Leibniz düşüncesinde rasyonel doğal hukukun temellendirilmesi
Foundation of rational natural law in leibniz's thought
  1. Tez No: 971623
  2. Yazar: ABDULKADİR ALTINDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Leibniz, hukuk, nutk, ebedi hakikatler, Tanrı, Leibniz, law, reason, eternal thruts, God
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tezde Leibniz'in düşünce sisteminde hukuk biliminin yeri ana hatlarıyla betimlenmeye çalışılmıştır. Bunun için ilk bölümde kısaca Leibniz'in hayatı ve sonrasında içinde bulunduğu sosyo-politik koşullar incelenmiştir. Leibniz'e göre hukuk, özgür süjelerin gerçek dünyadaki zorunlu olmayan aksiyonlarını ebedi hakikatlere göre değerlendiren bilimdir. Ebedi hakikatler Tanrı'nın müdrikesinde bulunur. İnsan ebedi hakikatlerin bilgisini raison/mantık ile edinir. Ebedi hakikatler aksiyonların mi'yarıdır, hiçbir şey yaratmamak yerine bir şeyler yaratmayı seçen Tanrı'nın bu seçimini anlamlı ve övgüye değer kılar. Yaratılmamış cevher için övgünün, yaratılmış cevherler için ödül ve cezanın zemini ebedi hakikatlerdir. Ebedi hakikatler ilk önce Tanrı'nın aksiyonlarını şekillendirdiğinden, hukukun ilk süjesi Tanrı'dır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an outline of the place of legal science in Leibniz's thought system has been attempted. For this purpose, the life of Leibniz and socio-political conditions in which Leibniz lived were examined in first chapter. According to Leibniz, law is the science that evaluates the actions of free subjects in the real world in light of eternal truths. Eternal truths are found in the understanding of God. Humans acquire knowledge of eternal truths through reason. Eternal truths are the measure of actions; they make meaningful and praiseworthy God's choice to create something rather than nothing. The foundation of praise for uncreated substances and reward and punishment for created substances is based on eternal truths. Since eternal truths initially shaped the actions of God, the first subject of law is God.