İleri fonksiyonel hibrit malzemelerin hazırlanması ve enerji uygulamaları
Preparation and energy applications of advanced functional hybrid materials
  1. Tez No: 971442
  2. Yazar: NİSA KAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH GÖRDÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Enerji, Chemistry, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, fonksiyonel malzeme, Ftalosiyanin, MXene, süperkapasitör, Energy, functional material, MXene, Phthalocyanine, supercapacitor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesi ve enerjiye olan ihtiyacın artması, enerji depolama sistemlerini kritik bir noktaya taşımıştır. Bu bağlamda, uzun çevrim ömrü ve yüksek kararlılık özellikleriyle süperkapasitörler, geleneksel enerji depolama cihazlarına kıyasla öne çıkmaktadır. İki boyutlu (2D) malzemeler arasında grafen uzun yıllardır ilgi odağı olmuşken, son yıllarda ortaya çıkan MXene malzemeleri, geçiş metali karbür, nitrür ve karbonitrürlerinden oluşan yapılarıyla grafene güçlü bir alternatif haline gelmiştir. MXene'ler yüksek elektriksel iletkenlik, mekanik esneklik, geniş yüzey alanı ve üstün elektrokimyasal performans gibi avantajları sayesinde süperkapasitör elektrotları için son derece uygun adaylardır. Ayrıca, yüzeylerinde bulunan –O, –OH ve –F gibi fonksiyonel gruplar sayesinde hidrofilik özellik gösterir, sulu çözeltilerde kolaylıkla dağılabilir ve kompozit yapılara kolayca entegre olabilirler. Bununla birlikte, ftalosiyaninler de geniş π-konjuge yapıları, yüksek kimyasal ve termal kararlılıkları sayesinde süperkapasitörlerde elektrot malzemesi olarak değerlendirilebilecek önemli makrosiklik bileşiklerdir. Geçiş metalleri ile kompleks oluşturabilme yetenekleri, redoks aktiflikleri, kararlı film oluşturma kapasiteleri ve karbon bazlı malzemelerle oluşturdukları kompozitlerde sağladıkları sinerji, enerji depolama performansını önemli ölçüde artırmaktadır. Bu çalışmada, karboksilik asit fonksiyonel grupları içeren kobalt(II) ftalosiyanin (CoPc) ve nikel(II) ftalosiyanin (NiPc) bileşikleri kullanılarak MXene yapısı ile hibrit bir malzemenin geliştirilmesi amaçlanmıştır. MXene'in katmanlı yapısından kaynaklanan yığılma problemi, CoPc ve NiPc katkılarıyla azaltılarak hem agregasyonun önlenmesi hem de π-konjuge yapılar sayesinde aktif yüzey alanının artırılması hedeflenmiştir. Sentezlenen hibrit yapının yapısal ve morfolojik özellikleri çeşitli spektroskopik, kristalografik yöntemlerle incelenmiş; esnek süperkapasitör elektrotu olarak uygulanabilirliği dönüşümlü voltametri, elektrokimyasal empedans spektroskopisi ve şarj-deşarj testleri ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of technology and the increasing energy demand have highlighted the critical importance of energy storage systems. In this context, supercapacitors stand out compared to conventional energy storage devices due to their long cycle life and high stability. Among two-dimensional (2D) materials, graphene has long been a focal point of research; however, recently discovered MXene materials, consisting of transition metal carbides, nitrides, and carbonitrides, have emerged as strong alternatives. MXenes are considered highly promising candidates for supercapacitor electrodes owing to their excellent electrical conductivity, mechanical flexibility, large surface area, and superior electrochemical performance. Furthermore, surface functional groups such as –O, –OH, and –F impart hydrophilicity, allowing MXenes to disperse easily in aqueous media and to integrate seamlessly into composite structures without compromising conductivity. Phthalocyanines, on the other hand, are macrocyclic compounds suitable for use in supercapacitor electrodes due to their extended π-conjugated structures and high chemical/thermal stability. Their ability to form complexes with transition metals, strong redox activity, stable film-forming capacity, and synergistic effects when combined with carbon-based materials significantly enhance energy storage performance. In this study, a hybrid material was designed by integrating cobalt(II) phthalocyanine (CoPc) and nickel(II) phthalocyanine (NiPc), both containing carboxylic acid functional groups, with the MXene structure. The aggregation problem associated with the layered structure of MXene was mitigated through CoPc and NiPc incorporation, aiming to prevent stacking while increasing the electroactive surface area via their π-conjugated systems. The structural and morphological properties of the synthesized hybrid were analyzed using various spectroscopic and crystallographic techniques. Its applicability as a flexible supercapacitor electrode was further investigated through cyclic voltammetry, electrochemical impedance spectroscopy, and galvanostatic charge–discharge tests.