Web destekli ölçme değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları üzerine etkisi: Bir meta-analiz çalışması
The effect of Web-based assessment applications on students' academic achievement: A Meta-Analysis study
  1. Tez No: 971291
  2. Yazar: MEHMET ONUR ATASOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri, Alternative assessment and evaluation tecniques
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, web destekli ölçme değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları üzerindeki etkisini deneysel araştırmaların bulgularını bir araya getirerek incelemektir. Bu kapsamda meta-analiz yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında PRISMA protokolü esas alınarak kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve dahil edilme ölçütlerini sağlayan 13 adet çalışmadan elde edilen 16 etki büyüklüğü verisi analiz edilmiştir. Öncelikle yürütülen yayın yanlılığı analizleri ile bulguların geçerliği ortaya konmuştur. Araştırmada rastgele etkiler modeli tercih edilmiş ve genel etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Analiz sonuçları, web destekli ölçme değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları üzerinde rastgele etkiler modeline göre genel etki büyüklüğü Hedges' g = 0,760 olarak bulunmuştur. Bu durum etkinin orta-geniş düzeyde, pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca alt grup analizleri gerçekleştirilmiştir. Bulgular, dijital teknolojilerin ölçme ve değerlendirme süreçlerine entegrasyonunun öğrenci başarısını artırmada etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of web-based assessment applications on students' academic achievement by synthesizing the findings of experimental research. In this context, the meta-analysis method was employed. A comprehensive literature review was conducted in accordance with the PRISMA protocol, and data from 16 effect sizes derived from 13 studies that met the inclusion criteria were analyzed. First, publication bias analyses were carried out to ensure the validity of the findings. The random-effects model was preferred in the study, and the overall effect size was calculated. The analysis results indicated that, according to the random-effects model, the overall effect size of web-based assessment applications on students' academic achievement was found to be Hedges' g = 0.760. This result shows that the effect is at a medium-to-large level, positive, and statistically significant. In addition, subgroup analyses were conducted. The findings suggest that integrating digital technologies into assessment processes can be effective in enhancing student achievement.