İlkokulda teknoloji destekli matematik eğitiminde yapılan çalışmaların incelenmesi
  1. Tez No: 971337
  2. Yazar: FERHAT DÜZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET ÖZÜM BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital teknolojiler, Dinamik matematik yazılımı, Digital technologies, Dynamic mathematics software
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de 2015–2025 yılları arasında ilkokul düzeyinde bilgi ve iletişim teknolojileri destekli matematik eğitimi alanında gerçekleştirilen toplam 66 yüksek lisans ve doktora tezini doküman incelemesi yöntemiyle kapsamlı bir şekilde incelemiştir. Çalışmada, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanından amaçlı ve ölçüt örnekleme teknikleri ile seçilen tezler analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında geliştirilen sistematik inceleme formu aracılığıyla, tezlerin araştırma amaçları, kullanılan araştırma yöntemleri, veri toplama ve analiz teknikleri, teknolojik araç türleri, elde edilen bulgular ve öneriler tematik olarak değerlendirilmiştir. İncelenen tezlerin %15,15'i nitel araştırma yöntemini benimsemiş olup, bu çalışmalar derinlemesine görüşme, doküman analizi ve durum çalışması gibi tekniklerle pedagojik etkiler üzerinde yoğunlaşmıştır. Nitel yöntemle yapılan bu tezlerde, bilgi ve iletişim teknolojileri destekli eğitim uygulamalarının öğrenci deneyimleri ve öğretim süreçlerine etkileri daha kapsamlı ve bağlamsal olarak ele alınmıştır. Betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri hem tezlerin yapısal özelliklerini hem de pedagojik temaları ortaya koymada kullanılmıştır. Sonuçlar, bilgi ve iletişim teknolojileri destekli matematik eğitiminde oyun temelli öğrenme, mobil öğrenme, sanal gerçeklik ve yapay zekâ destekli uygulamaların önemli yer tuttuğunu göstermektedir. Bu uygulamaların öğrenci motivasyonunu ve matematik başarısını anlamlı biçimde artırdığı belirlenmiştir. Öte yandan, teknolojik altyapı eksiklikleri, öğretmenlerin teknoloji kullanımına ilişkin yetersizlikleri ve erişim sorunları, teknolojinin etkin entegrasyonunun önündeki başlıca engeller olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, bazı çalışmalar bilgi ve iletişim teknolojileri destekli öğrenme uygulamalarının başarı üzerindeki etkilerinin bağlama ve uygulama biçimine göre değişiklik gösterdiğine işaret etmektedir. Bu durum, teknolojinin etkili kullanımına yönelik strateji ve eğitimlerin önemini vurgulamaktadır. Araştırma, ilkokulda bilgi ve iletişim teknolojileri destekli matematik eğitiminde karşılaşılan zorluklara yönelik çözüm önerileri geliştirmekte ve bu alanda yapılacak gelecek araştırmalar için kapsamlı yol haritaları sunmaktadır. Çalışma, akademik literatüre katkı sağlarken, eğitim politikaları ve öğretim programlarının teknoloji entegrasyonu perspektifinden geliştirilmesi için önemli veriler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study conducted a comprehensive document analysis of 66 master's and doctoral theses completed in Turkey between 2015 and 2025 on information and communication technology (ICT)-supported mathematics education at the primary school level. Theses were selected from the Council of Higher Education National Thesis Center database using purposive and criterion sampling techniques. A systematic review form was developed to thematically evaluate the research aims, methodologies, data collection and analysis techniques, types of technological tools, findings, and recommendations of the theses. The results show that 15.15% of the theses employed qualitative research methods, such as in-depth interviews, document analysis, and case studies, providing a more contextualized understanding of the pedagogical effects of ICT-supported instruction. Descriptive and content analyses were frequently used to reveal both the structural characteristics of the theses and the pedagogical themes. Game-based learning, mobile learning, virtual reality, and AI-supported applications were found to play a significant role, with evidence showing positive impacts on student motivation and mathematics achievement. However, limitations such as inadequate technological infrastructure, teachers' lack of technological competence, and access issues were identified as major obstacles to effective integration. Some studies also reported that the effects of ICT-supported learning varied depending on the context and implementation process, underlining the need for well-designed strategies and professional development programs. Overall, this research not only contributes to the academic literature but also provides practical recommendations for addressing the challenges of ICT-supported mathematics education and offers roadmaps for future research, supporting the development of education policies and curricula from a technology-integration perspective.