Yedinci sınıf oran ve orantı konusunun assure öğretim tasarımı uygulamaları ile öğretiminin öğrencilerin akademik başarısına ve tutumuna etkisi
The effect of teaching the topic of ratio and proportion withassure instructional design applications on the academicsuccess and attitude of students in 7th grade
  1. Tez No: 971338
  2. Yazar: FATMA NUR ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA AKIN, DOÇ. DR. SEVDA SEZER, DOÇ. DR. RAMAZAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik beceri, Assure öğretim modeli, Oran, Orantı, Tutum ölçekleri, Academic skills, Assure teaching model, Proportion, Ratio, Attitude scales
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılda teknoloji, gelişim göstererek yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Hayatın her alanına etki eden teknolojinin eğitim alanında da yer almaya başladığını ifade etmek mümkündür. Geleneksel öğrenme yöntemlerinden ziyade teknoloji ile harmanlanmış modern öğrenme yöntemlerinin kullanılması eğitimin daha verimli ve etkin olmasını sağlamaktadır. Eğitim ve teknolojinin birbirine entegre edilmiş olduğu öğretim tasarım modelleri arasında yer alan ASSURE modeli en verimli seçimlerden biri olarak ifade edilebilmektedir. ASSURE modeli eğitim alanında kitle iletişim araçları ve teknolojinin etkin kullanılmasının yanında öğrenci üzerinden planlama yapılmasından dolayı eğitimden mümkün olan en yüksek verimin alınmasını hedefleyen bir modeldir. ASSURE modeli, teknolojinin etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayan, öğrenciye odaklanan ders planlarını geliştiren, öğrenme sürecine öğrenciyi aktif bir şekilde dahil eden, öğrenci merkezli bir yaklaşımı benimseyen, materyal tercihini öğrenci gereksinimleri bağlamında biçimlendiren ve soyut olan kavramların somut hale getirilmesini sağlayan etkin bir öğretim tasarımı modelidir. Bu nedenle söz konusu model öğrencilerin akademik başarılarının artış göstermesini ve derse karşı tutumlarının olumlu hale gelmesini sağlamaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilen bu çalışmada yedinci sınıf düzeyinde oran ve orantı konusunun ASSURE öğretim tasarımı uygulamalarıyla öğretiminin öğrencilerin akademik başarısına ve tutumuna olan etkisinin incelenmesi hedeflenmektedir. Yarı deneysel araştırma modeli kullanılarak gerçekleştirilen çalışmaya otuz yedinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Veriler, bu öğrencilere“Matematik Başarı Testi”ve“Matematik Tutum Ölçeği”uygulanarak toplanmış ve SPSS 27.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularında Matematik Başarı Testi deney ve kontrol grubuna ön test ve son test şeklinde uygulanmıştır. Matematik Başarı Testi iki bölümden oluşur. Birinci bölüm yazılı yoklama şeklinde ikinci bölüm çoktan seçmeli sorular şeklinde oluşturulmuştur. Deney grubundaki başarı kontrol grubuna göre gözle görülür bir artış göstermektedir. Kontrol grubu kaygı, çalışma, gereklilik ve matematik tutum ölçeği ortalamaları deney grubundakilerden daha yüksektir. İlgi bakımından da deney grubu sınıfı lehine farklılık olduğu belirlense de bu farklılığın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda ASSURE öğretim tasarımının öğrencilerin akademik başarılarını, ilgi ve kaygılarını anlamlı olmasa da arttırdığı ve bununla birlikte öğrencilerin çalışma, gereklilik ve matematik tutum ortalamalarını da anlamlı düzeyde arttırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, technology has developed and become a part of life. It is possible to say that technology, which affects every area of life, has also started to take its place in the field of education. Using modern learning methods blended with technology rather than traditional learning methods makes education more efficient and effective. The ASSURE model, which is among the instructional design models where education and technology are integrated, can be expressed as one of the most efficient choices. The ASSURE model is a model that aims to obtain the highest possible efficiency from education due to the effective use of mass media and technology in the field of education as well as planning based on the student. The ASSURE model is an effective instructional design model that ensures the effective use of technology, develops student-focused lesson plans, actively includes the student in the learning process, adopts a student-centered approach, shapes material preferences in the context of student needs and enables abstract concepts to be made concrete. For this reason, the model in question ensures that students' academic success increases and their attitudes towards the course become positive. In this context, this study aims to examine the effects of teaching the subject of ratio and proportion at the seventh grade level with ASSURE instructional design applications on students' academic success and attitudes. Thirty seventh grade students participated in the study, which was conducted using a quasi-experimental research model. Data were collected by applying the“Mathematics Achievement Test”and“Mathematics Attitude Scale”to these students and analyzed with the SPSS 27.0 package program. In the research findings, the Mathematics Achievement Test was applied to the experimental and control groups as a pre-test and post-test. The Mathematics Achievement Test consists of two parts. The first part was formed in the form of a written examination and the second part was formed in the form of multiple choice questions. The success in the experimental group showed a noticeable increase compared to the control group. The control group anxiety, study, necessity and mathematics attitude scale averages were higher than those in the experimental group. Although it was determined that there was a difference in favor of the experimental group class in terms of interest, it was determined that this difference was not statistically significant. As a result of the study, it was determined that the ASSURE instructional design increased the students' academic success, interest and anxiety, although not significantly, and that it also significantly increased the students' study, necessity and mathematics attitude averages.