Türkiye gümrüklerinde operasyonel sorunların tespiti ve nitel analize dayalı yapay zeka ile çözümü: TSE süreçleri örneği
Detection of operational problems in Turkish customs and their solutions with artificial intelligence based on qualitative analysis: The example of TSE processes
- Tez No: 971443
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Gümrükleri, Operasyonel Sorunlar, Fenomenolojik Araştırma, Nitel Analiz, Yapay Zeka, TSE Süreçleri, Dijital Dönüşüm, Turkish Customs, Operational Problems, Phenomenological Research, Qualitative Analysis, Artificial Intelligence, TSE Processes, Digital Transformation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Türkiye gümrüklerinde karşılaşılan operasyonel sorunlar fenomenolojik bir perspektifle incelenmekte ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) süreçleri örneği üzerinden derinlemesine analiz edilmektedir. Araştırmanın temel amacı, gümrük operasyonlarında yaşanan temel zorlukları kullanıcı deneyimleri ve çalışan perspektifleri bağlamında anlamak ve bu sorunların yapay zeka destekli nitel analiz teknikleriyle etkin bir şekilde çözülebilmesini sağlamaktır. Fenomenolojik yöntemle elde edilen nitel veriler, yapay zeka ile ve duygu analizi algoritmaları kullanılarak işlenmiş, böylece sorunların kök nedenlerine ilişkin özgün içgörüler ortaya konmuştur. Elde edilen bulgular, gümrük süreçlerinde verimliliği artırmaya yönelik teknoloji entegrasyonunun kritik önemini vurgulamakta ve yapay zekanın, karmaşık operasyonel problemleri daha hızlı ve doğru şekilde tespit edip çözüm önerileri sunmada güçlü bir araç olduğunu göstermektedir. Çalışma, Türkiye'de gümrük yönetiminde dijital dönüşüm sürecine katkı sağlamak ve benzer kurumlarda uygulanabilir yapay zeka temelli iyileştirme modelleri geliştirmek adına yol gösterici niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the operational problems encountered in Turkish customs from a phenomenological perspective and provides an in-depth analysis based on the processes of the Turkish Standards Institution (TSE). The main aim of the research is to understand the fundamental challenges faced in customs operations through the experiences of users and employees, and to enable effective resolution of these issues using AI-supported qualitative analysis techniques. Qualitative data obtained through the phenomenological method were processed using AI-based text mining and sentiment analysis algorithms, thereby revealing original insights into the root causes of the problems. The findings emphasize the critical importance of technology integration to enhance efficiency in customs processes and demonstrate that artificial intelligence is a powerful tool for detecting complex operational problems more quickly and accurately, while offering solution proposals. The study serves as a guide to contribute to the digital transformation process in customs management in Turkey and to develop applicable AI-based improvement models for similar institutions.