Öğretmen adaylarında algılanan ebeveyn tutumu, psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between perceived parental attitude, psychological resilience and life satisfaction in pre-service teachers
  1. Tez No: 971293
  2. Yazar: AYŞENUR POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen adayları, algılanan ebeveyn tutumu, psikolojik sağlamlık, yaşam doyumu, teacher candidates, perceived parenting style, psychological well-being, life satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarında algılanan ebeveyn tutumu, psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi ve bu değişkenlerin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılıklarını belirlemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Erzurum ilindeki Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi' nde öğrenim gören 2024-2025 Bahar dönemi öğrencilerinden uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 394 katılımcıdan veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, AnneBaba Tutum Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 22.0 ve IBM AMOS 24.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre öğrenciler en çok demokratik anne-baba tutumunu algılamaktadır. Demokratik tutum puanları arttıkça psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu da artarken; koruyucu ve otoriter tutum puanları yükseldikçe psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu azalmaktadır. Yapılan korelasyon analizlerinde demokratik tutum ile psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler, koruyucu ve otoriter tutumlar ile bu değişkenler arasında ise negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Aracılık analizi sonucunda ise demokratik anne-baba tutumunun yaşam doyumu üzerindeki etkisinde psikolojik sağlamlığın anlamlı bir aracı rol üstlendiği belirlenmiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak, demokratik anne-baba tutumlarının öğrencilerin psikolojik sağlamlığını ve yaşam doyumunu artırmada önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, psikolojik sağlamlık demokratik ebeveyn tutumlarının yaşam doyumu üzerindeki olumlu etkisini güçlendirmektedir. Bu bulgular, üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumunun artırılmasında demokratik ebeveyn tutumlarının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the relationship between perceived parental attitude, psychological resilience, and life satisfaction among teacher candidates and to determine the differences in these variables according to various demographic variables. Method: The correlational survey method, one of the quantitative research methods, was used in this study. Data were collected from 394 participants selected using appropriate sampling methods from among the students enrolled in the 2024-2025 Spring semester at Atatürk University Kazım Karabekir Faculty of Education in Erzurum. The data collection tools used were the Personal Information Form, Parenting Attitude Scale, Brief Psychological Resilience Scale, and Life Satisfaction Scale. The data were analyzed using IBM SPSS 22.0 and IBM AMOS 24.0 software. Findings: According to the research findings, students perceive democratic parenting attitudes the most. As democratic attitude scores increase, psychological resilience and life satisfaction also increase; as protective and authoritarian attitude scores increase, psychological resilience and life satisfaction decrease. Correlation analyses revealed significant positive relationships between democratic parenting and psychological well-being and life satisfaction, while significant negative relationships were found between protective and authoritarian parenting and these variables. Mediational analysis revealed that psychological well-being played a significant mediating role in the effect of democratic parenting on life satisfaction. Conclusions: In conclusion, it has been observed that democratic parenting attitudes have a significant effect on increasing students' psychological well-being and life satisfaction. Furthermore, psychological well-being reinforces the positive effect of democratic parenting attitudes on life satisfaction. These findings highlight the importance of democratic parenting attitudes in increasing university students' psychological well-being and life satisfaction.