Atık beton tozu esaslı geopolimer harçların elektrik kürü altında fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması
Investigation of physical and mechanical properties of waste concrete dust based geopolymer mortars under electric curing
  1. Tez No: 971282
  2. Yazar: DİLAN TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜCTEBA UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Civil Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Atık beton, Lif takviyeli beton, Polimer beton, Yapı malzemeleri, Waste concrete, Fiber reinforce concrete, Polymer concrete, Building materials
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektörünün hızla gelişmesi ve bu gelişimden kaynaklanan bir atık yığını oluşmaktadır. Bu atık yığını sürdürülebilir yapı malzemelerine olan ihtiyacı günden güne artırmaktadır. Bu ihtiyaç sektörü alternatif bağlayıcı arayışına sürüklemektedir. Bu süreçte beton ve agrega atıklarından elde edilen atık beton tozu (ABT) devreye girmektedir. ABT sürdürülebilir bir yaşamın devamı ve çevresel etkilerin azaltılması açısından büyük bir potansiyeldir. ABT geopolimer yapılarda çimento esaslı bağlayıcıların yerine kullanılarak sektör açısından önemli sonuçlar vermektedir. Bu tez kapsamında belli bir oranda atık beton tozu içeren geopolimer harçlara farklı oranda karbon esaslı katkılar takviye edilerek elektrik ve ısıl kür uygulandığında elde edilebilecek bulgular araştırılmıştır. Elektrik küründe numunelere düşük voltajlar uygulanarak içsel ısınmanın tetiklenmesi ve bileşenlerin hızlı bir reaksiyonla aktif edilmesi hedeflenmiştir. Deneysel çalışmalarda %30 oranında kullanılan atık beton tozu ile öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu ve uçucu kül kullanıldığı geopolimer harçlar üretilmiştir. Farklı oranlarda karbon fiber ve karbon siyah kullanılarak ısıl ve elektrik kürü uygulanmıştır. Deneysel sonuçlar atık beton tozu içeren geopolimer sistemlerde elektrik kürü uygulanmasının reaksiyonları hızlandırdığını ve harçların fiziksel, mekanik ve mikroyapısal özellikleri bakımından pozitif etkiler yarattığını göstermiştir. Özellikle basınç dayanımlarında elektrik kürünün olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür. Ayrıca SEM, EDS ve XRD analizleri ile mikroyapısal özellikleri incelenen harçların, belli oranlarda karbonfiber ve karbon siyahı katkısıyla elektrik kürü uygulandığında amorf faz oluşumunu desteklediğini ve bağlayıcı yapı içerisindeki Ca-Si-Al yapılarıyla kompakt yapı ortaya koymuştur. Bu sonuçlar kapsamında elektrik kürünün geopolimer sistemler için reaksiyonların hızlanmasına destek olduğu söylenebilir. Sonuç olarak, sürdürülebilir bir çevre için potansiyel özellik taşıyan atık beton tozunun geopolimer sistemlerde kullanımı mümkün kılınmış ve elektrik kürüyle beraber daha verimli ve sürdürülebilir bir sürecin ortaya konduğu görülmüştür. Bu çalışma malzeme geri kazanımı, enerji verimliliği ve düşük enerjili kür yöntemlerinin yapı sektörünün uygulanabilirliği bakımından önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of the construction sector and the formation of a waste pile resulting from this development. This waste pile increases the need for sustainable building materials day by day. This need leads the sector to seek alternative binders. In this process, waste concrete dust (ABT) obtained from concrete and aggregate wastes comes into play. ABT has a great potential in terms of the continuation of a sustainable life and the reduction of environmental impacts. ABT is used instead of cement-based binders in geopolymer structures and provides important results for the sector. Within the scope of this thesis, the findings that can be obtained when geopolymer mortars containing a certain amount of waste concrete dust are reinforced with different amounts of carbon-based additives and electrical and thermal curing is applied have been investigated. In electrical curing, it is aimed to trigger internal heating by applying low voltages to the samples and to activate the components with a rapid reaction. In experimental studies, geopolymer mortars were produced using 30% waste concrete dust along with ground granulated blast furnace slag and fly ash. Thermal and electrical curing was applied using carbon fiber and carbon black in different amounts. Experimental results have shown that the application of electric curing in geopolymer systems containing waste concrete dust accelerates the reactions and creates positive effects in terms of physical, mechanical and microstructural properties of mortars. It has been observed that electric curing gives positive results especially in compressive strengths. In addition, the mortars whose microstructural properties were examined with SEM, EDS and XRD analyses, support the formation of amorphous phase when electric curing is applied with carbon fiber and carbon black additives in certain proportions and reveal a compact structure with Ca-Si-Al structures in the binder structure. Within the scope of these results, it can be said that electric curing supports the acceleration of reactions for geopolymer systems. As a result, it has been seen that the use of waste concrete dust, which has potential for a sustainable environment, in geopolymer systems has been made possible and a more efficient and sustainable process has been revealed with electric curing. This study makes an important contribution in terms of material recovery, energy efficiency and the applicability of low-energy curing methods in the construction sector.