Yeraltı kruvaziyer terminallerinin konum, tasarım ve inşa süreçleri açısından değerlendirilmesi: Galataport Kruvaziyer Limanı örneği
Evaluation of underground cruise terminals in terms of location, design and construction process: The case of Galataport Cruise Port
- Tez No: 971430
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Galataport İstanbul, kruvaziyer liman, yeraltı kruvaziyer terminali, SWOT analizi, kruvaziyer ana liman, Ana limanlar, Galataport, Kruvaziyer, Liman inşaatları, Liman planlaması, Limanlar, Salıpazarı Limanı, Terminal, Terminal binası, Galataport Istanbul, cruise port, underground cruise terminal, SWOT analysis, cruise home port, Hub ports, Galataport, Cruise, Port construction, Port planning, Ports, Salıpazarı Port, Terminal, Terminal building
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıyı ve Liman Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Dünya genelinde kruvaziyer turizmi talebinin hızla büyümesi beraberinde kruvaziyer liman altyapısı ihtiyacını getirmektedir. Kruvaziyer limanlarda terminaller genel olarak kıyı alanında ve yerüstünde inşa edilmekte ve limanın kullanılmadığı zamanlarda atıl kalmakta ve şehir yaşamından kopuk olmaktadır. Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı'nın yeraltı terminali, bu sorunlara yenilikçi bir çözüm sunarak kıyı şeridinin halka açılmasını sağlamıştır. Bu çalışmada Galataport İstanbul Kruvaziyer Limanı'nda hayata geçirilen yeraltı kruvaziyer terminalinin konumu, tasarımı, inşa süreçleri ve operasyonel performansı incelenmiştir. Türkiye'de ve dünyada yeraltında inşa edilen ilk yeraltı kruvaziyer terminali olma özelliğini taşıyan Galataport İstanbul'u mercek altına alarak, gelecekteki benzer projelere ışık tutmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Galataport İstanbul Projesi için SWOT analizi yapılmış, liman tasarımı ve liman inşaatındaki güçlü yönleri, karşılaşılan teknik ve bürokratik zorlukları, çevresel ve jeopolitik tehditleri ile sunduğu stratejik fırsatlar değerlendirilmiştir. Proje Galataport İstanbul'un kentsel entegrasyonu sağlayan, iki yüzyıldır kapalı olan sahil şeridini halka açan bir model olduğunu göstermektedir. Yeraltı terminali, yolcu işlemlerinde verimlilik, iklim koşullarından bağımsız transfer ve yüksek deprem performansı gibi operasyonel avantajlar sunmaktadır. Bununla birlikte yüksek yatırım maliyeti, deniz seviyesi altında inşaatın getirdiği teknik zorluklar ve yolcu akışındaki bazı adaptasyon gereksinimleri gibi operasyonel dezavantajlar da tespit edilmiştir. Ayrıca, gelecekteki yeraltı kruvaziyer liman projeleri için kapsamlı ön etütler, teknolojik entegrasyon ve bürokratik süreçlerin iyileştirilmesi gibi rehber niteliğinde tavsiyeler de geliştirilmiştir. Galataport İstanbul'un ana liman olma potansiyeli değerlendirilmiş, jeopolitik gelişmeler, mevcut yasal çerçeveler ve liman hizmetlerinin maliyeti bu yüksek potansiyelin tam olarak gerçekleşmesinin önündeki başlıca engeller olarak belirlenmiştir. Galataport İstanbul'un ana liman olma statüsünü pekiştirmeye yönelik pazarlama stratejilerinin çeşitlendirilmesi, yolcu deneyiminin iyileştirilmesi, yerel iş birliklerinin artırılması ve mevzuat ile maliyet optimizasyonuna gidilmesi gibi somut öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The escalating global demand for cruise tourism necessitates the concurrent development of robust cruise port infrastructure. Conventionally, cruise terminals are constructed as above-ground structures along the waterfront, often leading to underutilized spaces during non-operational periods and a detachment from urban life. The Galataport Istanbul Cruise Port, with its innovative subterranean terminal, offers a groundbreaking solution to these challenges by effectively reclaiming and opening the coastal strip to public access. This study comprehensively examines the Galataport Istanbul subterranean cruise terminal, focusing on its strategic location, intricate design, complex construction processes, and subsequent operational performance. As the world's and Turkey's first subterranean cruise terminal, Galataport Istanbul serves as a focal point to illuminate future similar projects. To this end, a SWOT analysis was conducted for the Galataport Istanbul Project, evaluating its strengths in port design and construction, the technical and bureaucratic challenges encountered, environmental and geopolitical threats, and the strategic opportunities it presents. The project demonstrates Galataport Istanbul as a model for achieving urban integration by opening a two-century-old closed shoreline to the public. The subterranean terminal offers significant operational advantages, including enhanced efficiency in passenger processing, weather-independent transfers, and superior seismic performance. However, operational disadvantages such as high investment costs, the inherent technical difficulties of sub-sea level construction, and certain adaptation requirements for passenger flow have also been identified. Furthermore, the study develops guiding recommendations for future subterranean cruise port projects, emphasizing comprehensive preliminary surveys, technological integration, and the streamlining of bureaucratic processes. The potential for Galataport Istanbul to evolve into a homeport was assessed, revealing that geopolitical developments, existing legal frameworks, and the cost of port services are primary impediments to the full realization of this high potential. Concrete proposals have been put forth to bolster Galataport Istanbul's homeport status, including diversifying marketing strategies, enhancing the passenger experience, fostering local collaborations, and optimizing regulations and costs.