Soğanlı Vadisi'nin tarihi, kültürel ve doğal değerlerinin incelenmesi ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesi
Study of the historical, cultural, and natural values of the Soğanlı Valley and evaluation of its potential for tourism.
- Tez No: 971292
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÖZDÖL KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Alternatif turizm, Doğal miras, Kültürel miras, Alternative tourism, Natural heritage, Cultural heritage
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kapadokya'nın önemli vadilerinden biri olan Soğanlı Vadisi, antik dönemlerden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, erken Hıristiyanlık döneminde önemli bir yerleşim ve ibadet merkezi olmuş ve günümüze kadar korunmuş çok sayıda kaya oyma kilisesi, manastır ve freskleriyle dikkat çeken bir bölgedir. Turizm potansiyeli açısından Soğanlı Vadisi, Kapadokya'nın popüler turistik bölgelerine kıyasla daha sakin ve keşfedilmeyi bekleyen bir destinasyon olarak öne çıkmaktadır. Bölgenin doğal ve kültürel mirasının korunarak sürdürülebilir turizm uygulamalarına yönlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Eko-turizm, doğa yürüyüşleri, kültürel miras turları ve fotoğrafçılık gibi alternatif turizm faaliyetleri için uygun olan vadi, kontrollü turizm politikaları ile bölge ekonomisine katkı sağlayabilecek bir potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Soğanlı Valley, one of the important valleys of Cappadocia, has been home to many civilisations since ancient times, served as an important settlement and worship centre during the early Christian period, and is a region that attracts attention with its numerous rock-cut churches, monasteries and frescoes that have been preserved to this day. In terms of tourism potential, Soğanlı Valley stands out as a quieter and undiscovered destination compared to Cappadocia's popular tourist areas. It is very important to preserve the region's natural and cultural heritage and to promote sustainable tourism practices. The valley, which is suitable for alternative tourism activities such as eco-tourism, nature walks, cultural heritage tours and photography, has the potential to contribute to the regional economy through controlled tourism policies.