Avrupa yeşil mutabakatı kapsamında uygulanan korumacılık politikalarının ihracat performansına etkileri: Türkiye analizi
The impact of protectionist policies under the European green deal on export performance: An analysis of Türkiye
  1. Tez No: 971431
  2. Yazar: HALİDE HAMİDE DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAT KÖKSAL, DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Dış ticaret, Uluslararası ticaret, International trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
Özet
Yirmi birinci asrın en önemli konularından birisi olarak çokça ele alınan sürdürülebilirlik kavramı, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları ile sosyo-ekonomik etkileri beraberinde getirdiği görülmektedir. Ekonomilerde, hemen her sektör, küresel ortamda rekabet avantajlarını koruyabilmek adına, bilhassa yeşil mutabakat gibi önemli gelişmeleri yakından takip etmek durumundadır. Uluslararası ticarette korumacılık üzerine gelişen bir kısım bariyerlerin de sürdürülebilir bir gelecek için ortaya çıktığı görülmektedir. Bu bağlamda, ihracata dayalı politikaların yeniden derlenmesi gerektiği ve uyum süreci için önlerinde ne gibi engellerin olduğu meselesi önemli hale gelmektedir. Bu çalışma, ihracat performansı açısından Avrupa Yeşil Mutabakatı münasebeti ile ortaya çıkartılan ek korumacılık kapsamında bariyerlerin neler olduğu ve bu bariyerlerin hangilerinin ne derece önem taşıdığını sorgulamaktadır. Bu bağlamda, yeşil mutabakat kapsamında uygulanan korumacılığa dair maddelerin hangilerinin önem arz ettiğinin sorgulanması açısından iki turlu Delphi analizi, akabinde de elde edilen kriterlerin ağırlıklarının belirlenmesi için Bulanık Analitik Hiyerarşik Proses (Fuzzy AHP) metodu kullanılmıştır. Literatür taraması Web of Science, Dergipark ve benzeri çatı kuruluşlar nezdinde dergiler ve kitap çalışmalarından elde edilen yayınlar incelenmiş, daha kapsamlı bir analiz için ise bibliyometrik analiz yapılmıştır. Çalışma metodolojileri açısından özgün bir yapıya sahiptir ve akademiye katkı sunmaktadır. Tezin son bölümünde, akademi kamu ve sanayi için öngörülen öneriler ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability, which is frequently discussed as one of the most important issues of the twenty-first century, is seen to bring with it socio-economic effects with its economic, social and environmental dimensions. In economies, almost every sector has to closely follow important developments, especially the green deal, in order to maintain their competitive advantages in the global environment. It is seen that some barriers that have developed on protectionism in international trade have also emerged for a sustainable future. In this context, the need to re-compile export-based policies and the issue of what kind of obstacles are in front of them for the adaptation process become important. This study questions what the barriers are within the scope of additional protectionism revealed by the green deal in terms of export performance and the degree of importance of which of these barriers are. In this context, two-round Delphi analysis was used to question which of the protectionism-related items implemented within the scope of the green deal are important, and then the Fuzzy Analytical Hierarchical Process (Fuzzy AHP) method was used to determine the weights of the obtained criteria. The literature review was examined in the journals and book studies of Web of Science, Dergipark and similar umbrella organizations, and bibliometric analysis was performed for a more comprehensive analysis. The study has an original structure in terms of methodologies and contributes to the academy. The last section of the thesis is concluded with recommendations for the academy, public and industry.