Sanat ve kültür haberciliği kapsamında Google Arts & Culture platformunun göstergebilim bağlamında incelenmesi
Analysing Google Arts & Culture platform in the context of semiotics within the scope of art and culture journalism
- Tez No: 971532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA MAYDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Google, Göstergebilimsel analiz, Journalism, Google, Semiotic analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, Google Arts & Culture platformunu sanat ve kültür haberciliği bağlamında Göstergebilim yöntemi kullanılarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, Problemin durumu, araştırmanın amacı ve önemi belirlenmektedir. Kavramsal çerçeve olarak ise, dijital medya kavramı ve tarihsel gelişimi ele alınarak, dijitalleşmenin iletişim teknolojileri üzerindeki etkilerine, Sanat ve kültür haberciliğinin dijitalleşme süreciyle birlikte geçirdiği dönüşüme, göstergebilim ile medya arasındaki ilişki çerçevesinde dijital ortamda anlam üretim süreçlerine, dijital ortamda faaliyet gösteren sanat ve kültür platformlarının yapısı, işlevleri ve kullanıcı ile kurduğu etkileşime ve son olarak da Google'ın dijital medya alanındaki konumu ile Google Arts & Culture platformunun bu yapı içindeki yeri açıklanmıştır. Çalışmada, platformun içerik yapısı göstergebilimsel çözümleme yöntemiyle değerlendirilmiş ve analizler belirli başlıklar altında yapılandırılmıştır. Google Arts & Culture platformunun menü başlıkları üzerinden yapılan analizde, içerik kategorileri; ne olduğu, hangi işlevleri yerine getirdiği, kullanıcıların bu başlıklar altında ne tür eylemlerde bulunabildiği ve içeriklerin etkileşim oluşturma düzeyleri açısından değerlendirilmiştir. Çalışma, dört temel hipotez çerçevesinde yapılandırılmıştır. Her bölümde, dijital medya ile sanatsal ve kültürel içerik üretim ve dolaşım arasındaki ilişki kurularak, platformun sanat ve kültür haberciliği alanındaki konumu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Google Arts & Culture platform is examined within the context of arts and culture journalism using the semiotic analysis method. In the introduction section of the study, the research problem, objectives, and significance are defined. As the conceptual framework, the concept of digital media and its historical development are discussed; the effects of digitalization on communication technologies, the transformation of arts and culture journalism in the digitalization process, the relationship between semiotics and media in the context of meaning production in digital environments, the structure and functions of digital arts and culture platforms and their interaction with users, and finally, the position of Google in the digital media field and the role of the Google Arts & Culture platform within this structure are explained. The content structure of the platform is evaluated through semiotic analysis, and the analyses are organized under specific thematic headings. In the analysis conducted through the platform's menu titles, content categories are evaluated in terms of what they are, what functions they fulfill, what types of actions users can take within them, and their level of interactive potential. The study is structured around four main hypotheses. In each section, the relationship between digital media and the production and circulation of artistic and cultural content is addressed in an effort to explain the role of the platform within the field of arts and culture journalism.