, Kronik Böbrek Hastalığı, Ateroskleroz, İnflamatuar Belirteçler, SGLT2 inhibitor, Chronic Kidney Disease, Atherosclerosis, Inflammatory Markers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH) ülkemizde çok sık görülmektedir. Bu çalışmamızda aslında diabetes mellitus(DM) tedavisinde kullanımı başlayan ancak renoprotektif, kardiyoprotektif etkilerinin de olması nedeniyle birçok branş tarafından kullanılmaya başlanılan Sodyum-Glukoz kotransporter inhibitörleri (SGLT2-İ)' nin kronik böbrek hastalarında ateroskleroza etkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, tek merkezli olan bu çalışmada, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı polikliniklerinde takibi yapılan kronik böbrek hastaları değerlendirilmiştir. Çalışma Nisan 2020(hastanenin açılış tarihi) -Kasım 2024 tarihleri arasında KBH tanısı almış, 18 yaşından büyük bireylerden oluşmaktadır. Eksik laboratuvar verisi olanlar, takip süresi yetersiz olanlar, KBH zemininde akut böbrek yetmezliği gelişmiş olan hastalar dışlanmıştır. Taranılan tüm veriler hastanenin elektronik hastane bilgi yönetim sisteminden elde edilmiştir. Çalışmaya toplam 159 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalarda demografik özellikler ve ilaç başlanılmadan önceki (0.), 3. Ve 6. Aylarda bakılmış olan inflamatuar belirteçlerden Trigliserid/Glukoz (TyG) oranı ve Monosit/Yüksek Yoğunluklu Lipoprotein(HDL) Oranı (MHO), proteinüri miktarı, kreatinin, üre, glomerüler filtrasyon hızı(gfr) değerleri, sodyum(na), potasyum(k), C-reaktif protein (crp), albumin değerleri kullanılmıştır. SGLT2İ kullanmayan hastalarda ise yine aynı değerlere 0., 3. Ve 6.ayda bakılmıştır. Veriler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 27.0 programı kullanılarak analiz edilmiş; p değeri 0,05'in altında olan bulgular anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 159 hasta dahil edilmiştir; bunların 78'i SGLT2-İ kullanmakta, 81'i ise kullanmamaktadır. SGLT2-İ kullanan hastalarda serum üre ve kreatinin düzeyleri, tüm zaman dilimlerinde anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur(p<0,001). Trigliserid düzeyleri açısından gruplar arasında zaman içerisinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış olmakla birlikte, 6. ayda kullanıcı grubunda mutlak bir azalma izlenmiştir (0. ay: p=0,76; 3. ay: p=0,279; 6. ay: p=0,075). Monosit düzeyleri, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir (0. ay: p=0,897; 3. ay: p=0,585; 6. ay: p=0,454). 0. ayda HDL düzeyleri gruplar arasında benzerken (p=0,894), 3. ayda SGLT2İ kullanan grupta anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Ayrıca, bu grupta TyG ve MHO oranlarının daha düşük bulunması, SGLT2-İ'lerinin potansiyel kardiyorenal koruyucu etkisini desteklemektedir. Sonuç: Sonuç olarak; SGLT2-İ'lerinin yalnızca glisemik kontrol üzerinde değil, aynı zamanda böbrek fonksiyonları ve inflamasyon üzerinde de olumlu etkiler sağlayabileceği gösterilmiştir. Ancak bu bulguların, daha geniş örneklemli, uzun süreli ve prospektif çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic kidney disease (CKD) is a common health problem in our country. In this study, we aimed to investigate the effect of sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors (SGLT2i), originally developed for diabetes mellitus (DM) treatment but now widely used due to their renoprotective and cardioprotective effects, on atherosclerosis in CKD patients. Materials and Methods: This single-center, retrospective study was conducted in the nephrology outpatient clinics of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. It included patients over the age of 18 who were diagnosed with CKD between April 2020 (hospital opening) and November 2024. Patients with missing laboratory data, insufficient follow-up, or acute kidney injury on top of CKD were excluded. All data were retrieved from the hospital's electronic information system. A total of 159 patients were included: 78 in the SGLT2i user group and 81 in the non-user group. Laboratory parameters assessed at baseline, 3rd month, and 6th month included triglyceride/glucose (TyG) and monocyte/high-density lipoprotein (MHR) ratios, proteinuria, creatinine, urea, glomerular filtration rate (GFR), sodium, potassium, C-reactive protein (CRP), and albumin. Statistical analysis was performed using SPSS 27.0, with p-values <0.05 considered significant. Results: Among the 159 patients, 78 were using SGLT2i and 81 were not. Serum urea and creatinine levels were significantly lower in the SGLT2i group at all time points (p<0.001). Although triglyceride levels showed no statistically significant difference over time, a decrease was observed at 6 months in the SGLT2i group (baseline: p=0.76; 3rd month: p=0.279; 6th month: p=0.075). Monocyte counts were not significantly different between groups (baseline: p=0.897; 3rd month: p=0.585; 6th month: p=0.454). HDL levels were similar at baseline (p=0.894) but significantly higher in the SGLT2i group at the 3rd month. The lower TyG and MHR values in the SGLT2i group suggest potential cardio-renal protective effects. Conclusion: SGLT2 inhibitors may provide beneficial effects not only on glycemic control but also on kidney function and inflammation in CKD patients. However, these findings need to be supported by larger-scale, long-term, prospective studies.