Yenidoğanlarda ventilatör ilişkili pnömoni risk faktörleri ve modifiye klinik pulmoner enfeksiyon skorunun kullanılabilirliği
Risk factors of ventilator-associated pneumonia in newborn and the availability of a modified clinical pulmonary infection score
  1. Tez No: 971357
  2. Yazar: BUKET BARIŞ HALK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ÇALKAVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Ventilatör İlişkili Pnömoni, mCPIS skoru, Neonatal, Ventilator-Associated Pneumonia, mCPIS score
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda; VİP tanısında mCPIS skorlamasının kullanılabilirliğinin araştırılmasına ek olarak, bebeğe ait risk faktörlerinin belirlenmesi, VİP sırasında hastaların klinik bulguları ve laboratuvar parametrelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucundan elde edilecek verilerin VİP risk faktörlerinden kaçınma, önleyici tedbirler ve VİP tanısının doğru konulması hususlarında yol gösterici olacağı düşünülmüştür. Gereç-Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi (S.B.Ü) İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ocak 2008-Nisan 2021 tarihleri arasında 14 yıllık süre içerisinde, VİP tanısı konulan tüm yenidoğanlar çalışmaya alındı. Aynı zaman aralığında ünitemizde yatan, VİP tanısı alan olgularımızla benzer gebelik haftalarında doğan, en az 48 saat mekanik ventilatörde izlenen fakat VİP tanısı almayan yenidoğanlar; 1:1 oranında kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilerek retrospektif bir veri tabanı araştırması planlandı. Çalışmamızın örnek büyüklüğü; % 80 güç, % 95 güven aralığında olup 90 olgu ve 90 kontrol olmak üzere toplam 180 yenidoğandan oluşturuldu. İstatistiksel değerlendirmeler, IBM SPSS Statistics for Windows Version 25.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Tüm hipotez kontrolleri 0,05 önem seviyesinde gerçekleştirildi. Bulgular: Cerrahi operasyon öyküsü bulunması, surfaktan, midazolam, steroid kullanılması, kan transfüzyonu uygulanması, entübasyon süresinin uzaması, reentübasyon sayıları ve plansız ekstübasyon sayılarının artması, BPD varlığı, laboratuvar bulgularından CRP yüksekliği saptanması, TTA'da üreme saptanması, görüntüleme bulgularından akciğer grafisinde infiltrasyon varlığı, yine akciğer grafisinde progresyon olması ile VİP gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05) ve bunlar VİP gelişimi için risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Alınan aspirat kültürlerindeki üreme durumları incelendiğinde en sık Klebsiella pneumoniae üremesi olduğu görülmüş ve hastaların 11 (%18)'inde bu mikroorganizma saptanmıştır. mCPIS skorunun ROC analizinde eğri altında kalan alan 0.768 olup cut off değeri 6,5 alındığında %95 güven aralığında (0.7-0.84) ventilatör ilişkili pnömoniyi tahmin etmede %70 özgüllük ve %73,3 duyarlılıkta olduğu, pozitif prediktif değerinin %71 ve negatif prediktif değerinin %72,4 olduğu saptanmıştır. Lojistik regresyon analizi ile mCPIS skorunu oluşturan parametreler değerlendirildiğinde; transtrakeal aspirat kültüründe üreme olması VİP tanısı koyma olasılığını 10,2 kat, akciğer grafisinde progresyon olması ise VİP tanısı koyma olasılığını 3,8 kat artırdığı gözlemlenmiştir. Tartışma-Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde gerçek VİP insidansının tahmini oldukça zordur. Beklendiği gibi standart tanımı etkilediği ve güvenilir olmayan tanı araçları nedeniyle şüpheli VİP oranları doğrulanmış VİP oranlarından daha yüksektir. Yenidoğana özgü uzlaşılmış tanının yokluğunda, BPD ve atelektazi gibi kafa karıştırıcı faktörlerin varlığında VİP'in teşhisi için radyografileri kullanmak da zor olabilir. mCPIS bu amaçla objektifliğe en fazla yaklaşabilen bir skor olarak değerli olabilir. Retrospektif verilerden mCPIS parametrelerinin bulunması zor olmasına karşın çalışmamızda gerek mCPIS skor olarak ve gerekse komponentleri içinde bulunan TTA ve akciğer grafisinde progresyon kriterlerinin öneminin gösterilmesi ile yenidoğanlarda prospektif çalışmalarda kullanımının uygun olabileceği izlenimi vermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In addition to investigating the usability of the mCPIS score in the diagnosis of ventilator-associated pneumonia, it was aimed to determine the risk factors of the infant, to determine the clinical findings and laboratory parameters of the patients during VAP. It is thought that the data to be obtained from the result of the study will guide the avoidance of VAP risk factors, preventive measures and the correct diagnosis of VAP. Materials-Methods: All newborns diagnosed with VAP between January 2008 and April 2021 in the Neonatal Intensive Care Unit of İzmir Dr.Behçet Uz Pediatrics and Surgery Training and Research Hospital were included in the study. Newborns who were hospitalized in our unit at the same time, born at similar gestational weeks as our cases diagnosed with VAP, followed up on mechanical ventilator for at least 48 hours, but not diagnosed as VAP; a retrospective database search was planned by including them in the study as a control group at a ratio of 1:1. The sample size of our study; it was comprised of a total of 180 newborns, 90 cases and 90 controls, with 80% power and 95% confidence intervals. Statistical evaluations were analyzed using the IBM SPSS Statistics for Windows Version 25.0 package program. All hypothesis checks were performed at the 0.05 significance level. Results: History of surgery, use of surfactant, midazolam, steroid, blood transfusion, prolonged of intubation time, increased number of reintubations and unplanned extubation, presence of BPD, detection of elevated CRP, bacterial growth in TTA, presence of infiltration in chest X-ray, progression in chest X-ray a statistically significant relationship was found between and developing VAP (p<0.05) and these were determined as risk factors for VAP development. When the growth status in the aspirate cultures taken were examined, it was observed that Klebsiella pneumoniae was the most common growth and this microorganism was detected in 11 (18%) of the patients. The area under the curve in the ROC analysis of the mCPIS score is 0.768, and when the cut-off value is 6.5, it has a 95% confidence interval (0.7-0.84) with 70% specificity and 73.3% sensitivity in predicting ventilator-associated pneumonia, positive predictive value of 71% and negative predictive value was found to be 72.4%. When the parameters that make up the mCPIS score are evaluated with logistic regression analysis; It was observed that the presence of growth in the transtracheal aspirate culture increased the probability of diagnosing VAP 10.2 times, and the probability of diagnosing VAP with progression in the chest X-ray was observed 3.8 times. Conclusion: Estimation of the actual incidence of VAP in neonatal intensive care units is quite difficult. As expected, suspected VAP rates are higher than confirmed VAP rates because it affects the standard definition and because of unreliable diagnostic tools. It may also be difficult to use radiographs for the diagnosis of VAP in the absence of a consensus newborn-specific diagnosis and in the presence of confounding factors such as BPD and atelectasis. For this purpose, mCPIS can be valuable as a score that can come closest to objectivity. Although it is difficult to find mCPIS parameters from retrospective data, our study suggests that it may be appropriate to use in prospective studies in newborns, as the importance of mCPIS score and progression criteria in chest X-ray and TTA which are included in its components