Ekonomik kriz teorileri ve 2008 küresel ekonomik krizi'nin anatomisi
Economic crisis theories and the anatomy of the 2008 global economic crisis
- Tez No: 971440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YASİN ASAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Ekonomi, International Relations, Political Science, Economics
- Anahtar Kelimeler: Siyasal sistem, Siyasi bunalımlar, Siyasi düşünce, Siyasi görüşler, Siyasi kriz, Political system, Political crisises, Political thoughts, Political crisis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel iktisadi sistemde yaşanan Petrol krizi ve stagflasyon sorunu süreç içerisinde, Keynesyen ekonomi politikalarının sonunu getirmiştir. Chicago Okulu'ndan Milton Friedman'ın önderliğinde ortaya atılan neoliberalizm, bu dönemde ortaya çıkmış ve ekonomik krize bir cevap oluşturmaya çalışmıştır. Washington Mutabakatı ile somutlaşan neoliberal küresel kapitalizm, ABD'de Ronald Reagan, İngiltere'de ise Margaret Thatcher önderliğinde bütün dünyaya ihraç edilmeye çalışılmıştır. Neoliberal küresel kapitalizm ile beraber, ekonomik sistem dönüşmeye başlamış ve finansallaşma, deregülasyon ve serbestleşme ön plana çıkmaya başlamıştır. Süreç içerisinde ekonomik kriz olgusu görmezden gelinirken; dünyanın farklı bölgelerinde ise birçok finansal kriz yaşanmıştır. Söz konusu finansal krizler, ekonomik dönüşüme katkıda bulunmuştur. Bu krizlerden en büyüğü ise çalışmanın da ana konusu olan 2008 Küresel Krizi'dir. ABD'de konut piyasasında başlayan ekonomik kriz, kısa bir süre içerisinde bütün dünyaya yayılmıştır. Etki derecesi oldukça yüksek olan küresel kriz gerek basında gerek akademide gerekse politik arenada sıklıkla tartışılmış; krize neden olan olgular araştırılmıştır. Buna bağlı olarak çalışmada 2008 Küresel Krizi'nin nedenleri incelenmiş; neoliberal küresel kapitalizmin krize etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Oil Crisis and the problem of stagflation in the global economic system brought about the end of Keynesian economic policies. Neoliberalism, proposed under the leadership of Milton Friedman from the Chicago School, emerged during this period and aimed to respond to the economic crisis. Neoliberal global capitalism, which was solidified by the Washington Consensus, was attempted to be exported worldwide under the leadership of Ronald Reagan in the USA and Margaret Thatcher in the UK.With neoliberal global capitalism, the economic system has begun to transform, and financialization, deregulation, and liberalization have come to the forefront. While the phenomenon of economic crisis has been disregarded during this process, many financial crises have occurred in various regions of the world. These financial crises have contributed to economic transformation. The largest of these crises is the 2008 Global Crisis, which is also the main subject of this study.The economic crisis that started in the housing market in the USA quickly spread throughout the world. The global crisis, which has a significantly high impact, has frequently been discussed in the media, academia, and the political arena; the factors causing the crisis have been investigated. Accordingly, this study examines the causes of the 2008 Global Crisis and analyzes the impact of neoliberal global capitalism on the crisis.