Kolon poliplerinin epidemiyolojik ve histopatolojik özellikleri: Konvansiyonel adenomlar ve serrated poliplerin retrospektif analizi
Epidemiological and histopathological characteristics of colonic polyps: A retrospective analysis of conventional adenomas and serrated polyps
  1. Tez No: 971362
  2. Yazar: SONER GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: kolon polipleri, adenom, serrated polip, lokalizasyon, boyut, histoloji, colonic polyps, adenoma, serrated polyp, localization, size, histology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kolon polipleri, kolorektal kanser gelişiminde önemli rol oynayan öncül lezyonlar olarak kabul edilmektedir. Kolonoskopi sırasında saptanan poliplerin çıkarılarak histopatolojik incelemesinin yapılması önerilmektedir. Çalışmanın amacı kolorektal poliplerin epidemiyolojik ve histopatolojik özelliklerini değerlendirmek ve özellikle konvansiyonel adenomlar ile serrated poliplerin yaş ve cinsiyet ile ilişkilerini ortaya koymaktır. Poliplerin erken teşhis edilmesi ve çıkarılarak incelenmesi, kolorektal kanser gelişiminin önlenmesinde kritik bir basamak olup epidemiyolojik verilerin bu süreçte yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2014-Aralık 2024 tarihleri arasında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından kolonoskopi yapılmış ve polip saptanmış olan ve dışlanma kriterleriyle elenmemiş olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya toplam 1790 hasta ve bu hastalara ait 2060 kolonoskopi seansından elde edilen 3022 kolorektal polip dahil edilmiştir. Bulgular: 3022 olguda olguların yaş ortalaması 60.9 ± 11.5 yıl olup, erkeklerde 61.5 ± 11.3 ve kadınlarda 59.7 ± 11.8 yıl olarak saptanmıştır. Olguların %67.21'i erkek, %32.79'u kadındır. Poliplerin ortalama boyutu 6.8 ± 5.2 mm olup, olguların %80.68'inde çap 10 mm'nin altındadır. Histopatolojik incelemede poliplerin %73.96'sı konvansiyonel adenom ve tüm poliplerin %53.06'sı tübüler adenom olarak belirlenmiştir. Lokalizasyon açısından polipler en sık %28.1 ile sigmoid kolonda ve %25.55 ile rektumda yerleşmiştir. Çok değişkenli analizde yaş, konvansiyonel adenom gelişimi için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmış, her bir yıllık artış adenom olasılığını artırmıştır. Buna karşılık yaş, serrated polip varlığıyla ters ilişkili bulunmuş, yaşın artmasıyla serrated polip sıklığının azaldığı görülmüştür. Erkek oranı yüksek olsa da, cinsiyetin polip tipleri üzerinde bağımsız etkisi bulunmamıştır. Sonuç: Kolorektal poliplerin özellikle 50 yaş üzeri bireylerde sık görüldüğü, yaşın konvansiyonel adenom gelişiminde belirleyici bir faktör olduğu, ancak serrated poliplerin görülme sıklığının yaşla azalma eğilimi gösterdiği saptanmıştır. Bulgular, kolorektal kanserin erken tanısı için düzenli kolonoskopik taramanın önemini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Colonic polyps are premalignant lesions that play an important role in the development of colorectal cancer. It is recommended to remove the detected polyps during colonoscopy and examine them histopathologically. This study aimed to evaluate the epidemiological and histopathological features of colorectal polyps and to investigate the relationship of conventional adenomas and serrated polyps with age and gender. Early detection and removal of polyps are critical steps in preventing colorectal cancer, and epidemiological data can help guide this process. Materials and Methods: This retrospective study included patients who underwent colonoscopy at the Department of Gastroenterology, Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital, between January 2014 and December 2024, in whom colorectal polyps were detected and who met the inclusion criteria. A total of 1,790 patients, 2,060 colonoscopy sessions, and 3,022 colorectal polyps were analyzed. Results: The mean age of the patients was 60.9 ± 11.5 years (61.5 ± 11.3 in men and 59.7 ± 11.8 in women). Of all patients, 67.21% were male and 32.79% were female. The average polyp size was 6.8 ± 5.2 mm, and 80.68% of them were smaller than 10 mm. Histopathological examination showed that 73.96% of the polyps were conventional adenomas, and 53.06% were tubular adenomas. The most common locations were the sigmoid colon (28.1%) and the rectum (25.55%). In multivariate analysis, age was found to be an independent risk factor for developing conventional adenomas; each year of age increased the likelihood of adenoma occurrence. In contrast, the frequency of serrated polyps decreased with age. Although the number of male patients was higher, gender had no independent effect on polyp type. Conclusion: Colorectal polyps are common, especially in individuals over 50 years of age. Age is a significant factor for the development of conventional adenomas, while serrated polyps tend to occur less frequently with increasing age. These results highlight the importance of regular colonoscopic screening for the early detection and prevention of colorectal cancer.