Okul öncesi eğitim kurumlarında kriz yönetimi ve çevik liderlik
Crisis management and agile leadership in preschool education institutions
- Tez No: 971429
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİLAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevik liderlik, Çocuk-okul öncesi, Agile leadership
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Okul öncesi eğitim, sahip olduğu nitelikler açısından önemli bir yere sahiptir. Bu dönemde yöneticiler ve öğretmenler en yüksek sorumluluğa sahiptir. Bu nedenle özellikle yöneticilerin kendilerini geliştirmeleri, olası krizlerde hızlı ve etkili yanıt verebilmeleri önemlidir. Bu çalışma, okul öncesi eğitim kurumlarında kriz yönetimi ile çevik liderlik ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada karma araştırma yaklaşımına dayalı açıklayıcı ardışık karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2024-2025 yılında Muğla ili genelinde faaliyet gösteren okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 410 Okul Öncesi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Nitel boyuttaki çalışma grubu ise maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle seçilen ve Muğla ilinde görev yapan 21 okul öncesi öğretmenden oluşmaktadır. Veriler '' Kriz yönetimi ölçeği'', ''Çevik liderlik ölçeği'' ve '' Yarı yapılandırılmış görüşme formu'' aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizinde hem nicel hem de nitel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Nicel veriler, SPSS 27 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Nicel bulgular, cinsiyet, hizmet süresi ve okul türü değişkenlerinin kriz yönetimi ve çevik liderlik algılarında belirleyici olduğunu; eğitim düzeyinin ise anlamlı fark yaratmadığını göstermektedir. Çevik liderliğin alt boyutları ile kriz yönetimi arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunmuştur. Nitel veriler açık kodlama ile çözümlenmiş, betimsel ve içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular, kriz yönetiminde planlı hareket, liderin tutumu ve ekip iş birliğinin; çevik liderlikte ise esnek, hızlı karar alabilen, katılımcı ve teknolojiyi etkin kullanan liderliğin önemini ortaya koymuştur. Ayrıca sinerjik, duygusal ve teknolojik çevikliğin ekip dayanışmasını güçlendirdiği, duygusal dengeyi sağladığı ve iletişimi kolaylaştırdığı; yeniliklere açıklık ve uyum becerilerinin ise krizlerin etkisini azaltmada kritik rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Preschool education holds a significant place in the education system due to its distinctive characteristics. In this period, administrators and teachers bear the highest level of responsibility. Therefore, it is particularly important for administrators to improve themselves and to be able to respond quickly and effectively in possible crisis situations. This study aims to examine the relationship between crisis management and agile leadership in preschool educational institutions. An explanatory sequential mixed-methods design based on a mixed research approach was employed. The study population consisted of 410 preschool teachers working in preschool institutions across Muğla province during the 2024–2025 academic year. The qualitative study group comprised 21 preschool teachers working in Muğla, selected through maximum variation sampling. Data were collected using the“Crisis Management Scale,”“Agile Leadership Scale,”and“Semi-Structured Interview Form.”Both quantitative and qualitative analysis methods were employed for data analysis. Quantitative data were analyzed using SPSS 27. Quantitative findings revealed that gender, years of service, and type of school were significant variables influencing perceptions of crisis management and agile leadership, whereas educational level did not yield significant differences. Significant and positive relationships were found between the sub-dimensions of agile leadership and crisis management. Qualitative data were analyzed using open coding and evaluated through descriptive and content analysis. The findings indicated the importance of planned action, the leader's attitude, and teamwork in crisis management; and flexibility, quick decision-making, participative leadership, and effective use of technology in agile leadership. Furthermore, synergistic, emotional, and technological agility were found to strengthen team cohesion, maintain emotional balance, and facilitate communication, while openness to innovation and adaptability played a critical role in reducing the impact of crises.