Karotis endarterektomide eversiyon ve konvansiyonel yöntemlerin operatif ve postoperatif erken dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of operative and early postoperative outcomes between eversion and conventional techniques in carotid endarterectomy
- Tez No: 971290
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ TOKMAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Endarterektomi, eversiyon, konvansiyonel, Endarterectomy, eversion, conventional
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Aterosklerotik karotis arter hastalığı tüm dünyada inmelerin yaklaşık %20'sinden sorumlu tutulmakta olup medikal, cerrahi ve stentleme olarak tedavi metotları mevcuttur. Cerrahi tedavi, medikal ve stentle tedaviden öncelikli olup primer ya da yama ile kapama yapılan konvansiyonel metot ve eversiyon metodu ile yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı primer kapama ile yapılan konvansiyonel yöntem ile eversiyon yönteminin intraoperatif ve erken postoperatif dönem sonuçlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde prospektif olarak yürütülmüştür. Toplam 129 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların intraoperatif ve postoperatif verileri değerlendirilerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastalar, primer kapama ile konvansiyonel metot kullanılan 71 hasta ve eversiyon metodu kullanılan 58 hasta olarak 2 gruba ayrılmıştır. Hastaların preoperatif demografik ve klinik verilerinde anlamlı farklılık görülmemiştir. İntraoperatif kros klemp süresi konvansiyonel metotta 19,68 ±5,30 dk iken eversiyon metodunda 23,31 ±8,59 dk idi (p=0,006). Postoperatif drenaj, revizyon, inme ve GİA geçirme, vokal kord paralizisi, hematom, yara yeri enfeksiyonu açısından her iki grup arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Her iki grupta da ilk 30 günde ameliyatla ilişkili postoperatif mortalite saptanmamıştır. Sonuçlar: Çalışmamızda intraoperatif ve erken postoperatif dönem sonuçlarıyla birlikte değerlendirildiğinde eversiyon ve konvansiyonel metot arasında anlamlı farklılık saptanmamış olup daha geniş hasta gruplarıyla yapılan uzun takip süresi içeren çalışmalarda eversiyon metodunun altın standart yöntem olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Atherosclerotic carotid artery disease is responsible for approximately 20% of strokes worldwide, and its treatment options include medical therapy, surgery, and stenting. Surgical management is prioritized over medical and stent based approaches and can be performed using either the conventional methed closed primarily or with a patch or the eversion technique. The aim of this study was to compare the intraoperative and early postoperative outcomes of the eversion technique and the conventional method with primary closure. Materials and Methods: This prospective study was conducted at the Cardiovascular Surgery Department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital. A total of 129 patients were included. Intraoperative and postoperative data of the patients were analyzed and compared between the two groups. Results: Patients were divided into two groups: 71 patients underwent the conventional method with primary closure, and 58 patients underwent the eversion technique. No significant differences were observed in preoperative demographic and clinical data between the groups. The mean intraoperative cross-clamp time was 19.68 ± 5.30 minutes in the conventional group and 23.31 ± 8.59 minutes in the eversion group (p = 0.006). There were no statistically significant differences between the groups regarding postoperative drainage, revision, stroke or transient ischemic attack, vocal cord paralysis, hematoma, or wound infection. No surgery related mortality was observed in either group within the first 30 days postoperatively. Conclusion: Considering the intraoperative and early postoperative results, no significant differences were found between the eversion and conventional methods. However, we believe that in studies with larger patient populations and longer follow up periods, the eversion technique may emerge as the gold standard method.